Even over je krullen routine… (tips)

In dit artikel geef ik je tips over hoe je volgens mij je krullen routine het beste kan inrichten. Voorals je graag meer definitie, minder pluis en iets meer volume wilt :). Als curlies mij vragen om hen te helpen met hun krullen verzorgen, dan vraag ik altijd best wat dingen:

 1. Wat zijn je haar specs?
 2. Wat is je huidige krullen routine (welke producten gebruik je en hoe)?
 3. Wat wil je bereiken?
 4. Tips van curlies voor je krullen routine.

Dat hoe is best belangrijk. Want zelfs al ken je je krullen goed, gebruik je goede styling producten voor je krullen en lijk je dus lekker op weg te zijn naar gezond haar, kan het als nog niet werken. Irritant! In dit artikel wat tips om je krullen routine te optimaliseren.

Eerste advies voor een goede krullen routine

Allereerst zou ik je willen adviseren om de ingrediënten van je producten goed te checken. Je kunt hiervoor de Curly Girl Methode volgen. Maar Google altijd de ingrediëntenlijst van het product dat je gaat gebruiken of al gebruikt. Haal die door databases heen halen, zoals bv. isitcg.com of curlsbot.com (is niet waterdicht maar altijd beter dan niets: )).

Waar de Curly Girl Methode in de basis over gaat is dat je de volgende zaken gaat vermijden:

 • siliconen (die vormen mogelijk een plastic laagje om je haarstreng waardoor voedingsstoffen niet binnenkomen)
 • hardnekkige sulfaten (maken iets te goed schoon en strippen je  haar en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën – dat wil je niet)
 • uitdrogende alcoholen
 • parabenen.

Hoe je deze het best herkent, lees je in het artikel over CG methode producten, hier staat een overzicht in van ingrediënten die je het best kan mijden en juist het best kan gebruiken. Ook raad ik hier combinaties aan om je krullen beter te verzorgen. Ook belangrijk om uit je krullen routine te halen of in elk geval fors te minderen: krul- en/of stijltangen, föhns op de warme stand.

Mijn tweede advies

Bezoek een gespecialiseerde en goede krullenkapper – die kijkt tenslotte elke dag naar krullend haar.

Advies nummer 3 voor een betere krullen routine: Je producten aanbrengen

In dit filmpje laat ik stapsgewijs zien hoe je je producten kan aanbrengen. Onder het filmpje lees je het stapsgewijs 🙂

Voor je product aanbrengt

 • Verdeel je haar in 2-4 secties (in het midden horizontaal/verticaal)
 • Zorg dat je krullen vochtig zijn (niet zeiknat). Droogt je haar op tijdens je krullen routine? Gebruik een waterspray fles om het vochtig te houden (of nog fijner een watermistspray).
 • Begin in het midden van het haar (niet bij de wortel – dat is killing voor je volume).

Als je producten gaat aanbrengen

 • Verdeel de producten laag voor laag in kleine hoeveelheden (dus bijvoorbeeld eerst je leave in, dan je crème en dan je gel).
 • Het product verdeel je door het natte haar met je vingers (CGM proof) of met een borstel voor krullen (niet CGM proof). Wissel af met de ‘praying hands technique’ (biddende handjes) en het in je haar knijpen (squish to condish).
  Een voorbeeld van een borstel die je kan gebruiken voor het ontwarren en distributie van de producten, review ik in onderstaande video (niet gesponsord =)).


Nadat je alle producten in je haar hebt zitten

  • Hang je je hoofd onderste boven en knijp je de producten goed in het haar. Beweeg je hoofd hierbij heen en weer en van links naar rechts (zie ook video).
  • Knijp het overtollig product eruit met een katoenen t-shirt, microvezelhanddoek of hydrofiele luier.
  • Drogen: kan aan de lucht (dat is de CG manier), zelf ben ik hier geen fan van omdat het me meer dan 4 uur kost voor mijn haar droog is. Je kan ook diffussen op de koude stand (CG proof), duurt mij vaak ook te lang ;-)) hover over je haar heen en raak je krullen niet aan als ze nog nat zijn. Mijn favoriete droog manier is deze:

 • Je kan eventueel microploppen (t-shirt/microvezel) (versnelt het droogproces)
 • Als je een cast hebt, of je krullen heel erg samen geklonterd zijn – een klein beetje haarolie (bv. druivenpit olie) op je handen (2 druppeltjes) en het er rustig knijpen (scrunching out the crunch en fluffen)
 • Lift je haar bij de wortel met je vingers (CG proof) of door bijvoorbeeld een hair pick te gebruiken (niet CG proof). Zelf ben ik in verband met haarbreuk niet zo fan van rootlifting met klemmetjes.

Vierde advies voor een fijnere krullen routine

Probeer je wasdag zoveel mogelijk uit te stellen door te refreshen. De volgende dag gewoon met een beetje water (liefst een watermist sprayfles) nat sprayen en scrunchen. Zie ook mijn YouTube-serie Refreshen doe je zo.

Advies nummer 5 over het wassen

Vervang je shampoo deze met milde shampoo/cleanser (kun je kopen of zelf maken). Was niet elke wasdag met een (milde) shampoo, maar kies ook eens voor rijstwater– of appelazijn reiniging (biologische appelazijn cider van de Albert Heijn bv. 1/3 azijn en 2/3 water). Waarom? De eerste is een proteïne behandeling – is goed voor je haar – kan herstellend werken – maar beiden sluiten door hun lage pH waarden de haarschubben. Zo houdt je haar het vocht beter vast – jippiehihey!

Zesde advies voor meer kruldefinitie en minder pluis

Veel curlies hebben last van weinig kruldefenitie en/of pluizig haar. Wat dat betreft kun je 3 dingen proberen:

 1. Krul definiërende krullen crème/custard/smoothie gebruiken (zoals hierboven omschreven goed erin knijpen).
 2. Finger coiling van de plukken waarvan je weet dat die lastiger opkrullen. (Ik moet dat bv ook bij mijn voorste haren doen) zie ook:
 3. Werkt dit niet, dan kan je een definitie borstel zoals de Denman Brush proberen. je hebt er ook neppe versies van die ken ik zelf niet maar de borstel zorgt voor minder pluis en meer definitie. – dit is niet CGM proof!

Dit zijn mijn tips voor een fijnere krullen routine. Mijn routines kosten me gemiddeld tussen de 35-60 minuten (stylen en drogen). Ja het kost tijd, maar als ik een goede wasdag heb, hoef ik 4-5 dagen niet zoveel aan mijn krullen te doen =). Houd deze pagina zeker in de gaten, want ik zal hem zeker aanvullen.

Tips van curlies voor je haarroutine

Zoek je inspiratie voor je krullenroutine? Mooi, want in dit artikel delen diverse curlies hun favoriete curly routines! Dus wil je mooie krullen? Lees dan snel verder

Ga direct naar de curly routines:

De krullen routine van Andrea

krullen routine andrea

“Hii beautiful curly’s!

Mijn naam is Andrea en deze maand zal ik jullie 2 keer per maand op de hoogte houden van alle tips & tricks voor curly hair. Mijn afkomst is Surinaams/Nederlands en daar heb ik mijn volle bos met krullen aan te danken. Ik ben woonachtig in Rotterdam en fulltime werkzaam als desk accountmanager schade verzekeringen. 

De afgelopen 31 jaar heb ik al heel veel producten voorbij zien komen en getest. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik eindelijk op het punt ben, dat ik heb gevonden wat voor mij het best werkt. Zowel qua verzorgingsproducten als qua kammen, wassen, drogen etc. Om het voor jullie leuk te houden en omdat ik het ook leuk vind nieuwe producten uit te proberen, zal ik komende tijd niet alleen mijn favoriete producten beschrijven. Maar ook gebruik maken van andere producten/merken. Hier zal ik dan uiteraard een review over schrijven.

Hierbij mijn (dagelijkse) routine zodat jullie een beeld hebben van hoe ik mijn haar op dit moment verzorg:

 • Ik was mijn haar 3-4 keer per week met de shampoo en conditioner van Shea Moisture (Coconut en hibiscus) daarna kam ik het uit met mijn vingers.
 • Nadat ik mijn haar heb gewassen laat ik de conditioner ongeveer 10 minuten intrekken en spoel deze uit met KOUD water. Dit zorgt voor véél minder Frizz. Niemand zit toch te wachten op pluizig haar?!
 • Hierna droog ik mijn haar met een katoenen t-shirt of een hydrofiele doek (de moeders onder ons zullen dit kennen als hydrofiele luier). Ook dit zorgt ervoor dat het minder gaat pluizen. Een handdoek is veel stugger waardoor je meer pluis krijgt.
 • Als mijn haar “handdoek droog ” is begin ik met de leavin conditioner van Shea Moisture. Hiervan gebruik ik de gele lijn met Jamaican black Castor oil. Dit is een licht product en werkt perfect voor mijn type haar. Ik deel mijn haar in vieren en breng de leavin dan aan.
 • Hierna dep ik het nogmaals met het T-shirt en breng ik een kleine hoeveelheid aan van de Shea Moisture curl smoothie. Dit is een vrij zwaar product dus ik gebruik er heel weinig van, anders zakken mijn krullen in (de geur hiervan is overigens héérlijk, dames!!).
 • Om mijn haar wat extra hold te geven breng ik een kleine hoeveelheid Bouncecurl gel aan en schud dan alles door elkaar! Just shake it and your curls will be poppin!
 • Ik laat mijn haar air dryen, omdat ik zelf geen voorstander ben van hitte gebruik zoals een föhn.
 • Als ik ga slapen gebruik ik een wokkel elastiek  (van plastic ) en doe ik mijn haar in een pineapple staart. Om ook ’s nachts zoveel mogelijk pluis te voorkomen slaap ik altijd op een satijnen kussensloop.
 • ’s Morgens haal ik mijn krullen los en spray ik het nat met een mengsel van kraanwater en rozenwater, weer even schudden…READY a new curly day!”

De haarroutines van zwemleraressen Karin en Caroline

“Wij zijn Karin en Caroline en we werken in hetzelfde zwembad. Omdat we lesgeven krijgen onze krullenbollen heel wat (chloorwater) te verduren. Al het chloor en het wassen vereisen de juiste verzorging! In dit artikel vertellen we wat onze haarroutines zijn. Veel plezier!”

Deze curly routine:

De routine van Caroline:

“Mijn haren was ik met Elvive Extra ordonary Oil Krulverzorgende Shampoo en conditioner. Deze gebruik ik elke keer als ik mijn haren was, omdat hij voor mij goed werkt. Dit gebruik ik alleen in de punten van mijn haar.

Dan wikkel ik mijn haren in een handdoek. Als mijn haren droog zijn, doe ik er de Curl Booster van de Hema in. Daarna kam ik mijn haren door en droog ik ze met de diffuser (föhn). Dit doe ik het mijn hoofd naar beneden voor meer volume. Dan nog een keer Curl booster die ik net omschreef en dan ben ik klaar om te gaan.”

De routine van Karin:

“Mijn haren was ik ook met Elvive Extraordonary Oil krulverzorgende shampoo. Af en toe gebruik ik conditioner, maar dan alleen in de punten. Mijn haren dep ik droog met een handdoek. Dit doe ik door erin te knijpen.

Daarna gebruik ik de conditioner van Sofn’free Curl Activator en borstel ik mijn haren. Ik doe er dan een klein bolletje schuim in van de Lidl Cien volume. Er zit niet veel volume in mijn haar en met dit product zorg ik daar wel voor. Vervolgens schud ik mijn haren ondersteboven uit en knijp zo ook mijn krullen in model.

Doordeweeks laat ik mijn krullen aan de lucht drogen, in het weekend neem ik wel de tijd om mijn krullen te defusen. Als mijn haar droog is, breng ik alles weer in model en doe er wat fiber wax in van de Kruidvat. De dag erna spuit ik mijn haren wat nat en knijp de krullen weer in model. Ik testte diverse producten, maar mijn haren doen het met deze producten veel beter.”

De producten die gebruikt worden in deze routine:

De producten van Hema en Kruidvat staan hier niet bij, maar deze zijn verkrijgbaar in hun eigen winkels!

De haarroutine van Annelot (zonder foto)

“Hee Hoi curlies, ik ben Annelot en deel graag mijn haarroutine met jullie!

Let’s just start at the beginning,

Ik was mijn haar 2x per week met ”beach blonde” van John Frieda.

Na het douchen kam ik mijn haar door met een ”tangle teezer” (I know, je moet niet kammen maar anders zit het niet…)

Hierna begin ik met een beetje kokosolie (uit pot, verkrijgbaar bij o.a. Turkse winkels)

Als dit eenmaal verdeeld is door mijn haar, strijk ik 3 pompjes ”curls rock curl amplifier”  van Catwalk TiGi door mijn haar.

En…  scrunch time!

Na het scrunchen ga ik mijn haar föhnen met een diffuser. (I know, is ook niet goed voor je haar)

Als het bijna droog voelt laat ik het nog eventjes door lucht drogen.

En Voila

Liefs  Annelot”

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook.

Curls rock!

 

 

Volg je me al op social?

2 gedachten over “Even over je krullen routine… (tips)

 1. Hoe doen jullie de tweede, derde enz. dag jullie haar maken jullie het dan ook nat onder de douche?
  Dan is al het product er toch uit?

  1. Hi Cynthia,

   Ik refresh met een waterspray mist en afhankelijk van de toestand van mijn haar breng ik de leave in en gel verdunt aan. Dit kneed ik in mijn haar en laat het dan drogen (of föhn het met een diffuser). In dit filmpje leg ik er meer over uit: https://youtu.be/f4iDvH4NVOQ. Zelf doe ik dit niet onder de bv de douche, omdat mijn haar er erg lang over doet om op te drogen. Hopelijk helpt dit je verder! Liefs Sayn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *