Proteïne voor haar: Wel of niet? En hoe weet ik of mijn haar tegen proteïne kan?

Proteïne is onmisbaar voor haar. Want het je haar bestaat er namelijk voornamelijk uit (keratine om precies te zijn). Ook bestaat je haar uit vocht, dat maakt de balans tussen proteïne en vocht dan ook erg belangrijk voor gezond haar. Niet gek dus dat er online zoveel tips worden gedeeld over de balans tussen de twee. Logisch dat jij misschien net als veel curlies met de volgende vragen zit:

Om je snel aan de antwoorden op je vragen te helpen:

Proteïne voor haar: hoe weet ik wat mijn haar nodig heeft?

Allereerst hoe weet je of je haar vocht (moisture) of porteïne (ook wel eiwit) nodig heeft? In dit filmpje vertel ik je daar meer over:

De juiste balans tussen beide in je krullen routine helpt je dus in je zoektocht naar gezond haar. Maar ja hoe kom je er nu achter wat je krullen nodig hebben? Nou door deze stappen te volgen:

1. Ken je haar specs:
Dat gaat nu alleen over porositeit en elasticiteit (zie video’s hieronder).

Porositeit


Elasticiteit

2. Wat heb ik dan nodig?
Als uitgangspunt kun je het volgende overzicht gebruiken. Gebruik daarnaast natuurlijk ook vooral wat je zelf ervaart! Want zoals ik in mijn filmpje al aangeef niet elk haar reageert hetzelfde. En dit soort claims zijn alles behalve wetenschappelijk bewezen! Wel heeft het mij ontzettend goed op weg geholpen (klik op het overzicht om te vergroten).

proteine haar vochtbalans haar

3. Probeer het eerst met DIY-recepten

Probeer het eerst uit met DIY-recepten (inclusief proteïne overzicht). Bekijk mijn YouTube playlist voor inspiratie.

MijnKrullen Journal

Hoe weet ik of mijn haar tegen proteïne kan?

Deze vraag stellen curlies me erg vaak op social media: “Hoe weet ik of mijn haar tegen proteïne kan?”. Mijn reactie?

Het eerlijke antwoord is: het uitproberen. Om je een voorbeeld te geven, zou mijn haar er namelijk niet tegen kunnen (lage porositeit en fijn haar). Terwijl ik het nu meerdere keren per maand zonder problemen gebruik. En daarbij ervaar ik de voordelen (sterker haar, minder pluis).

Om achter je haarspecs te komen vind je in dit blogartikel meer informatie (testjes en wat het zegt): Mijnkrullen.nl/gezond-haar. Het belangrijkste om naar te kijken zijn je elasticiteit (heb je juist proteïne of vocht nodig) en je porositeit (hoe open of gesloten staan je haarschubben op je haarstreng – no worries testjes en uitleg staan op de pagina hierboven =)).

Als je daar achter bent, vind je op deze pagina het schema waar je kunt zien hoe je kunt beginnen met testen. Dus helemaal geen proteïne of juist een beetje 🙂 of veel. Hopelijk helpt dit je op weg! En kom je snel tot het antwoord op de vraag: “hoe weet ik of mijn haar tegen proteïne kan?”.

Proteïne voor haar: proteïne in je haarproducten leren herkennen

Hoe herken je proteïne in je haarproducten? Enerzijds aan kreten als ‘versterkend’, ‘herstellend’, ‘verstevigend’, want dat is wat het bij haar doet: het vult ‘gaten’ op de haarstreng (tijdelijk op). Ook voor curlies met hoge porositeit biedt het een oplossing, omdat bij dit type haar de haarschubben vrij openstaan, waardoor vocht lastig in het haar blijft en het haar dus snel droog wordt.

Je herkent dit goedje in je haarproducten onder andere aan de volgende termen op de ingrediëntenlijst:

  • gewoon aan de term: “protein”
  • keratin of hydrolyzed keratin
  • hydrolyzed wheat protein
  • variaties in hydrolyzed collagen en soy protein
  • hydrolyzed oat flour
  • amino acids (een ‘stuk’ waaruit proteïne zijn opgebouwd)
  • hydrolyzed silk protein

Deze lijst heb ik samengesteld met dank aan het artikel op: https://www.texturedtalk.com/how-to-understand-ingredients-in-natural-hair-products/

Wil je een (krachtig) proteïne masker proberen?

Wil je weten een proteïne masker proberen? Probeer er dan eens zelf een te maken. Bijvoorbeeld rijstwater voor haar (een milde proteïne behandeling) of een gelatine masker (krachtige behandeling).

Volg je me al op social?

4 gedachten over “Proteïne voor haar: Wel of niet? En hoe weet ik of mijn haar tegen proteïne kan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *