Rijstwater & haar: haargroei, anti haarbreuk en meer voordelen van dit magisch goedje. Ook: Hoe maak je rijstwater? Wat doet rijstwater? (incl. video’s) – update

Rijstwater voor je haar…. Ik zie er zo veel over op YouTube, dat ik dacht ik ga er goed onderzoek naar doen en het testen. Want het magische water zou zorgen voor haargroei, minder haarbreuk en zelfs roos verminderen. Kortom, de komende maanden ga ik het testen. Houd dit artikel in de gaten want ik vul hem telkens weer aan! Hierbij mijn eerste ronde.

Ik test rijstwater, in dit artikel lees je uitgebreid over wat rijstwater voor je krullen kan doen, hoe je het maakt welke varianten je hebt én hoe je het kan gebruiken. Vervolgens lees je ook over mijn recept, toepassing én resultaten. Ik deel dit ook in video’s. Klik hier om mijn 1e video te bekijken.

Om je te helpen rijstwater te leren kennen, waarvoor je het kan gebruiken, je te vertellen hoe je rijstwater kan maken en mijn ervaringen te delen…. Maakte ik deze artikel- en video-reeks. Dat betekent dat ik de komende 3 maanden (vanaf augustus 2019), deze pagina verrijk met nieuwe inzichten en haarsterkte en lengte updates. Dat maakt ook dat het artikel best lang is… Niets mis mee als je er echt mee aan de slag wilt. Maar ik kan me voorstellen dat je misschien sommige dingen wel wilt lezen en sommige nog niet. Dus skip the line:

Mijn testervaring

Voordelen rijswater voor krullend haar

Abonneren YouTubeAllereerst de voordelen van dit goedje. Want Rijstwater heeft een bijna mythisch aura om zich heen. Het zou een wondermiddel zijn voor veel uitdagingen rondom de verzorging van onze krullen. Zo zou het de volgende voordelen kunnen opleveren:

De DIY rijstwater voor krullend haar lijkt een perfecte goedkope proteïne behandeling. Let daarom zeker op als krullen sterk reageren op proteïne. Bijvoorbeeld door je lage porositeit of mate van elasticiteit. Wil je weten hoe je daar achter komt? Lees het artikel over gezond haar krijgen begint hier.

Video’s over rijstwater bij krullend haar

Rijstwater voor haargroei: De 1e video

Inclusief uitleg, recepten en startmeting (super informatief!).

Haargroei en haarverzorging door rijstwater video update #2 (1 maand later)

Rijstwater krullend haar: video update #3 (nog 1 maand later :))

Rijst water & lage porositeit
M/cnetER>

Skip the lane

Toepassingen rijstwater haar

• Pre poo: Je sprayt het in je krullen voor je het gaat wassen
• Co-wash: je gebruikt het als shampoo en conditioner voor je co-wash of je voegt het toe aan je co-wash product.
• Rinse: je voegt het toe tussen je shampoo en conditioner.
• Deep conditioning: je brengt het na je shampoo en conditioner aan op je krullen en brengt daarna ook een haarmasker/deep conditioner aan
• Spray: Elke dag een beetje op je krullen je hoofdhuid

Rijstwater maken, doe je onder andere zo:

diy recepten boek haarJe kunt rijstwater op verschillende manieren maken:
1. Rijst koken en het water gebruiken
2. Rijst schoon spoelen en vervolgens rijst in het water laten trekken.Ook bestaat er gewoon rijstwater en gefermenteerd rijstwater. Bij deze vorm laat je het een nacht/24 uur in een afgesloten pot staan.

Wil je meer zelf te maken recepten voor krullend haar uitproberen? Dan is mijn receptenboekje iets voor jou, klik hier om hem te bestellen. 

Waarschuwingen op het internet die ik serieus neem =)

Over het algemeen zie ik bij mijn onderzoek alleen maar positieve reacties. Al snap ik nog niet helemaal waarom men zo enthousiast is. Rijstwater zou je krullen ontzettend snel laten groeien. Hierdoor doen veel curlies aan een X-dagen challenge. Hier doe ik niet aan mee, omdat mijn haar proteïne gevoelig zijn. Ik schrijf het wel vaker: volg niet klakkeloos andere curlies in hun routines en DIY, verdiep je vooral in je eigen haarspecs en de gezondheid van je haar. Verdiep je ook in de genoemde voordelen, ingrediënten en karakteristieken van de haarproducten of DIY-recepten.

Wat voor symptomen kan je verwachten als je rijstwater te vaak op je haar aanbrengt bij proteïne gevoelig haar? Denk aan bros, stro-achtig, pluizig haar. En als het echt heel erg is, breekt het zelfs af. Dat wil je natuurlijk niet. Dus inspecteer je eigen krullen met net zoveel interesse als je YouTube filmpjes en deze artikelen leest =).

Mijn testervaring

Hier vind je mijn testervaring. Hoe ik rijstwater voor mijn haar maakte, hoe ik het toepaste en wat ik ervan vond. Je kunt natuurlijk ook naar mijn video hierover kijken.

De eerste dag rijstwater maken en rijstwater in mijn haar doen

Ik begon mijn rijstreis in augustus 2019. Ik zal in elk geval de komende 3 maanden elke maand een rijstwater wash doen. Anders dan andere curlies ga ik dit niet elke wasdag toepassen, of zelfs 7 dagen lang elke dag in mijn haar sprayen. De reden hiervoor? Super eenvoudig: mijn haar is proteïne gevoelig en rijstwater blijft een proteïnebehandeling.

Rijstwater maken

Hoe maak je dit wonderlijke goedje? Ook daar zie je verschillende recepten van voorbij komen. Zoals ik al noemde: je kan de rijst koken of in koud water leggen, 30 minuten of 24 uur. In mijn test laat ik het telkens minimaal 18 uur en maximaal 24 uur staan. Ook voeg ik lavendel-olie toe, omdat gefermenteerd rijstwater ook de neiging heeft te stinken en dat wil ik natuurlijk niet.

1. Ik spoel ongeveer 50 gram zilvervlies rijst schoon in een vergiet
2. Ik doe de rijst in een pot die ik kan afsluiten (met een draaidop).
3. Vul hem verder met lauw kraanwater.
4. Ik draai de deksel dicht, en zet de pot op een donkere warme plek.
5. De volgende dag giet ik de rijst af en doe ik het in een sprayfles. Op naar de douche!

Hoe ik rijstwater in mijn haar gebruik

Ik kies bij deze test voor de volgende routine:
1. Ik was mijn krullen met shampoo.
2. Ik doe conditioner in mijn haar en borstel dit goed door met een Tangle Teezer.
3. Vervolgens verdeel ik mijn krullen in 4 delen en doe ik het rijstwater in mijn haar (met een spray fles). Ook dit keer kam ik mijn krullen. Hierna giet ik het restant van het rijswater in mijn haar en masseer ik mijn hoofdhuid goed.
4. Hierover heen doe een haarmasker, welke ik ook doorkam en vervolgens ga ik 20 minuten onder de droogkap (eerst huishoudfolie, vervolgens een badmuts, dan pas de droogkap). Hierna spoel ik het uit.
5. Ik stijl mijn haar als altijd. Nieuwsgierig naar mijn wasdag routines? Je vindt ze hier.

Ik gebruikte het rijstwater 3 maanden op dezelfde manier gebruiken en met dezelfde producten. Op die manier probeer ik de resultaten zo zuiver mogelijk te houden.

Wil jij nog meer Maak het zelf recepten voor krullen proberen?

Dan is mijn receptenboekje iets voor jou, klik hier voor meer informatie.

diy recepten boek haar

Goudenananas.nl

Volg je me al op social?

4 gedachten over “Rijstwater & haar: haargroei, anti haarbreuk en meer voordelen van dit magisch goedje. Ook: Hoe maak je rijstwater? Wat doet rijstwater? (incl. video’s) – update

 1. Krul 2 C & 3 A

  Dichtheid : dun haar 80 -100%

  Dikte : medium tot normaal

  Hoge porositeit

  lage elasticiteit

  Ik wil heel graag voller haar net als vroeger en me dikte weer hoe krijg ik dit het beste voor elkaar en welke producten kan ik gebruiken please help !

  1. Hi Aysun,

   Je haar weer net als vroeger krijgen is helaas soms niet helemaal mogelijk, omdat je haar ook dunner wordt vanwege het feit dat je ouder wordt. Middeltjes als gefermenteerd rijstwater en appelciderazijn-reinigingen (https://mijnkrullen.nl/natuurlijke-shampoo-je-haar-wassen-met-appelazijn/) kunnen wel helpen, om je haar sterker te maken, waardoor het minder breekt en dus voller en langer wordt. Kijk voor de producten bij de suggesties op deze pagina: https://www.mijnkrullen.nl/cg-methode-producten onder het kopje ‘hoge porositeit’. En vul dit aan door je haar 1x per week of twee weken te wassen met appelciderazijn en 1x per week of 2 weken te behandelen met rijstwater (het beste resultaat behaal ik door het na shampoo en conditioner aan te brengen en zonder uit te wassen een masker aan te brengen) en na +/- 30 minuten het uit te spoelen en te stylen als altijd.

 2. Interessant om te lezen dat je je haargroei kan stimuleren met rijstwater! Ik ben benieuwd of mijn haar hier ook sterker van wordt. Ik zou graag mijn haaruitval tegen willen gaan met een natuurlijk product.

  1. Hi Marie!
   Wat leuk om te lezen, heb je het al een tijdje kunnen proberen? Ik gebruik momenteel nog altijd rijstwater, nu vooral reactief als ik zie dat mijn haar het minder goed doet, en dan heeft het wel direct een verzachtend resultaat superfijn!
   Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Lief Sayn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *