Beschadigd haar herstellen? Werk aan de elasticiteit van je haar

Wil je je beschadigde haar herstellen? Duik in de elasticiteit van je krullen. Wat het nu eigenlijk zegt en wat je ermee kunt, leg ik uit in dit artikel.

Elasticiteit geeft een indicatie van de gezondheid van je krullen. Hoe je de elasticiteit van je krullen onder andere achterhaalt, vertel ik je in het artikel over op weg naar gezond haar.

Beschadigd haar herstellen? Check de elasticiteit van je haar!

beschadigd haar herstellenHello je zocht naar een wondermiddel om je beschadigd haar te herstellen, hoezo gaat het dan over de elasticiteit (?!) van je haar? Nou de elasticiteit zegt veel over de status van je haar – en is iets dat je kan verbeteren voor gezonder haar!  Hoge elasticiteit geeft het haar ‘body’, ‘bounce’ (stuitervermogen) en zorgt voor krulvorming. Best belangrijk voor een curly dus. Ook zorgt hoge elasticiteit ervoor dat je krullen terug blijven komen en dus niet breken.

Goed om te weten: droog haar kan namelijk ongeveer 1.2-1.3x worden opgerekt (bron: naturallycurly.com). Terwijl het nat wel tot 1.5x kan worden opgerekt. Maar nat haar raakt eenvoudig te ver uitgerekt, doordat het vol zit met water. Gebruik daarom voor het ontwarren altijd een conditioner of leave in conditioner om onnodige haarbreuk te voorkomen.

De binnenkant van je haarstreng draagt het meest bij aan de elasticiteit van je haar. De schubben (porositeit) zeggen vooral iets over de mate waarin de binnenkant wordt beschermd. De binnenkant van je haarstreng is opgebouwd uit verschillende elementen die er samen voor zorgen voor de mate van elasticiteit. Daarnaast zorgt de diameter van een haarstreng ook voor meer (groter diameter) of minder (kleinere diameter) elasticiteit.

Hoe achterhaal je je elasticiteit?

Door de stretch test te doen, die je op nat haar doet.
In dit filmpje vertel ik je meer over de elasticiteit van je haar en hoe je het achterhaalt.

> wist je dat: curlies met fijn haar een grotere uitdaging hebben als het gaat om krul behoudt, het houden van een style (na wasdag gaan je krullen dus sneller uit model), krijg je sneller last van pluis en breekt je haar ook sneller.

Dit heeft effect op de elasticiteit van je haar

lage elasticiteit haarProteïne en hydratatie (water). En dat blijkt best logisch, je haarstreng bestaat namelijk uit een combinatie van verschillende verbindingen (ik vermoed je niet met de wetenschappelijkere uitleg – zie bron als je dat uitgebreid wil lezen), die neerkomen op zowel vocht en proteïne.

In theorie betekent het voorkomen van schade aan de cortex, de schors van je haar, ookwel de haarkern proteïne structuur dat je de beschermlaag niet beschadigd. Dan zou je het volgende allemaal moet vermijden of minimaliseren:

 • Hoge temperatuur op het haar aanbrengen (bv. stijltang, föhn, te heet wassen of vol in de zon)
 • Chemische processen (zoals verven, permanent of relaxen)
 • UV-blootstelling (dus je haar altijd beschermen tegen de zon – ook als het geen 30 graden is).
 • Niet te vaak blootstellen aan water
  Voorzichtige tools gebruiken voor het borstelen en stylen.

Misschien gaat alles op dit lijstje vermijden in het echt leven iets te ver. Voor de meesten in elk geval wel. Dit betekent dat je grote kans hebt op het verminderen van de kwaliteit/gezondheid van de proteïne in je haarstreng kern. Wat helpt? Jezelf minimaal blootstellen aan bovenstaande, regelmatig je puntjes (laten) knippen, je haar altijd voorzichtig benaderen en regelmatig deep conditionen.

Naast invloeden van buitenaf en genen heeft het ook te maken met wat je eet. Je haar groei tenslotte uit jou :). Als ik slecht eet heeft dit direct impact op mijn haar.

Over het herstellen van je elasticiteit

Dit vind ik het lastigst, want ik lees hier veel verschillende dingen over. Zo lees en hoor ik veel mensen over het toepassen van proteïne bij een hoge elasticiteit en vocht bij een lage elasticiteit. Dit noemt men vaak in een adem met de Curly Girl Methode, maar in het boek waarin Lorrainne Massey – de bedenker van deze methode – de methode uitlegt, vind ik er niets over terug… Dat kan zonder meer aan mij liggen, omdat ik geen geduldige lezer ben… Maar goed… NaturallyCurly.com een gerespecteerd internationale website met als hot topic krullend haar verzorgen, schrijft dat juist bij lage elasticiteit proteïne kunnen helpen.

In het kort komt het hier op neer
beschadigd haar herstellen proteineBij een lage of medium elasticiteit is de balans tussen vocht en proteïne in de haarkern – de cortex – zoek. Dit moet je weer aanvullen. Dit betekent volgens mij ga ‘spelen’ en op onderzoek uit wat werkt. Test een product in kleine hoeveelheid. Ga niet van een proteïne arm haardieet naar een extreem proteïne rijk dieet en ga zo door. Test in kleine hoeveelheden en let goed op hoe je haar reageert. En dat doet het als het echt fout is in een keer (bros, breekbaar of super zacht en pluizig), maar als het werkt, ga je niet over een nacht ijs naar super gezond haar.

Dit kan met haarmaskers (deep conditioning), conditioners, leave in conditioners.

Daarnaast lijkt het me ook slim te stoppen met de dingen die je overmatig doet, die de schade veroorzaken:m

 • Verminder daarom directe hitte om je elasticiteit te verbeteren (föhnen, stijltangen – stop daar zo ie zo mee ;-))
 • Chemische behandelingen stop er mee of minimaliseer ze (verven, relaxen – stop daar mee geniet van je natuurlijke krul 🙂 )
 • Bescherm je krullen als je slaapt met een zijde/satijnen bonet (soort badmuts), satijnen/zijden kussensloop
 • Vermijd haarborstels, borstel je haar met je handen – heel voorzichtig trek niet aan je haar!

De goodies die je elasticiteit kunnen verhogen!
Check bij elk ingrediënt of je krullen er tegen kunnen!

 • Kokosolie (let op als je bijvoorbeeld lage porositeit hebt – zoals ik – kan je haar verschrikkelijk slecht reageren op deze olie – controleer dus eerst de porositeit van je krullen. Wil je een DIY haarmasker met kokosolie maken? Check het recept hier.
 • Aloe vera. Ook hierbij geldt niet elke krul reageert positief op aloe, dus controleer dit eerst door het op een klein stukje haar aan te brengen.
 • Shea butter (nog zo een ingredient waar mijn haar niet dol op is)
 • Honing een diy haarmasker met honing maken? Klik.

Leuk maar hoe herken ik mijn elasticiteit? En hoe herstel ik mijn beschadigde haar nou?

Allereerst, vind ik het zelf handig om me hier ook door iemand over te laten adviseren die dag in dag uit niets anders doet dan haar bekijken. Jawel de welbekende kapper. Ondanks dat ik door het gebrek aan de vindbaarheid van goede krullenkappers vroeger haast nooit naar de kapper ging, vertrouw ik mijn kapper – en volg ik haar advies op. Tenminste – ik probeer het uit – werkt het niet dan probeer ik weer wat nieuws – want ik ben ook een nieuwsgierige curly ;-).

Bij lage elasticiteit je haar herstellen

Herstel je vocht en proteïne balans met deep conditioners  haarmaskers. Je kan hier bijvoorbeeld rijstwater (proteïne behandeling) voor gebruiken én die samen met een hydraterend haarmasker gebruiken, zoals ik ook in deze video doe waar ik rijstwater test:

Je kan uiteraard ook spelen met bijvoorbeeld bij je wasroutine proteïne rijke producten gebruiken en bij je krullenroutine na het wassen kiezen voor hydraterende producten. Of een combinatie van beiden.

Bij een medium elasticiteit je haar herstellen

Bij medium elasticiteit schiet je krul weer in de krul naar het stretchen, maar doet dit op zijn/haar gemak. Controleer regelmatig je elasticiteit om er zeker van te zijn dat deze niet verslechtert. Want je hebt een gemiddelde vocht/proteïne balans.

Hoge elasticiteit

Dit wordt overal getoond als het boegbeeld van gezond haar. Bij de stretchtest rekt het om en nabij de 50% extra uit en schiet snel terug in zijn/haar krul. Het staat bekend als een gezonde balans tussen proteïne en vocht. Hieruit zou je kunnen afleiden – disclaimer – dat je huidige producten combinatie de bom is voor jouw haar!

Bij lage of medium elasticiteit je beschadigde haar herstellen

Als je niet echt hydraterende producten, maar vooral proteïne producten gebruikt, sla dan niet door, want je krullen kunnen ook over gehydrateerd raken… Ja echt! En dan mis je kruldefinitie, voelt het té zacht en pluist het alsnog.

Enkele ideerichtingen om de elasticiteit van je krullen te verhogen:
– Een vochtinbrengend proteïne vrij masker: AliKay Naturals, Avocado Cream Hair Mask (ook zonder glycerine!).

– Een haarmasker wat zowel hydrateert als proteïne aanbrengt zoals dit haarmasker van Shea Moisture met Manuka Honey. Let op: bij dit masker zou bij sommige batches sinds een tijd een uitdrogende alcohol zitten (niet curly girl methode proof). Zelf heb ik geen last van uitdroging bij dit masker, sterker nog het voedt mijn haar als een malle, maar het is dus niet alle gevallen 100% CG. Als je dat wel zoekt, bekijk dan een van de andere genoemde maskers.

– Een herstellend haarmasker zoals deze (een grote favoriet bij transitioning curlies die van beschadigd naar gezond haar schakelen – was ook mijn favoriet!): Shea Moisture Jamaican Restore Mask.

Mijn ervaring met elasticiteit en proteïne of vocht
Als ik naar mijn eigen ervaring kijk, heb ik nadat ik mijn beschadigde hoge porositeit haar eraf heb laten knippen, en nieuw haar liet groeien lage porositeit gehad. Ik vermeed proteïne (net als kokos- en argan olie). Mijn focus zat hem in het zoveel mogelijk hydrateren van mijn krullen en mijn haar groeide als kool. Ik had met mijn nieuwe haar een hoge elasticiteit. In de zomer ging ik 2 weken naar een heet land, waar mijn haar veel aan de zon, zee en kraanwater (met chloor) werd blootgesteld. Binnen 2 weken had ik een lage tot medium elasticiteit. Nu ben ik juist aan het spelen met zowel proteïne (rijstwater), als haarschubben sluitende appelcider reiniging én vocht inbrengende maskers. Mijn elasticiteit is weer op peil (voor nu….). Mijn punt?

Als je lage porositeit hebt, lees ik bij de ene (van het internet, krullen guru’s, webshops tot krullenkappers) dat je moet hydrateren en bij hoge elasticiteit proteïne moet aanbrengen. Terwijl bv. NaturallyCurly.com, maar ook andere kappers en krullen guru’s het tegenovergestelde beweren. Dus test het een (meer dan een keer…) en kijk wat het voor je haar doet. Als je nooit proteïne gebruikt, ga dat dan niet opeens overmatig doen, want dan kan je haar broos worden en breken.

Ik denk dat mijn boodschap is dat, kennis en vooral ervaring van andere curlies je houvast geven over waar je het probleem kan zoeken. En dus waar je kan beginnen met oplossingen te verkennen.

Wat ik bij terugkomst deed was een stretchtest.

Tip: doe eens per maand of per twee maanden de haartestjes op de pagina over Gezond Haar krijgen. Je haar verandert, jij verandert, en dan moet je soms ook je haarverzorging veranderen.

Heb ik iets cruciaals gemist? Let me know! Samen maken we krullend haar verzorging overzichtelijk(er) ;-)!

With special thanks to: https://www.naturallycurly.com/curlreading/wavy-hair-type-2/elasticity-and-healthy-hair
, https://healthfully.com/how-to-restore-hair-elasticity-5271490.html

Photo credits: https://unsplash.com/photos/TNI3Fry4Ky4 (powder), https://unsplash.com/photos/CNDiESvWfrk (honey) https://unsplash.com/photos/t_-HffGSnyE (elastic) https://unsplash.com/photos/3RnkZpDqsEI (sporty elastic)

https://unsplash.com/photos/p7g3NdbeDBM (irons)

 

Volg je me al op social?

4 gedachten over “Beschadigd haar herstellen? Werk aan de elasticiteit van je haar

 1. Ik zie geen foto. Welk masker van she moisturize hydrateert en bevat proteïne? En welke herstellende masker bedoel je?

  1. Hi Renee! Wat fijn dat je meedenkt <3, ik ga er van de week even naar kijken, zou zomaar zoiets kunnen zijn wat ik door elkaar heb gehaald (oepsie - al die termen ook haha!). Nogmaals super bedankt voor het meedenken, waardeer ik enorm! En bedankt voor je compliment 🙂 Liefs Sayn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *