Lage porositeit haar: wat is het en hoe verzorg je het?

Awesome je weet dat je lage porositeit haar hebt, maar wat nu?! Dat vertel ik (Sayn dus) je in dit artikel.

lage porositeit haar verzorgen mijnkrullen.nlIn dit artikel vind je de volgende informatie over lage porositeit haar verzorgen. Nu wil je waarschijnlijk weten waarom ik je daar meer over kan vertellen? Omdat ik  zelf lage porositeit haar heb.

Wil je weten welke porositeit jouw haar heeft? Doe dan een deze tests.

Zo herken je lage porositeit haar

 • Spray je het nat? Dan blijven de druppels er op liggen, totdat je het in het haar werkt.
 • Door de gesloten haarschubben op de haarstreng, krijg je maar moeilijk vocht in het haar.
 • Je haar is vaak niet zo onder de indruk van activiteiten die bij hoge porositeit extra beschadiging veroorzaken.
 • Je hebt je haar niet chemisch behandeld (hierdoor beschadigd de haarstreng en staan de schubben vaak meer open).
 • Je haar heeft niet super veel vervuiling van het milieu waar je woont (stad versus natuurgebied maakt verschil, denk aan de uitlaat gassen).

Fabels 

 • Je haarroutine moet 100% proteïnevrij zijn. Ik gebruik vrijwel wekelijks proteïne in mijn haar en ik heb een lage porositeit. Dit gaat goed, alleen moet je wel goed de balans op zoeken. Veel curlies zijn bang voor een proteïne overload (dat was ik ook in mijn ontdekkingsreis naar

Wat betekent het voor je haar?

Porositeit zegt wat over de mate waarin de haarschubben op je haarstreng gesloten of openstaan. Dit heeft namelijk gevolgen voor hoe je beter met je haar om kan gaan. Vaak kijken we als curlies naar het krultype in plaats van de conditie van je haar. Zo krijg ik vaak te horen dat mijn haar vast tegen hele zware producten kan (dat kan het niet vanwege de lage porositeit én dat ik fijn haar heb…). Bij jou staan de schubben strak op de haarstreng. Hierdoor:

 • neemt het haar lastig vocht op (als je hier te weinig op let kan je haar droog aanvoelen);
 • en als het vocht eenmaal heeft opgenomen droogt je haar heel lastig;
 • je kan gevoeliger zijn voor product- en vuilopbouw (build up). Dit zou komen door de meer gesloten schubben en het daardoor minder absorptie vermogen;
 • ook kan het gevoeliger zijn voor proteïne (zie bovenstaand punt).

Overigens is bij de verzorging van je krullen niet alleen porositeit van belang. Kijk ook naarde elasticiteit van je haar dit zegt wat over de mate waarin het haar wel/niet beschadigd is (of het juist vocht of proteïne nodig heeft). Dichtheid van het haar (volle/dunne bos) en de fijnheid of dikheid van een enkele haarstreng (meer of minder kans op build up, maar ook de aandacht voor volume of het gebrek daaraan). Zie het artikel over gezond haar krijgen voor testjes en meer uitleg.

De elasticiteit van je haar en porositeit

proteine haar vochtbalans haarIn het schema hiernaast (klik om te vergroten) en mijn artikel over proteïne en haar lees je hier meer over de proteïne in je routine. In de online krullen community hoor je vaak dat je bij lage porositeit geen proteïne moet gebruiken. Dit is mijn inziens (en ik heb lage porositeit) onjuist. Ik gebruik zelf met veel plezier en succes proteïne in mijn routine. Elke wasdag heeft wel een beetje proteïne erin.

Waar je wel op moet letten is dat je geen overload aan proteïne dus bv. alle producten die je gebruikt, bevatten (veel) proteïne. Daarom ga ik hieronder kort in op het gebruik van proteïne bij lage porositeit haar en elasitciteit.

Bij hoge elasticiteit

Wat zegt het over je krullen als je lage porositeit hebt en het hebben van hoge elasticiteit? Bij hoge elasticiteit heeft je haar proteïne nodig. Zie bij het kopje ‘producten voor lage porositeit‘ een haarroutine-voorstel.

En bij medium/lage elasitciteit

Bij lage elasticiteit heb je juist vocht nodig – je haar is droog. Hierbij hoef je niet direct over te schakelen op producten (tenminste dat vind ik), want het kan ook liggen aan HOE je je krullen styled. Zoals ik hierboven al in de omschrijving van lage porositeit aangaf, neemt je haar met deze kenmerken lastig vocht op én je haar blijkt dan ook droog.

Besteed daarom eerst tijd aan je krullen routine in plaats van geld aan nieuwe producten. Je leest hierover meer in het stukje hieronder ‘je krullen verzorgen bij deze vorm van porositeit.’

MijnKrullen Journal

Tips om lage porositeit haar te verzorgen

Zelf heb ik hoge porositeit gehad (voor mijn big chop – zie video hierover op mijn YouTube-kanaal), mijn haar was erg beschadigd door de chemische behandelingen en het gebruik van stijltangen. Na de big chop had ik ‘gezond haar‘ met lage porositeit. Ik schrijf het tussen haakjes, omdat haar dat uit een haarzakje groei, volgens de wetenschap gezien dood is (bron: Europepmc.com article 30767880). En er dus meer sprake is van beschadigd of onbeschadigd haar. Hierna begon mijn echte curly girl methode reis: mijn haar leren kennen, producten en hun ingrediënten begrijpen en afstemmen op de behoeften van mijn haar. Daarom kan ik best wat tips geven over hoe lage porositeit haar verzorgen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden bij het wassen:

 • Was je haar met enige regelmaat met een (CG)-shampoo.
  Zelf was ik 1-2x per maand met een ‘final wash’ shampoo – ik gebruik de Iedere dag shampoo van de Jumbo. Dit doe ik om mijn hoofdhuid en haarstrengen echt goed te reinigen. Door de verhoogde kans op buildup, is het niet aan te raden een strak co-washing regime te volgen. Waarbij je jouw krullen alleen met conditioner wast. Maak een ‘clarifying’/detoxifying shampoo onderdeel van jouw wasroutine. Een ‘clariyfing’ shampoo is diep reinigend en verwijderd de buildup. Wassen met shampoo zorgt er ook voor dat de haarschubben iets opengaan. Hiermee help je het haar bij vochtopname. Omdat je krullen wassen best een dingetje is maakte ik er deze video over.

 • Sneller last van build-up.
  Build up bestaat uit vuil uit de omgeving (in de lucht etc), producten en water (bv. kalk).Dat bouwt dus sneller op dan bij andere type porositeit. Dus besteed op wasdagen aandacht aan het verwijderen van build up. Dit kan met natuurlijke shampoo zoals appelciderazijn of een CG shampoo (vrij van sulfaten, siliconen, uitdrogende alcohol, etc.).
 • Rek je wasdagen niet te ver op.
  Binnen de online curly community en de CG methode is het bijna topsport om je wasdagen zover mogelijk op te rekken. Sommige curlies wassen hun krullen maar 1x per maand! Dit beveel ik niet aan, dit vanwege de verhoogde kans op build up.
 • Gebruik hitte om je deepco of masker in te laten trekken.
  Warmte helpt bij het openen van de haarschubben, waardoor je haar beter vocht opneemt. Best belangrijk bij ons haar dat zo lastig vocht opneemt. Gebruik daarom een heat cap of recyclebare douchemuts in combinatie met een haardroger. Allen online te koop bij bv. Bol.com. Je masker 30 minuten met warmte laten intrekken, kan al een wereld van verschil maken!

Bij ingrediënten

 • Probeer in kleine hoeveelheden of je haar tegen zware olieën, butters en proteïne kan.
  Beste veel krullen producten bevatten zware olieën. Denk hierbij aan kokosolie, olijfolie enzovoorts. Deze olieën zijn over het algemeen erg verzorgend, maar zijn te zwaar voor dit type porositeit, waardoor het erop blijft liggen en je build up krijgt. Bij mijn haar resulteert dit in slierterige krullen. Hoe mooi de producten ook zijn, toch krijg ik hier last van. Zie ook deze review, de producten zijn super geschikt voor iemand met hoge tot medium porositeit, maar niet voor mij. Lees hier meer over wat kokosolie voor je haar doet. Hieronder vind je een lijstje met geschiktere olieën.

 • diy recepten krullend haarpH-waarden verlagende ingrediënten
  Besef je dat bepaalde dingen de pH-waarden van je haar verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gefermenteerd rijstwater of appelcider-azijn spoeling. Hierbij zouden de haarschubben sluiten, jouw schubben zijn al gesloten. Dit betekent niet dat je niet kan profiteren van de andere voordelen. Ik gebruik deze behandelingen meerdere keren per maand. Bouw het wel voorzichtig op, en houd goed bij hoe je haar reageert.
 • Let op met DIY recepten
  Zelf ben ik gek op DIY recepten, maar veel recepten bevatten zware olieēn. Vervang deze met lichtere die geschikter zijn voor je porositeit. Zie hieronder een lijstje. Of bestel het DIY receptenboekje voor haar met lage porositeit. Hierin deel ik mijn favoriete lage porositeit DIY’s.

Gebruik conditioners met ingrediënten zoals honing en glycerin. Gebruik liever geen producten die vol zitten met oliën gezien deze dienen als ‘seal’ voor de haarschubben en jouw haarschubben al redelijk gesloten zijn. Hierdoor kun je juist een tegenovergesteld effect creëren waardoor er nog minder vocht binnendringt.

Het wassen & stylen

Bij mij werkt de volgende routine goed (productsuggesties vind je bij lage porositeit haar producten):

Wasdag 1 (ik gebruik alleen CG producten)

 • Shampoo
 • Conditioner
 • Gefermenteerd rijstwater
 • Masker (ik breng het onder de douche aan, gebruik een recyclebare douchemuts en een haardroger om het 30 minuten te laten intrekken).

Wasdag 2:

MijnKrullen Journal

Je krullen stylen

Online delen curlies graag hun tips. Waaronder ook het kletsnat (soaking wet) stylen van je krullen. Hierdoor krijg je minder pluis (echt waar), alleen brengt het volgens mij ook risico’s mee. Namelijk: je haarkern zwelt op als het nat is, als je het kletsnat styled, is je haar langer nat – waardoor je kans hebt op een moisture overload. In dit filmpje vertel ik je hoe je het herkent – en wat ik er aan deed toen ik het kreeg.

Hetzelfde geld voor je haar aan de lucht laten drogen. Bij lage porositeit haar is je haar lang nat tijdens het drogen. Je kan jezelf afvragen wat dit met je hoofdhuid doet. Ons type porositeit wordt ook weleens ‘virgin hair’ genoemd, met andere woorden: beperkt beschadigd. Je zou daarom kunnen overwegen om wat vaker op de koude/lage warme/medium warme stand je haar te drogen met een föhn met diffuser.

Stylen

In het artikel over je krullen routine vertel ik je meer over krullen routines in het algemeen. Tijdens het stylen verdun ik producten vrijwel altijd met water, ook knijp ik na afloop het overtollige product en water uit mijn haar en plop ik mijn haar met een microvezelhanddoek.
Overweeg lichte producten te gebruiken en als je met proteïne experimenteert, voorkom dan om direct veel producten met proteïne te gebruiken. Ook raad ik aan om je stylers te beperken tot 2-3 producten die je verdunt aanbrengt.

Routine 1 onder de douche:

 • Stap 1 onder de douche (haar is kletsnat)
  Gooi je haar voorover. Breng de leave in conditioner en/of cream aan. Kam eventueel met een borstel zoals de Wetbrush pro – o.a. te koop bij Bol.com. Vervolgen plop ik mijn krullen 5 minuten met een microvezelhanddoek.
 • Met de watermist spray maak ik mijn haar vochtig en breng de verdunde gel aan. Dat doe ik door het mijn vingers door het haar te kammen en met platte handen tegen elkaar met mijn haar ertussen. Hierna scrunch (kneed) ik de krul erin terwijl ik voorover hang.
 • Ik droog mijn haar met mijn droogkap methode.
 • Als het haar helemaal droog is, kneed ik de gelcast eruit met een olie geschikt voor lage porositeit.

Routine 2:

Die deel ik in dit filmpje. Beide manieren zorgen voor luchtige krullen – alleen deze routine biedt nog meer fluffy krullen.


Geschikte olie voor lage porositeit

lichte olie voor haarMijn huidige favoriete olieën zijn:

 • zonnebloemolie
 • avocado-olie
 • rijstolie
 • lijnnzaadolie

Verder zijn de volgende olie ook geschikt voor dit type porositeit:

 • Druivenpit-olie
 • Abrikozen olie
 • Hennepzaad-olie

Over jojoba olie

Deze olie wordt vaak genoemd als geschikte olie. Maar zelf ben ik er geen fan van. Hij laat bij mijn haar namelijk een vette laag achter en het haar lijkt het niet te absorberen. Jojoba is een lichte olie die je kan gebruiken om de puntjes te sealen of juist je hoofdhuid in te olien. Het helpt bij het verminderen van roos en een droge hoofdhuid. Mooie bijvangst: het zorgt ook voor betere haargroei en het reguleert de productie van talg.

Test je routine uit met DIY recepten geschikt voor lage porositeit haar

diy recepten krullend haarWil je onnodige aankopen te voorkomen? Dan bieden DIY recepten geschikt voor lage porositeit haar de uitkomst. Zoals ik hierboven al aangaf zijn veel DIY recepten online niet geschikt voor lage porositeit haar door het gebruik van zware olie. Vervang de zware olieën, zoals kokos- en olijfolie in recepten met vriendelijkere olieën voor je haar.

Geen zin om dit zelf uit te zoeken? Ik deed het voor je en bracht mijn favoriete DIY recepten voor lage porositeit samen in een receptenboekje met 10 recepten waarmee je verschillende routines kan uitproberen. De meeste recepten bevatten huis-tuin-en-keuken ingrediënten wel zo handig. Je koopt hem hier.

Een overzicht met geschikte lage porositeit producten

Wil je een compleet overzicht van haarproducten geschikt voor lage porositeit? Klik hier. In het artikel cg methode producten vind je ook voor andere type porositeit routines. Heb je bv lage tot medium porositeit dan zou je kunnen overwegen meer producten uit de hogere porositeit routines te gebruiken. Persoonlijk ben ik geen fan van 100% proteïne vrije routines. Daarom vind je hierin ook proteïne producten, maar ik zal ook een alternatief aanraden.

Wassen

Stylen

Credits

Goede artikelen maak ik niet alleen. Ik maak veelal gebruik van mijn eigen ervaring, die van de online krullencommunity. Maar ook sites zoals onderstaande:

Picture credits: https://pixabay.com/en/hemp-cannabis-seeds-grains-healthy-2258608/  en https://pixabay.com/en/photos/?hp=&image_type=&cat=&min_width=&min_height=&q=grape&order=popular Image credits: GoudenAnanas.nl

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!

Nu jij! Wat is jouw porositeit? En wat is jouw tip? 

Volg je me al op social?

6 gedachten over “Lage porositeit haar: wat is het en hoe verzorg je het?

 1. Lieve Sayn,

  Wat een mooie blog, ik raak door het lezen steeds meer geïnspireerd.

  Ik ben sinds 2 weken bezig met de cg methode om mijn haren gezond te krijgen. Ik heb niet de illusie dat ik een mooie krullenbol ga krijgen?, maar gezonder is altijd beter?.

  Ik kreeg het niet duidelijk wat de porositeit en elasticiteit van mijn haren zijn en welke producten te gebruiken. Nu ben ik er achter, ik heb lagen die een hoge to zeer porositeit hebben en lagen die een normale tot lage porositeit hebben. Ik denk ook dat de elasticiteit per laag verschilt.

  Nu is mijn vraag, hoe krijg ik mijn half lange haren in balans en gezond?

  Groetjes Suus

  1. Hi Suus,

   Een goede balans in je producten is erg belangrijk, dus met en zonder proteïne. Op deze pagina: https://mijnkrullen.nl/producten-voor-lage-porositeit-haar/ deel ik producten die je kan gebruiken bij lage porositeit en ook hoge porositeit. Op de lage van je haar waarvan je weet dat de porositeit en elasticiteit hoger zijn, kun je iets meer van de (proteïne) producten aanbrengen. Bij mijn pony zijn zowel de elasticiteit als porositeit laag, maar het reageert alsof het hoog is, dus daar verdun ik het product niet en breng ik twee laagjes aan, dit zie je ook terug in verschillende filmpjes van routines op mijn YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCXcFCLTSIQISjisG777zdSw?view_as=subscriber.

   Hopelijk helpt dit je weer op weg, het is helaas wel een kwestie van de balans voor jouw eigen krullen zoeken hierin. Maar het spelen met verdunt, dubbel of niet verdunt aanbrengen, kan je zeker helpen om te gaan met de verschillende levels van porositeit en elasticiteit =). Succes! Liefs Sayn

 2. Hey Sayn,

  Ik heb het gevonden, lage porositeit! Het gaat zoveel beter sinds ik dit heb ontdekt. Ik krijg er echt krul in en ook die olies zijn top. Wat doe jij als refresh? En heb je tips voor bovenop je haar. Mijn bovenste plukken zijn zo goed als stijl en pluizen heel erg. Sommige zeggen glijmiddel of verdunde gel. Tips?

  Heel mooi je krullen!

  1. Hi Jori!
   Wat goed om te lezen dat de porositeit je al zo erg op weg helpt! Op deze pagina deel ik wat producttips voor lage porositeit haar: https://mijnkrullen.nl/producten-voor-lage-porositeit-haar/.
   Refreshen doe ik meestal met water en dan de leave in en gel verdunt aanbrengen (zie ook: https://youtu.be/amLwum6PjbI). Wat betreft je steile en pluizige plukkken: finger coiling (dan draai je de krul er met een klein beetje product in). Dit helpt mij heel erg bij eigenwijze plukken haar ;-). Zie ook: https://mijnkrullen.nl/fingercoils-je-krullen-definieren-met-je-vingers/). Hopelijk helpt dit je weer op weg! En bedankt voor je mooie compliment! Liefs Sayn

 3. Hoi Sayn,

  Wat heb je fijne duidelijke uitleg staan op je website!
  Ik heb een vraag over de porositeit test… Ik heb namelijk tegenstrijdige uitkomsten ?
  Ik heb 2b/c wavy haar maar heb ook heel veel haar.
  Het duurt echt meer dan 4 uur voor mijn haar droog is (maar komt dat door porositeit of de enorme bult haar), en voor mijn gevoel snel buildup, ook waterdruppeltjes blijven op mijn haar liggen.
  Maar: als ik de slide test doe voel ik duidelijk bobbeltjes en kan ik tegen het licht in zien dat er een soort “kuiltjes” in de haar zitten.
  Met de drijftest blijft de haar een beetje in het midden hangen…

  Ik weet het dus niet. Op dit moment gebruik ik weinig proteïne maar mijn haar is pluizig en de krul zakt snel uit.

  Kan je mij misschien advies geven?

  1. Hi Marije, je haar lijkt een beetje op dat van mij, sommige strengen hebben bobbels, maar overall droogt het traag, blijven er druppels liggen (zelf op mijn voorste rij die wel giga snel droogt). Wat zegt de elasticiteitstest? Ik ben voorstander van altijd een beetje proteïne. Zo te horen kan je haar dat ook wel gebruiken. Misschien zou je eens kunnen beginnen met 1x in de 2 weken bij je masker gefermenteerd rijstwater (is een lichte proteïne behandeling)?

   Zie ook de linkjes voor meer info:

   Elasticiteit: https://mijnkrullen.nl/beschadigd-haar-herstellen/
   Rijstwater: https://mijnkrullen.nl/rijstwater-haar
   Moisture of proteïne? https://mijnkrullen.nl/proteine-voor-haar/

   Liefs Sayn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *