Co wash CG: Waarom zou je co washing doen bij krullend haar? Welke co wash producten zijn cg proof

Co wash CG proof?(!) Jazeker, curly girl! En misschien is co washen het wel voor jou. Dus vraag jij je wel eens af wat co washen voor je krullen kan doen? Je leest het in dit artikel. Ook deel ik co wash die CG (curly girl methode) proof zijn.

Snel naar de info over Co Wash(ing) CG die je zoekt?

In dit artikel vind je:

Wat is co washing?


Met co washen was je je krullen alleen met een conditioner of een speciaal co wash product. Het wordt veel gebruikt door curlies die de Curly Girl Methode volgen. In onderstaande video leg ik deze methode uitgebreid uit. Dit betekent dus dat je tijdens het wassen van je haar geen shampoo (ook geen krullen shampoo’s of sulfaatvrije shampoo’s gebruikt). Je reinigt het haar dus met met conditioner of een co wash product. Goed om te weten voor we verder gaan: ik ben geen fan van 100% co wash regimes, waarom niet? Dat leg ik hier uit.

De voordelen van CG co wash voor krullen


Okay, leuk, maar waarom zou je je krullen alleen met conditioner, co wash of masker wassen? Goede vraag! Een van de veel aangedragen redenen is dat krullen van nature droger zijn dan stijl haar. Dit heeft te maken dat hoofdhuiden met krullen in de praktijk minder olie en talg produceren en dat deze het haar dus niet bevochtigen. Dat is trouwens ook de reden dat je krullend haar niet elke dag hoeft te wassen. P.S. meer weten over hoe je je krullen wast? Check this out.

Binnen de Curly Girl Movement zijn er veel aanhangers van de no-poo movement. Waarin je (vaak) voorgoed gedag zegt tegen het wassen van je haar met shampoo. Door tussen bijvoorbeeld twee shampoo beurten in te co washen, houd je je haar gehydrateerder dan wanneer ja altijd met shampoo wast. Hierdoor pluist je haar minder.

Advies: schrap shampoo niet volledig uit je routine!

Als je co washt moet je nog beter de etiketten van je producten lezen, zou zijn er producten die überhaupt snel voor build up zorgen bij bijv. lage porositeit haar. Denk aan castor- en kokosolie, maar ook meer chemische ingrediënten. Als je je haar en hoofdhuid dan nooit goed reinigt ontstaat er build up, waardoor je haar vettig of pluizig kan worden, je hoofdhuid problemen kunt krijgen en je haar zelfs kan afbreken.

Hoe vaak zou je moeten co washen?


Afhankelijk van hoe je het toepast in je krullen routine, kun je alle wasbeurten in de week alleen co washen. Wel wil ik een side note maken, ik ben geen groot voorstander van alleen maar co washen. De heilige graal naar mooi en gezond haar blijkt keer op keer: een gezonde hoofdhuid. Die moet grondig gereinigd worden, wat niet lukt met co washing, aangezien je geen van de producten die je hiervoor gebruikt op je hoofdhuid moet aanbrengen(!). Dus wissel je shampoo wasdagen af met co wash dagen en clarifying dagen (door bv. een cg final wash te gebruiken of deze natuurlijke shampooo die jezelf maakt en het haar diep reinigt).

Met welke soorten producten kun je co washen?


Onder andere met een co wash product, conditioner of sommige (clay) maskers zijn ook als co wash in te zetten.

De verschillen:

  • Een conditioner is gemaakt om het haar te hydrateren te maken, te verzorgen en te ontwarren. In tegenstelling tot een leave in conditioner, was je deze na gebruik uit.
  • Co Wash CG met haarmaskerEen co washing product is speciaal gemaakt voor dit doel. Dit betekent dat het meer reinigt en minder conditiont (verzorgt, hydrateert, ontwart) dan een reguliere conditioner.
  • Ook heb je producten als een (cleansing clay) masker. Een masker verzorgt het haar over het algemeen intensief. Je hebt snelle maskers zoasl bijvoorbeeld die van Garnier (CG proof) die je op verschillende manieren kunt gebruiken: conditioner, leave in, masker of co wash. Het masker is er in verschillende soorten: banan hair food, aloe vera hair food of papaya hair food (deze gebruik af en toe zelf ook als snel haar masker). Je koopt het onder andere bij Bol.com.

Co wash CG proof producten


proteine voor haarHier een paar approved Co Wash CG Producten. Zoek je andere CG methode producten, klik hier. Wil je weten of je juist wel/niet proteïne in je product moet hebben? Hier vertel ik je meer over de balans tussen moisture en proteïne.

Conditioners geschikt voor co wash volgens CG

Allereerst, elke conditioner is in de basis ‘geschikt’ voor co washing. Hierbij een selectie van conditioners mét en zonder proteïne.

Faith in Nature conditioner jojoba – glycerine- en proteïnevrij

co wash cg conditioner faith in natureDeze conditioner bevat clarifying (reinigende) ingrediënten. Ook bevat het limone wat geen effect heeft maar de huid wel kan irriteren. Je koopt het online bij Bol of Holland & Barrett.

Shea Moisture Conditioner – bevat proteïne en glycerine

cg co wash conditioner mijnkrullenEen conditioner van het 1e uur toen ik net startte met de CG methode. De smoothie van deze lijn heb ik sinds kort ook weer in mijn bezit, zeer geschikt voor beschadigd haar (heb highlight in mijn krullen laten zetten:)). Je koopte deze bij verschillende drogisterijen in de winkel of online bij onder andere Bol.

CG Co wash producten

CG Co wash van Kera Care – proteïnevrij

De KeraCare Curlessence Moisturizing CoWash bevat glycerine, castor- en kokosolie. Niet geheel onbelangrijk als je allergieën hebt: het bevat ook toegevoegde parfum. Deze koop je onder andere bij webshops zoals Bol.com.

Co Wash As I am Coconut – proteïne- en glycerinevrij

cg co wash as i am mijnkrullen.nlDeze co wash bevat kokos- en castorolie, maar ook één van de itchy M’s (die bij te veelvuldig gebruik kunnen zorgen voor jeuk, aargh!). Let op: bevat parfum.  Je koopt dit online en zelfs bij sommige Kruidvat en Etos winkels.

Aunt Jackie’s Co Wash (CG) – met proteïne

co wash cg aunt jackie'sAunt Jackie’s CG Co Wash bevat proteïne, glycerine en shea butter, kortom dit product kan best zwaar vallen op dun krullend haar óf krullen met een lage porositeit. Enkele van de ingrediënten kunnen zorgen voor build up, wanneer je 100% co washt. Daarom, nogmaals, was geregeld met een goed reinigende shampoo. Je koopt hem online bij gespecialiseerde krullenshops of bij Bol.

Cantu Co Wash – met proteïne én budgetvriendelijk

Deze co wash bevat proteïne, glycerine en polyqaterniums (7, 10 en 11). De laatste kunnen bij fijn/dun haar voor build up zorgen. Laat ik nu net dun haar hebben, mijn haar is hier erg gevoelig voor, maar ik ken ook curlies die met hun dun krullend haar nergens last van hebben. Ook deze koop je gewoon bij Bol, sommige drogisterijen en andere online webshops.

Goed om te weten als je CG co wash wilt gaan gebruiken voor jouw haar


1. Let op de ingrediënten van jouw haarproducten

Kies het liefst Vermijd producten met siliconen, let hierbij op ingrediënten die eindigen op -cone. Waarom? Omdat veel siliconen ingrediënten niet oplossen in water. Om die uit het haar te krijgen heb je agressieve shampoo’s nodig.

2. Doe het zo vaak je wil

Afhankelijk van waar je woont en je eigen haar conditie kun je vaak of minder vaak co washen. Pas wel op met overdreven veel co washen daar wordt je haar sponsig van.

3. Was je haar regelmatig met een reinigende shampoo (final wash / claryifying shampoo)

Deze shampoo’s zijn er in steeds meer varianten. In artikelen op mijn blog vind je inspiratie.

4. Het is niet voor iedereen

Als je van nature vet haar hebt, is shampoo juist goed om extra vetten te verwijderen. Let dus goed op je eigen haarconditie en kijk of co washing voordelen met zich meebrengt die shampoo niet heeft. Maar ook fijn haar zoals ik zelf heb met een lage porositeit blijkt minder geschikt. Daarnaast moet je oog houden op een schone en gezonde hoofdhuid (het beste medicijn voor mooie krullen!).

5. Het resultaat is anders dan met een shampoo of cleanser

Met co washen krijg je niet hetzelfde schone resultaat als met shampoo of cleanser. Let er op dat dit soms wel nodig is om bijvoorbeeld alle producten uit het haar te verwijderen. Als dit te lang niet gebeurd krijg je een vies goedje op je haren, wat niet gezond is voor het haar of fris voor jou. Eigenlijk sluit Tamara dus af met ‘shampoo en co wash met mate…’.

Credits

Dit artikel schreef ik op basis van research, eigen ervaring en het artikel van Tamara Floyd op Babble.com.

Foto credits: Photo by Adrian Fernández on Unsplash en Photo by ian dooley on Unsplash

Co-wash jij je haren? Waarom wel of niet? Wat is jouw ervaring? 

 

Volg je me al op social?

2 gedachten over “Co wash CG: Waarom zou je co washing doen bij krullend haar? Welke co wash producten zijn cg proof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *