Krullen shampoo’s: welke cg shampoo voor krullend haar moet je kiezen?

Zoveel smaken, zoveel keuze, maar welke krullen shampoo werkt het beste voor jouw bos krullen? En welke CG Methode shampoo voor krullend haar kun je kiezen? In dit artikel geef ik je enkele suggesties, ook geef ik aan of de shampoo glycerine (een humectant waar je bij heel vochtig, of heel droog weer extra pluis van kan krijgen) bevat. Maar ook zaken als proteïne of kokosolie.
Allereerst voor je een shampoo kiest, dit artikel bevat enkel shampoo’s die Curly Girl Methode approved zijn. Deze methode schrijft voor hoe je krullend haar het beste kunt verzorgen. Dat neemt niet weg dat ik in tegenstelling tot wat de methode voorschrijft ik adviseer om regelmatig je haar te wassen met een reinigende shampoo.

Snel naar het gewenste overzicht?

First things first
Hoe was je je krullen eigenlijk? Goede vraag, voordat je je shampoo kiest. In dit filmpje leg ik je uit hoe ik mijn haar was, en dat is ander dan hoe ik dacht dat het moest (geleerd uit de beauty reclames ^_^).


Kies je een krullen shampoo met of zonder proteïne?

CG shampoo komt in vele soorten en maten, dus bepaal eerst naar wat voor shampoo je op zoek bent. Door je in te lezen in wat je haar nodig heeft achterhaal je snel waar je het moet zoeken. Maak de testjes die je in het artikel Gezond haar? Tips om gezonder haar te krijgen vindt (tip open dit in een apart tabblad). Ken je je haarspecs zoals de dikte van je haar, de porositeit van je haar, en de mate waarin je wel of geen beschadigd haar hebt al? En wil je weten of je haar dan wel of geen proteïne nodig heeft? Bekijk dan het artikel waarin ik je meer vertel over proteïne en je haarverzorging. Of bekijk het onderstaande filmpje waarin ik je er meer over vertel. In dit artikel heb ik zowel curly girl methode shampoo’s met en zonder proteïne op een rij gezet.


Soorten shampoo’s binnen de cg methode uitgelegd

  • CG Final wash shampoo
  • Claryifing shampoo
  • Mild reinigende shampoo (of volgens sommige niet reinigende)
  • Co-washing

De verschillen? De final wash gebruik je binnen de CG methode alleen voordat je begint, om een laatste keer de niet in water oplosbare product build up te verwijderen, om hierna geen producten meer te gebruiken met dergelijke ingrediënten. Zelf gebruik ik dit type shampoo elke maand minimaal 1x om mijn fijne lage porositeit haar van build up te reinigen.

Een claryfing shampoo is cg proof ‘hard’ reinigende shampoo, met mildere reinigende ingrediënten dan de meeste ‘normale’ niet cg shampoo’s. Deze shampoo’s gebruiken curlies vaak ook 1-2x per maand (of wanneer het nodig is) om build up te verwijderen.

Mild reinigende shampoo’s zijn CG proof shampoo’s zonder sulfaten of hele milde sulfaten. Co-washing hangt ergens tussen een shampoo en conditioner in en reinigt wel, maar niet zo grondig als shampoo.

Build up verwijderen is een must

Shampoo’s van deze aard verwijderen build up uit je haar. Let hierbij wel goed op want het zijn ‘pittige tantes’ die niet geschikt zijn voor regelmatig gebruik. Waarom niet? Omdat ze te ‘hard’ zijn voor het haar. Zelf gebruik ik goed reinigende shampoo’s ongeveer 1-2x per maand. Ik gebruik hiervoor zelf een shampoo die in de categorie cg final wash shampoo (klik voor voorbeelden) valt. De oprichter van Bounce Curl adviseerde in een recente video ook het regelmatige gebruik van claryifing shampoo’s. Zij is laborant fabrikant en maakt haar producten voor haar eigen lijn en die van haar klanten. Net zoals meerdere online krullen guru’s noemt ze het belang en appelciderazijn spoelingen als reinigende oplossing. Zelf gebruik ik minimaal 2x per maand een appelciderreiniging als mijn haar pluist of slecht opkrult. Daarnaast dus ook nog minimaal 1x per maand een final wash shampoo.

Waarom je persé met een cg shampoo die echt reinigt wilt gebruiken?

Ondanks dat de curly girl methode dit eigenlijk niet voorschrijft? Omdat je hoe dan ook te maken krijgt met product- en omgevingsbuild up. Dit bestaat uit opbouw van de (ingrediënten) producten die je gebruikt (conditioner, leave in, creams, gel, mousse enzovoorts). Maar ook van vuil uit de lucht, stof en schilfers (van bijvoorbeeld jezelf).

CG Shampoo voor krullend haar met proteïne

Hoge porositeit haar staat bekend om het openstaan van de haarschubben. Hierdoor neemt het moisture eenvoudig op, maar laat het ook makkelijk los. Waardoor het haar droog wordt. In combinatie met een lage tot hoge elasticiteit, schreeuwt haar met deze specs vaak om proteïne.

Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil*

krullen shampoo van shea moistureToch wel mijn meest gebruikte shampoo en een van de weinige productlijnen die ik in mijn wasroutine gebruik van (shampoo, conditioner tot masker). Het hydrateert mijn haar en zorgt voor een mooie kruldefinitie door de aanwezigheid van zowel proteïne als glycerine. Je koopt het onder andere bij online shops zoals onze grote bolle vriend :).

Shea Moisture Mongongo & Hemp Seed Oils High Porosity Moisture-Seal Shampoo

Veel curlies starten hun gezond haar reis met de producten van dit merk. Bijna alle producten zijn curly girl methode proof, wat het handig kiezen maakt. Zo heeft het lijnen voor beschadgid haar, hoge porositeit en had het tot voor kort ook een lijn voor lage porositeit haar. Deze shampoo-formule helpt je haar door de combinatie van proteïne en moisture om vocht betere op te nemen en vast te houden.

Deze krullen shampoo bevat onder andere glycerine, proteïne, aloe vera blad sap en panthenol. Daarnaast bevat het de reinigende sulfaat: Sodium Lauryl Sulfoacetate. Een potentieel uitdrogend ingrediënt, maar niet zo hard als andere sulfaten. Hier zitten voor- en nadelen aan, want het reinigt het haar wel grondig. Wat belangrijk is voor een gezonde hoofdhuid, maar als het je haar te veel uitdroogt heeft dit ook nadelen. Het product bevat ook Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, wat kan zorgen voor build up bij met name fijn/dun haar.
Je vindt dit product onder andere bij Bol.com.

Creme Of Nature Argan Oil Apple Cider Vinegar Clarifying Rinse

Deze krullen shampoo is redelijk betaalbaar bevat glycerine, proteïne, panthenol en argan olie. Let op dat je dit product niet elke wasbeurt gebruikt, er zit een ingrediënt in (Tetrasodium EDTA) dat volgens isitcg.com bindt met metaal- ionen en -onderdelen. Hierdoor werkt het goed als detox, maar je moet het gebruik volgens de database beperken tot 1x per maand. Je vindt meer informatie over deze shampoo op Bol.com.

Bounce Curl Pure Silk Moisturizing Shampoo

De nieuwe shampoo van dit merk bevat onder andere proteïne, glycerine, panthenol en kokosolie. Daarnaast bevat het ook Polyquaternium-10, dit ingrediënt kan zorgen voor build up op fij/dun haar. Je koopt het onder andere bij krullenwebshops en Bol.com.

Giovanni 50:50 Balanced Hydrating-Clarifying Unisex Shampoo

Deze shampoo bevat glycerine, panthenol, aloe vera blad sap en is proteïnevrij. Het zou het haar reinigen en een hydratatie boost geven. Het is te koop bij diverse krullenwebshops en Bol.com.

Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen, Grow & Restore Shampoo*

Deze shampoo vind ikzelf bij uitstek geschikt voor curlies die in transitie zitten van beschadigd haar naar minder beschadigd haar. Zelf heb ik deze shampoo en andere producten uit deze lijn met veel plezier en resultaat gebruikt tijdens mijn overgang naar natuurlijk krullend haar. Het zou het haar versterken en herstellen. Het bevat proteïne, glycerine, panthenol, gistextract en azijn. Je koopt het onder andere bij Bol.com.

CG Krullen Shampoo zonder proteïne

Als je haar gevoelig is voor proteïne, kan het handig zijn om proteïne in sommige producten te vermijden of soms te vermijden. Zo zit het vaak niet in alle producten die ik gebruik op een wasdag. Soms wil ik ook gewoon even zonder proteïne wassen. Sommige curlies gebruiken nooit proteïne, nou voor al die smaken zet ik hier wat shampoo’s zonder proteïne op een rij. Tip: kijk ook zeker onder het kopje zonder glycerine, want daar zitten ook een aantal shampoo’s zonder proteïne tussen.

Flora & Curl Organic Rose & Honey Cream Shampoo*

Naast dat deze cream shampoo heerlijk ruikt, werkt ie ook superfijn. De Flora Curl lijn vind ik een fijne van shampoo tot gel! Zoals je ook ziet in onderstaande video. Het bevat glycerine en verder veel bloemenextracten en oliën. Zelf kreeg ik hem cadeau in een krullenverrassingsbox de CurleeBox. Je koopt deze producten bij krullenwebshops en Bol.com.

Petal Fresh Rosemary & Mint Shampoo*

Deze shampoo is erg betaalbaar en voor zoveel mogelijk uit biologisch gekweekte ingrediënten gemaakt. Ik gebruikte hem meer dan eens in betaalbare krullen routines. De geur vind ik wat minder (tandpasta), maar die vervliegt al snel. Je koopt hem onder andere bij Kruidvat, Holland & Barrett of Bol.com.

INAHSI Soothing Mint Sulfate Free Gentle Cleansing Shampoo*

Bevat glycerine, aloe vera blad sap, pro vitamine b5 en is vrij van proteïne. De producten van dit merk voelen rijk aan. Veel curlies zijn er erg enthousiast over, toen ik alle producten van dit merk probeerde ging mijn haar er niet zo goed op, maar als ik de shampoo apart gebruik gaat het wel goed. Je koopt deze bij cgproducten.nl.

Aunt Jackie’s Oh so clean moisturizing & softening shampoo

Shampoo voor krullen haar MijnKrullen.nlDeze betaalbare shampoo is proteïnevrij. Het bevat wel een aantal ingrediënten die op fijner haar voor build-up kunnen zorgen, zoals Polyquaternium-7 en shea butter. Daarnaast waarschuwt isiticg.com voor veelvoudig gebruik en adviseert de site deze shampoo voor krullend haar maar 1x per maand te gebruiken doordat er Tetrasodium EDTA inzit. Wat metaal ionen en -onderdelen aantrekt en werkt als een detox.
Te koop bij onder andere krullenwebshops en Bol.com.

Krullen Shampoo zonder glycerine

Glycerine is een humectant net als onder andere panthenol en honing. Humectanten zorgen ervoor dat je haar vocht aantrekt, opneemt en vasthoudt. Glycerine is hier erg goed in, het werkt zo effectief dat het bij heel droog weer vocht uit je haar haalt en bij heel nat weer te veel vocht uit de lucht haalt. Niet elk haar houdt daarom bij die weersomstandigheden van glycerine. Mijn eigen haar (lage porositeit, fijn haar) is er gevoelig voor. Door te experimenteren ben ik er achter gekomen dat mijn haar beter reageert als mijn stylers (leave in en/of cream + gel) glycine vrij zijn. Wil je liever een shampoo zonder glycerine dan vind je hieronder een suggestie.

The Mane Choice Easy On The CURLS – Detangling Hydration Shampoo*

shampoo krullen mane choiceDit product bevat proteïne, castor olie, panthenol en is glycerinevrij. Zelf vind ik dit een erg fijne shampoo met een fijne geur. In combinatie met de conditioner van dezelfde lijn een erg fijn product. Je vindt het online bij krullenwebshops en ook bij Bol.com.

Kinky-Curly Come Clean Moisturizing Shampoo

Dit product bevat Phytic Acid, een ingrediënt dat zich bind aan ionen ne metaaldeeltjes. In principe is het bedoeld als detox van het het haar. Isitcg.com adviseert om dit slechts een keer per maand te gebruiken. Het bevat ook geen proteïne.
Je koopt dit product onder andere bij bij krullenwebshops en Bol.com.

SheaMoisture African Black Soap Bamboo Charcoal Deep Cleansing Shampoo

Het bevat aloe vera blad sap en panthenol als humectanten. Het bevat geen glycerine, kokosolie of proteïne. Ook bevat het enkele filmvormende ingrediënten die over tijd kunnen zorgen voor build up. Je voorkomt build up door je haar 1x per maand met een goed reinigende shampoo te wassen zoals een CG Final Wash Shampoo of cleansing shampoo zoals hier boven omschreven.
Te koop bij diverse webshops zoals Bol.com.

Eden Bodyworks Jojoba Monoi Moisturizing Shampoo

Deze shampoo voor krullend haar bevat onder andere kokosolie, aloe vera blad sap en pantehnol. Het is proteïne- en glycerinevrij. Meer informatie vind je op Bol.com.

Camille Rose Naturals Sweet Ginger Cleansing Rinse

cg shampoo voor krullend haarDe shampoo bevat geen proteïne of glycerine. Zelf heb ik hele goede ervaringen met de producten van Camille Rose, deze specifieke shampoo heb ik nog niet geprobeerd. Maar online lees ik veel positieve reviews. Je koopt deze shampoo online.

CURLS Pure Curls Clarifying Shampoo

Deze shampoo is vrij van proteïne en glycerine, maar  bevat wel Disodium EDTA. Door de aanwezigheid van dit ingrediënt adviseert Isitcg.com om dit product maximaal 1x per maand te gebruiken. Je koopt dit product onder andere bij online krullen webshops en Bol.com.

Andere artikelen die je verder helpen bij het krijgen van curlylicious haar:

Wat is jouw favoriete shampoo voor krullend haar? Deel hem hieronder in de reacties!

Handjes op elkaar voor het samenstellen van dit artikel

Dit artikel heb ik zorgvuldig samengesteld op basis van onderzoek en mijn eigen ervaring. Voor mijn onderzoek raadpleegde ik diverse websites welke ik hieronder deel. Graag attendeer ik je er op dat producten meer dan eens hun ingrediënten aanpassen, waardoor een product minder geschikt kan zijn voor krullend haar. Daarom adviseer ik altijd de recente ingrediëntenlijst (op het product of online) te raadplegen en door een krullenproducten-database zoals isitcg.com of curlsbot.com te halen.

Goed om te weten: als je op een link van Bol.com klikt en het product koopt krijg ik een kleine bijdrage. Dit helpt me bij het onderhouden van mijn blog. Liefs Sayn.

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *