Noo Poo? 3 redenen om wel te poo-en :)

Ken je de noo poo methode? Of volg je hem? Dan wil je dit artikel lezen, want ik deel 5 redenen waarom je dat niet zou moeten doen! En geloof me meer dan een van deze redenen is de reden dat ik de noo poo methode niet volg.

Je gebruikt dan géén shampoo. Binnen de krullenwereld is de noo poo methode samen met het shampoo’s zonder sulfaten en siliconen te gebruiken hot. Zelf heb ik het enige tijd gedaan, maar ging al snel terug naar shampoo’s eerst zonder sulfaten, daarna met sulfaten (de final wash shampoo’s uit de Curly Girl methode).

Podcast door wetenschappers over dit onderwerp

Zoals je van me gewend ben, probeer ik niet mee te gaan op hypes, maar te kijken wat er wetenschappelijk is bewezen. Daarom ben ik erg blij met een Nederlandse Podcast over de noo poo methode. Ja, de noo poo methode is zó populair dat het zelf de wetenschap bereikte. De Universiteit van Nederland (een toegankelijke podcast met gastcolleges van professoren), behandelde het onderwerp in deze podcast. Deze luister je eenvoudig tijdens het wandelen of sporten (aanrader!).

En dan nu de 3 redenen om de noo poo methode niet te gebruiken

De no-poo methode, oftewel het niet gebruiken van shampoo, een populaire methode die de afgelopen jaren steeds populairder werd als een alternatieve manier om het haar schoon te houden. Voor sommigen werkt deze methode naar eigen zeggen uitstekend; voller haar, minder haar uitval, minder droog haar enzovoorts. Blijkt deze methode zeker niet geschikt voor iedereen, waaronder ik zelf. Met mijn fijne haar en gevoelige huid blijkt het een absolute no go!

Dus hierbij redenen om van no poo naar poo te gaan 🙂

  1. Ophoping van talg

Je hoofdhuid produceert talg, door de hoofdhuid niet met shampoo te wassen, wordt dit niet verwijderd. Met conditioner kun je tenslotte niet je hoofdhuid wassen. Wil je meer weten over hoe je krullend haar eigenlijk wast? Lees mijn artikel er over óf bekijk onderstaand filmpje. Talg is een natuurlijk vet dat door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd en dat het haar en de huid beschermt en hydrateert. Als je geen shampoo gebruikt om het talg te verwijderen, kan het zich ophopen op de hoofdhuid en de poriën verstoppen. Dit kan leiden tot een vette hoofdhuid, haaruitval en zelfs roos.

 

  1. Ophoping van vuil en productresten

Naast talg komt er natuurlijk vuil van buiten (de lucht, regen enzovoorts) én de productresten die we zelf gebruiken. Als dit niet wordt verwijderd en niet elk product kan verwijderd worden zonder bijvoorbeeld bepaalde sulfaten die in shampoo voorkomen, zorgt dit voor build-up. En dat kan zorgen voor viezig/vettig haar, een rode, schilferige, jeukende hoofdhuid, moeilijk te stylen haar enzovoorts.

  1. Verstoorde pH-balans

De pH-waarde van de hoofdhuid is belangrijk voor het behoud van een gezond haar en sterke haargroei. Normaal gesproken heeft de hoofdhuid een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5, wat betekent dat het licht zuur is. Shampoo’s zijn ontworpen om deze pH-waarde te behouden en te beschermen, de no poo methode deze balans kan verstoren. Door het gebruik van bijvoorbeeld baking soda en appelazijn spoeling, dit zijn producten die vaak gebruikt worden in de no poo methode, kan de pH-waarde van de hoofdhuid verstoord raken, wat kan leiden tot een droge, geïrriteerde hoofdhuid en beschadigd haar.

De vraag blijft: too poo or not too poo? Wat heeft jouw voorkeur? Zoals gezegd was ik mijn haar wel met shampoo. De ene keer met een CG shampoo en de andere keer met een final wash shampoo (hardere sulfaten). En echt een enkele wasdag skip ik ze en was ik mijn haar alleen met een CG conditioner. Dan spoel ik mijn hoofdhuid dus alleen af met was (met een hoofdhuid massageborstel o.a. te koop bij Bol.com, zie ook krullen tools).

Foto credits

Foto schuim door Matthew Tkocz op Unsplash.

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *