CG Final Wash: wat, hoe en waarom? En wat gebruik je als final wash shampoo?

Wil je weten wat de CG final wash inhoudt? Hoe vaak en wanneer je het gebruikt? En welke final wash shampoo je kunt kopen? Lees snel verder.

Snel door het artikel navigeren:

Wat is de CG final wash?

Een goede vraag want wat is de CG final wash nu eigenlijk? Misschien hoor je er net als ik eindeloos veel over, maar heb je nog steeds geen idee wat het is. Je bent niet alleen, want zelfs na 2 jaar mijnkrullen.nl zei het me nog niet veel. Dus bij deze:

De final wash is onderdeel van je weg naar een curly girl methode krullen routine. Hierbij zou je door de aanwezige reinigende stoffen (harde sulfaten) je haar grondig reinigen. Siliconen (een soort plastic deeltjes) verwijderen die niet in water oplosbaar zijn evenals bepaalde waxen die niet in water oplosbaar zijn. In onderstaand filmpje vertel ik je meer over deze methode.

In het kort bevatten veel haarproducten ingrediënten die je krullen niet echt goed doen. Zoals bepaalde extreem hard reinigende stoffen zoals sulfaten die je haar uitdrogen. Net als dat bepaalde uitdrogende alcohols dat ook doen (dit zit ook vaak in producten, om je haar sneller te laten drogen óf om bepaalde stoffen te onttrekken). Haarproducten bevatten ook meer dan eens siliconen die niet in wateroplosbaar zijn, waardoor je sulfaten nodig hebt om dit uit het haar te reinigen. Deze ingrediënten vormen in sommige gevallen een laagje om het haar (handig tegen pluis, minder handig voor hydratatie). Of bepaalde waxen die een laag over het haar heen leggen waardoor je krul uitzakt.

Met de final wash – de laatste wasbeurt – reinig je je haar eenmalig voor je aan de Curly Girl Methode of een afgeleide daarvan begint.

Waarom wel of geen CG final wash doen?

Het zorgt voor een vliegende start. Je haar ziet er vaak direct beter uit (dat betekent nog niet dat je er meteen bent ?). Dit komt doordat je siliconen en waxen er af wast en hierna voeg je die niet meer toe.

Zelf deed ik mijn eerste final wash pas na ruim 1,5-2 jaar de methode te volgen. De reden dat ik dit nooit heb gedaan, is simpel ik was er toen niet zo van op de hoogte. Zou ik het nu direct hebben gedaan? Niet per se. Als curlies me er naar vragen benoem ik het uiteraard wel en adviseer ik ook final wash shampoo’s je kunt gebruiken, zie hiervoor het lijstje verderop in dit artikel. Waarom ik twijfel? Dat vertel ik in het volgende stukje.

MijnKrullen Journal

Wat zeggen de professionals

Binnen de CG methode is de final wash een hot topic. Voor veel curlies is het een onmisbare stap om de methode te gaan volgen. Verschillende krullenkappers geloven er niet in, omdat je niet 1 maar wel 20 final washes nodig zou hebben om je haar helemaal te vrij te maken van de ‘foute’ stoffen. Daarnaast zijn er kappers zoals de Krullenkapper en -expert Mel (Manes by Mel) uit Canada, die helemaal niet in de CG methode geloven. En deze zelfs afraden. Mede, omdat zij aangeeft dat de stoffen die in de methode als schadelijk voor het haar worden gezien, niet schadelijk zijn als je het eruit wast. En dat het niet wassen van je haar met shampoo met goed reinigende sulfaten zelfs veel schadelijker is.

Zelf hang ik hier tussen in. Ik heb niet onder een microscoop gezien, maar het lijkt me logisch dat je hoofdhuid baat heeft bij het met regelmaat goed reinigen. Daarom gebruik ik minimaal 1x per maand een final wash shampoo. Waarom? Ten eerste merk ik dat op den duur mijn hoofdhuid gaat jeuken (en een gezonde hoofdhuid cruciaal is voor mooi haar – en jeuk irritant is ?). Ten tweede heeft mijn haar snel last van build up door zowel stoffen die door de methode zijn goed gekeurd zoals bv Polyquaternium X.

Over polyquaternium

Een zijstapje…. Het klinkt misschien als super chemisch en daarmee minder goed voor je haar. Maar het is een conditioning middel. Die gebruikt wordt in haarproducten. Bij veelvuldig gebruik kan (hoeft dus niet) het voor build up zorgen. Ik merk het bij mijn haar vanwege de lage porositeit én dat mijn haar vrij dun is aan het feit dat mijn haar binnen 3-5 dagen plakkerig wordt. En dat het dan niet volstaat om bijvoorbeeld bij het wassen geen CG shampoo te gebruiken. Na een paar wasbeurten met cg shampoo was ik dan dus alsnog met een meer reinigende shampoo. (Bron: Istitcg.com: Not all polyquats are created equal).

Wat kun je als final wash shampoo gebruiken?

Er zijn talloze opties, maar enkele shampoo’s die je bij je lokale supermarkt, drogist en online kan kopen zijn:

In de Facebook-groep van de Curls Cult vind je een uitgebreide lijst met final wash producten.

Hoe vaak en wanneer doe je een final wash?

 • Eenmalig voor je begint aan de methode.
 • Elke keer als je producten hebt gebruikt die niet 100% goedgekeurd zijn volgens de methode.
 • Maandelijks, ik gebruik 1x per maand een final wash shampoo (de Jumbo elke dag variant).

Hoe was je je krullen nu eigenlijk?

Ook goed om te kijken: Of je nu een CG final wash shampoo of een CG shampoo zonder sulfaten gebruikt. Hoe was je je haar nu eigenlijk goed? Ik dacht dit altijd wel te weten, maar kwam er pas achter dat ik het verkeerde wist toen ik me ging verdiepen in hoe je haar nu echt goed te reinigen.

Dit artikel is samengesteld met behulp van de online curly community en isitcg.com.
De foto credits gaan uit naar: Matthew Tkocz on Unsplash.

Volg je me al op social?

2 gedachten over “CG Final Wash: wat, hoe en waarom? En wat gebruik je als final wash shampoo?

 1. Bedankt voor jullie goede tips!! Ik ga morgen aan de slag, ik heb Zwitsal voor de final wash, als dit is gebeurd ga ik dan gelijk door met de CG producten ? Of hoe werkt dit verder?
  Gr

  1. Hi Ingrid,

   Dankjewel! Fijn om te lezen dat het bevalt 🙂

   Ja na je final wash kun je aan de slag met een CG shampoo of direct door naar de conditioner en een masker (dat zou wel mijn tip zijn, ik gebruik altijd een masker nadat ik mijn haar zo grondig reinig) en dan kun je stylen met je CG producten!
   Met welke producten ga je aan de slag? Liefs Sayn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *