Glycerine & Pluizig krullend haar tegengaan

Brr… de herfst staat aan, en wintersweer komt er vast en zeker ook aan. Een goed moment om je krullen routine even onder de loep te nemen. Al helemaal als je merkt dat dezelfde krullen producten die je eerder gebruikte, nu zorgen voor pluizig krullend haar.

In het artikel tips tegen pluizig haar testte ik al verschillende aanbreng methodes. Maar wist je dat er een ingrediënt in veel haarproducten zit die voor pluis kan zorgen? Niet elke krul blijkt gevoelig voor dit ingrediënt, vooral curlies met lage tot medium porositeit kunnen er meer last van hebben: glycerine ookwel glycol.

Glycerine, glycerol – wat het is en wat het doet…

Het zit in bijna elk product: Glycerine. Een humectant (bevochtigingsmiddel) trekt vocht uit de omgeving eromheen naar zich toe. Het aanbrengen van glycerine op droog haar kan je haar helpen vocht vast te houden.

Voordelen:
Haarbreuk voorkomen
Bescherming tegen hitte (krul- of stijltang)
Helpt je haar te hydrateren (bijvoorbeeld bij lage porositeit wanneer vocht lastig doordringt)

Nadelen:
Doordat het vocht aantrekt, kan het ook vocht uit je haar halen (droog weer), of te veel vocht toevoegen (vochtig weer)
Gebruik het juist niet bij hitte want het geleid warmte goed, waardoor het het water op je krullen kan laten koken…. Daar gaan we met tegenstrijdige berichten. Ik zou het gewoon vermijden bij het gebruik van een stijl- en/of krultang – maar die zou ik in het algemeen vermijden :). Cause curls rock so why would you 🙂

Ok, maar wat is het?!
Als een ware Sherlock Curls ging ik op zoek naar wetenschappelijke antwoorden. Deze bleven een beetje beperkt. Maar hierbij een copy paste van Aci Science:
“Glycerine is een organische verbinding die formeler bekend staat als glycerol. De gemeenschappelijke bronnen zijn dierlijk vet en plantaardige olie. Glycerine is een heldere, reukloze vloeistof bij kamertemperatuur en heeft een zoete smaak. Het wordt het meest gebruikt in zeep en is ook een veelgebruikt ingrediënt in veel farmaceutische producten.” Wil je meer weten download dan hier de hele PDF.

Wanneer moet je opletten?
Als het heel droog of heel vochtig is. In beide gevallen – kan het dan voor pluis of haarbreuk zorgen. Omdat het goedje dan het vocht uit je haar haalt, of te veel vocht in je haar stopt.

Suggesties voor gebruik bij droog weer
Bij droger weer (winter/zomer) kun je glycerine bevattende producten in het haar stomen. Seal het vocht in je haar door eerst een glycerine-vrije olie of haarbutter aan te brengen.

Hoe kun je glycerine zo zorgeloos mogelijk gebruiken? We blijven wel curlies…

En onze krullen doen soms ook gewoon waar ze zin in hebben ;-). Als je met glycerine gaat experimenteren:
Mix altijd: gebruik het nooit onverdund, gebruik zo min mogelijk en gebruik een applicator waarmee het goed en ruim over het haar wordt verdeeld. Dus bijvoorbeeld een water mist spray fles in plaats van een normale sprayfles. Als je aan de slag gaat met Glycerine (rauwe), koop dan alsjeblieft die uit planten is gehaald in plaats van dieren – cause why wouldn’t you. Je koopt het onder ander online: https://www.bol.com/nl/p/glycerine-500ml/9200000080054521/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=iO0HmkcjQolPx-uaRRVCEw.1.3.ProductTitle.
Check het weer: te vochtig/te droog – don’t!
Experimenteer met verschillende hoeveelheden en ontdek wat voor jouw krullen werkt!

DIY Glycerine recepten

Voor deze recepten heb je plantaardige glycerine nodig. Die koop je onder andere hier: https://www.bol.com/nl/p/glycerine-500ml/9200000080054521/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=iO0HmkcjQolPx-uaRRVCEw.1.3.ProductTitle
Ik heb deze DIY’s niet getest, maar zoals ik vaker aangeef, al had ik dat wel wat voor mij wel of niet werkt, hoeft niet perse voor jou te werken. Daarom deel ik de recepten van een DIY Glycerine Haarspray en DIY Glycerine Haarmasker. Let bij het gebruik van deze DIY alsjeblieft wel op de weercondities (niet te vochtig of te droog). En wat te is…. Dat hangt heel erg van het weer af en van hoe je krullen erop reageren en wanneer ze reageren…

DIY haarspray met glycerine

Pak een mistwater spray fles. Zo eentje: https://www.haarpro.nl/sibel-extreme-mist-water-spuit-wit.html?gclid=Cj0KCQjw_OzrBRDmARIsAAIdQ_I5f5Slc-kHzs9nb6ir4Z1BhcZAQE1l7fP1o-eEXuMawel3weqC1T0aAqTcEALw_wcB

Want je wil geen geconcentreerde hoeveelheden op een klein oppervlak van je krullen. Waarom niet? Dat heb ik hierboven uitgelegd.

Vul de mistsprayfles voor de helft met water (gedistileerd als je geen mineralen wil) en gebruik voor de andere helft rozenwater (voor de geur). Hoe je zelf rozenwater maakt, vertel ik je hier.
Tijd voor het toevoegen van de uit groenten gehaalde glycerine. De hoeveelheid die wikihow aanbeveelt? 2 eetlepels en 1 eetlepel olijfolie. Kan je haar niet zo goed tegen olijfolie? Dan zou ik het vervangen met een andere olie waar je haar wel dol op is :).
Spray het mixje op handdoekdroog haar (maar gebruik hiervoor geen echte handdoek…). Let op: elke keer dat je de spray gebruikt moet je echt heel goed schudden. Spray niet te veel en niet te weinig. Te weinig betekent dat je geen laagje hebt gemaakt, te veel van dit goedje maakt het plakkerig en/of lastig om te stylen. De perfecte hoeveelheid voor jouw krullen? Daar kom je maar op een manier achter 🙂 – trial en error.
Kam het door je haar heen (alleen op wasdag), en vervolg je krullenroutine met je verzorgings- en stylingproducten.

Glycerine haarmasker

Mix een ei en 2 eetlepels castorolie.
Voeg 1 theelepel (5 ml) glycerine toe en 1 theelepel appelcider azijn (5 ml). Optioneel voeg 1 eetlepel honing toe (hydrateerd ook). Zie ook de DIY haarmaskers met honing.
Breng het masker aan (je kan dit masker 1 tot 2 keer per week gebruiken volgens Wikihow). Let met dit soort suggesties altijd op hoe je haar reageert. Ik geloof zelf niet in wondermiddeltjes die direct je haar gezonder maken, dat heeft tijd nodig, net zoals het vaak tijd nodig heeft het ongezond te maken :).
Wikkel een warme handdoek om je haar en laat het 40 minuten intrekken.
Was je haar met een milde shampoo en conditioner. En style zoals altijd.

Meer wikihow’s met Glycerine zien? Klik hier: https://www.wikihow.com/Apply-Glycerine-to-Your-Hair

Special thanks to:
https://www.wikihow.com/Apply-Glycerine-to-Your-Hair

https://blacknaps.org/2016/10/10/glycerin-in-winter/

 

Photo credits: Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

https://www.naturalhairqueen.net/should-you-use-glycerin-on-your-natural-hair/

Delen via:

Volg je me al op social?

Related Posts

Sayn
by
Hi lieve curly, leuk dat je mijn blog bezoekt, laat je een berichtje achter? Liefs Sayn
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares