Hoe kies je een CG haarmasker? – Het hoe, wat en waar van CG Deep Conditioners (van proteïne tot proteïnevrij)

Hi lieve curly, leuk dat je mijn blog (weer) bezoekt, met deze keer in de hoofdrol: het CG masker, curly girl methode proof haarmasker, cg haarmasker, cg deep conditioner of hoe je het dan ook wilt noemen =). Kortom, tijd voor info over de booster voor je krullenbos!

Wil je sneller naar het onderwerp waar je meer over wilt weten? No problem! Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten, of scroll rustig naar beneden:

Allereerst, weet jij nog niet precies wat ‘CG’ inhoudt? Geen probleem. Want in  het artikel Is de curly girl methode iets voor jou? leg ik het uit. Je kunt natuurlijk ook het filmpje hieronder bekijken.

Wil je liever het boek over de methode van Lorraine Massey lezen? Dat kan best handig zijn, om de zin van de onzin te scheiden. Je vindt het boek onder andere bij Bol.com.

Waarom een deep conditioner een goed idee is

Zoals je misschien wel weet, zijn krullen vaak wat droger dan bijvoorbeeld steil haar. Hoe dit komt? Volgens krullen guru Lorraine Massey, hebben mensen met krullen minder haren dan mensen met steil haar. Aangezien haren helpen bij het moisturizen van haar, door talg en natuurlijk voorkomende oliën op de hoofdhuid via de haren te verspreiden, zou dat een logische verklaring kunnen zijn.

cg haarmasker sayn mijnkrullen.nl
Haarmaskers geven je haar een boost, waardoor het minder droog is, minder snel breekt, meer kruldefinitie krijgt en uiteindelijk makkelijker groeit.

Dit maakt het belangrijk dat je aandacht hebt voor producten met een goede balans tussen vochtinbrengend (hydraterend/moisturizing) en proteïne (om het vocht vast te houden). En guess what? Een deep conditioner of haarmasker helpt je hierbij. Hoe vaak je dit het beste kan doen? Veel curlies zweren bij 1x per week, daar kan ik me zeker in vinden, al vind ik er niet altijd de tijd (of prioriteit) voor. Als je haar in betere conditie is, kan dit minder kwaad.

Maar als je haar erg beschadigd en/of droog is? Probeer het dan zeker 2-3 maanden 1x per week te doen. Zo geef je je haar een moisture boost. En dat is fijn, want dat zorgt voor minder droog en dus minder pluizig haar. Meer kruldefinitie en minder breekbaar haar (nog fijner), wat op den duur dus ook zorgt voor langer haar, omdat het niet vroegtijdig is afgebroken ;-). Heb je te weinig tijd kijk dan zeker naar snelle cg maskers zoals die van Garnier, verder op deze pagina. Die gebruik ik zelf graag op dagen dat mijn haar droog is, eigenlijk een masker nodig heeft, maar het even niet past.

Kies het beste CG masker voor jouw krullen

MijnKrullen JournalIn dit artikel maak ik een onderscheid tussen proteïne en proteïnevrije haarmaskers. Kort door de bocht kan een proteïne masker (waar ook vrijwel altijd moisturizing ingrediënten zitten) handig zijn voor curlies met een hoge, medium en lage porositeit en een medium tot hoge elasticiteit.

Daar waar proteïnevrije maskers meer geschikt kunnen zijn voor haar met een lage elasticiteit (droog/beschadigd haar). Wil je weten wat jouw haarspecs zijn? Doe dan de testjes uit mijn artikel over ‘gezonder haar’ krijgen. Of lees meer over hoe je beschadigd haar het beste kan verzorgen. Onder het kopje cg maskers vind je meer informatie over welk type masker meer geschikt is voor welk type haar.

Hoe gebruik je je CG haarmasker?

Binnen de curly girl community wordt een haarmasker op verschillende manieren gebruikt, zoals

 • Na het wassen met shampoo/ appelcider azijn reiniging.
 • Na het wassen met shampoo/appelcider azijn reiniging en conditioner.
 • Voor het wassen (dirty deep co), om vervolgens te wassen met shampoo en conditioner.
 • Met of zonder hitteMet of zonder krultraining zoals finger coiling,
 • Als ik het heb over shampoo bedoel ik een cg shampoo (sulfaatvrije shampoo die niet echt top reinigt), een cleansing of cg final wash shampoo (die laatste twee reinigen erg goed en kunnen zelf je haar strippen van produdct/omgevings build up).

Er is geen goede of foute manier, behalve voor jouzelf dan. Probeer eens wat uit en ontdek wat voor jou werkt. Het enige wat ik niet doe, wat veel curlies wel doen is deep conditioners langer in het haar houden dan de instructies op het product. Zoals Curly Kapper Manes by Mell op YouTube aangeeft, volg de instructies op producten, de makers kennen het product en de risico’s het beste. Daarnaast kun je je afvragen (of zelf goed opletten) of het echt een ander resultaat oplevert of je een masker 30 minuten of 2 uur laat intrekken.Want het vraagt nogal veel extra tijd.

Dit is mijn favoriete manier
Ik gebruik een cg deep conditioner na het wassen met shampoo en conditioner. Hierna breng ik gefermenteerd rijstwater aan en smeer het masker erover heen (dus zonder het uit te spoelen). Vervolgens doe ik een herbruikbare badmuts over mijn haar en ga 30 minuten onder de droogkap. Hierna spoel ik het uit mijn haar en style mijn krullen zoals altijd.

Zo breng je het CG haarmasker aan op je krullen

curly girl masker krullen borstelZelf hanteer ik deze manier:

 • Ik verdeel mijn haar in 2 of 4 secties.
 • Vervolgens werk ik het prodcut door mijn haar heen. Hierbij breng ik het aan vanaf 1/3 van mijn haarwortel. Of op oorhoogte en verdeel het naar beneden toe. Hierna  werk ik ook richting de hoofdhuid, maar ik breng het masker nooit aan op de hoofdhuid. Dit met uitzondering van een speciale deepco tegen een jeukende droge hoofdhuid.
 • De manier hoe ik het masker aanbreng is door het met mijn vingers door mijn haar te kammen, de biddende handjes techniek (handen plat met haar er tussen) en squish to condish toe te passen.
 • Vervolgens kam ik mijn haar met de Wetbrush pro borstel om het goed te ontwarren en het product goed te verdelen (als je de cg methode streng volgt kan je dit dus laten).

Hoe check je of je een CG masker hebt?

Zelf gebruik ik zoals je hieronder ook zal zien twee ingrediënten databases: www.isitcg.com en www.curlsbot.com. Ze halen er niet alles uit, maar het helpt je op weg. Ook vind ik het zelf geen ramp als ik een keer iets in mijn haar zou doen wat niet CG is, al moet ik zeggen dat het top op heden pas 1x is gebeurd.

Daarnaast vind ik het fijn hoe isitcg.com feedback geeft op ingrediënten. De database legt je uit waarom iets ‘goed’ of ‘slecht’ is voor je krullen, zodat je zelf keuzes kan maken. Hierdoor heb ik echt snel geleerd wat mijn haar wel of niet fijn vindt.

CG maskers en CG deep conditioners

cg masker aloe veraIn het onderstaande overzicht van cg maskers maak ik onderscheid tussen proteïne en proteïnevrije haarmaskers. Daarnaast deel ik aanvullende informatie zoals:

 • Zit er kokos- en/of andere olie in?
 • Welke humectanten zitten er onder andere in?
 • Of het aloe vera bevat (meer weten over de voordelen van aloe vera? Klik hier.

Build up waarschuwing en wat te doen

Sommige maskers bevatten ingrediënten die je haar wel goed doen, maar waarbij isitcg.com waarschuwt voor de kans op build up. Denk hierbij aan ingrediënten als shea butter of soja boon olie. Daarom vermeld ik deze ook. Wat kun je er tegen doen?

Voorkom het gebruik van producten met deze ingrediënten als je 100% co-washt. Reinig je haar goed door het gebruik van een cleansing shampoo of cg final wash shampoo. Dit doe ik zelf 1-2x per maand.

Skip the lane

Direct naar de haarmaskers met proteïne
Snel naar CG maskers zonder proteïne

Proteïne cg haarmaskers

Hier vind je een aantal suggesties voor curly girl approved haarmaskers met proteïne die je gewoon in Nederland koopt. Benieuwd naar meer proteïne maskers? Klik dan snel hier. 

Shea Moisture Manuka Honey & Mafura oil intensive hydration masker

cg deep conditionerDit curly girl methode masker bevat proteïne, namelijk hydrolyzed rice protein. Daarnaast bevat het de humectanten glycerine en honing. Die helpen je haar vocht te absorberen en vasthouden.

Verder bevat het onder andere deze oliën: kokosolie, avocado-olie en baobab olie. Wil je meer weten over de voordelen van kokosolie voor je krullen? Klik hier.

Daarnaast bevat het de filmvormende humectanten panthenol en aloe vera blad extract. Doordat dit masker naast mango butter ook shea butter bevat, waarschuwt isitcg.com voor build up (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips).

Waar koop je dit goedje?
Je koopt het onder andere bij Bol.com of bij krullend haar webshops. In sommige Kruidvat-winkels vind je ook steeds meer Shea Moisture producten terug.

Alikay Naturals Honey & Sage Masker

In dit cg haarmasker zit proteïne, namelijk silk amino acids. Daarnaast bevat het onder andere olijfolie, rijst graan olie en eucalyptus blad olie. Meer weten over de voordelen van olijfolie in haar weten? Klik hier.

Goed om te weten dit masker bevat geen glycerine. Maar wel de filmvormende humectanten aloe vera blad extract en netelblad extract.

Te koop bij
Je koopt dit masker onder andere bij Bol.com of gespecialiseerde curly hair webshops.

BlueBerry Bliss Reparative Hair Mask

Dit masker voor krullend haar bevat de volgende humectanten: glycerine, panthenol en glyceryl staerate. Daarnaast bevat het hydrolyzed soy protein (proteïne). Ook zit er kokosolie en aloe vera blad extract in. Omdat dit product soja boon olie bevat, waarschuwt de ingrediënten database voor build up (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips).

Je koopt dit masker onder andere bij
Het is onder andere te koop bij Bol.com en gespecialiseerde krullen webshops.

Innersense hydrating haar masker

Let op: doordat het soja olie en Shea butter bevat waarschuwt isitcg.com voor build up (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips).

Bevat hydrolyzed quinoa (proteïne) en de humectanten glycerine en sodium PCA. Verder zitten er deze twee oliën in advocado- en jojoba-olie en lijnzaadolie als filmvormende humectant.

Waar kun je het kopen?
Je koopt het bij krullen webshops.

Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen, Grow & Restore Treatment Masque

Allereerst goed om te weten de ingrediënten database Curlsbot.com, waarschuwt voor de aanwezigheid van water oplosbare siliconen (pg-propyl silanetriol). Voor sommigen een no go. Terwijl als ik de methode goede heb begrepen (op basis van het boek te lezen en de online community in de gaten te houden) wateroplosbare siliconen geen problemen geven.

Wel is het de vraag of ze je haar ‘echt goed doen’. Door het laagje kan er namelijk build up ontstaan (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips).

Wel zou het vocht juist beter vasthouden in het haar. Hetzelfde geldt voor het ingrediënt castor olie, waar binnen de online community verschillen van mening over zijn. Zelf gebruik ik wel castor olie en profiteer hier ook van. Hierbij geldt wel dat het niet aan te raden is de wasdag na het gebruik van je masker je haar te cowashen. Dit in verband met build up.

Verder vind je in dit masker proteïne (hydrolyzed keratin en hydrolyzed vegetable protein). Ook bevat het onder andere kokosolie en olijfolie. En bevat het glycerine en filmvormende humectanten panthenol en aloe vera blad extract.

Kopen
Waar kun je dit kopen? Onder andere bij Bol.com of online webshops. In sommige Kruidvat-winkels vind je ook steeds meer Shea Moisture producten terug.

Proteïne vrije cg maskers

Hier zet ik een aantal proteïne vrije cg haarmaskers voor je op een rij. Ook hier geef ik aan wat voor bijzondere ingrediënten ze bevatten – in elk geval geen proteïne =).

Alikay Naturals Avocado Cream Masker (links)

cg deep conditionerLet op doordat dit product een filmvormende conditioning agent (Stearalkonium Chloride) bevat, kan er over tijd build up ontstaan.  Zie stukje over build up onder cg maskers voor tips.

Dit masker is mijn favoriet als het gaat om glyerinevrije moisture bommetjes. Het bevat aloe vera blad extract (een flimvormende humectant). Daarnaast bevat het onder andere ook advocado-olie en -butter, olijfolie en pepermuntolie.

Te koop bij
Krullen webshops.

Garnier Papaya Hair Food Masker

Goed om te weten: ook de varianten banana en aloe vera zijn een optie. Dit haarmasker bevat onder andere glycerine en kokosolie. Doordat het soja boon olie bevat ontstaat er kans op build up (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips). Verder bevat de deepco zonnebloemolie en natuurlijk papaya fruit extract. Wil je meer weten over de voordelen van zonnebloemolie voor je haar? Klik hier.

Je koopt dit onder andere bij
Specialistische curly girl methode webshops en Bol.com.

Curls – Green Tea Collection – Sea Kelp & Cucumber Hair Masker

Dit proteïnevrije haarmasker bevat soja boon olie, daarom moet je waakzaam zijn voor product build up. Zie stukje over build up onder cg maskers voor tips. Het bevat glycerine en glyceryl steatate als humectanten. Verder zit er ook advocado-olie en aloe vera blad extract in.

Waar koop je dit product?
Je koopt het onder meer bij krullen webshops of Bol.com.

Novex Mystic Black Hair Mask

Ook voor dit cg haarmasker geldt dat er een butter (Butyrospermum Parkii Butter) en een filmvormende conditioning agent (cetrimonium chloride) zitten die over tijd build up kunnen veroorzaken (isitcg.com). Zie stukje over build up onder cg maskers voor tips. Dit masker bevat geen glycerine.

Waar koop ik dit cg masker?
Dit cg masker koop je onder andere bij specialistische webshops voor krullend haar en bij Bol.com.

As I Am Naturally Hydration Elation Intensive Conditioner

Door de aanwezigheid van shea butter en de filmvormende conditioning agent caprylyl glycol, kan er over tijd product build up ontstaan (isitcg.com). Zie stukje over build up onder cg maskers voor tips).

Verder bevat dit glycerine als humectant en polyquaternium-37 (kan bij fijn/dun haar voor build up zorgen). Daarnaast bevat het kokosolie en mango butter.

Waar kan ik dit kopen?
Je koopt dit onder andere bij specialistische webshops en Bol.com.

Eden Bodyworks Jojoba Monoi Deep Conditioner

Dit product bevat castor olie, niet iedereen binnen de CG community is het erover eens of dit een CG proof olie is ja of nee. Zelf gebruik ik het al jaren en ben er erg tevreden over, als pure olie (erg dik, daarom vooral fijn als onderdeel van een pre poo oliemix) of als ingrediënt in producten.

Isitcg.com waarschuwt voor het ingrediënt Disodium EDTA wat mogelijk zou kunnen zorgen voor giftige build up van metalen (uit het water en lucht). Zij adviseren producten met dit ingrediënt maximaal 1x per maand te gebruiken.

Verder bevat dit cg haarmasker glycerine en polyquats (polyquaternium-11) dit kan bij fijner/dunner haar zorgen voor build up. Hier heb ik zelf soms ook last van bijvoorbeeld bij de Budget cg producten van Nivea  (uit mijn hoofd bevat de mouse dit).

Ook bevat dit haarmasker onder andere kokos- en zoete amandel olie. Ook in dit masker zit de filmvormende humectanten aloe vera blad extract.

Dit haarmasker bevat verder glycerine. Doordat het soja boon olie kan er build up ontstaan (zie stukje over build up onder cg maskers voor tips). Verder bevat de deepco zonnebloemolie en natuurlijk papaya fruit extract.

Te koop bij
Diverse krullen webshops.

Zelf een curly girl haarmasker maken

diy recepten krullend haarDat kan natuurlijk ook. Zoek je recepten? Bekijk eens mijn Maak het zelf receptenboekje (focus op moisture en proteïne balans). Of bekijk de diy haarmasker recepten. Mijn favoriet deel ik in onder staande video. Heb je interesse in meer recepten? Bekijk dan zeker mijn Maak ’t zelf receptenboekje.

Wat is jouw favoriete cg haarmasker?

Good to know

1. Controleer altijd het ettiquette. Zelf googel ik de ingrediënten van een product en haal de lijst door een database als isitcg.com of curlsbot.com. Maar fabrikanten passen hun ingrediënten wel eens per batch aan. Waardoor dit kan veranderen. Kijk vooral wat voor jouw haar werkt.

2. Als je een curly girl masker bij Bol.com aanschaft via de link ontvang ik mogelijk een kleine commissie. Hiermee help je mij de site onderhouden.

Have a curlilicious day!

Vond je dit een fijn artikel? Dan is dit misschien ook wel iets voor jou

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *