Highlights & krullen: een goed of slecht idee? Hoe doe je dat met zo min mogelijk schade?

Highlights in krullen? Waarom kun je opletten? Misschien volg je net als ik, trouw of minder trouw (that’s me) de Curly Girl Methode. Wat zegt die methode over het highlighten van je krullen? Je leest het in dit artikel, heb je zelf tips? Deel ze in reactie op dit artikel.

In dit artikel lees je:

Allereerst wat zegt Curly Guru Lorrainne Massey over je highlights in krullen?


krullend haar highlighten curly girl methodeIn tegenstelling tot wat je online misschien veel ziet bij influencers en de online curly girl methode, schreef de bedenker van deze methode er het volgende over: “je kunt je haar prima verven, maar zorg dat het zo gezond mogelijk is. Ze schreef ook dat het een feit is dat je als krullenbol je haar geheel kunt blonderen (zonder dat het geheel afbreekt). En dat het een feit is dat je krullen tijdelijk minder goed krullen na het verven.

Dat heb ik zelf ook ervaren. Waar ontstaat dan de verwarring over Lorraine’s standpunt? Ik denk op door 2 dingen 1. veel mensen hebben het boek The Curly Girl Handbook waar de methode van is afgeleid nooit gelezen. Terwijl het écht een aanrader is. Je koopt het onder andere bij Bol.com. En 2. Lorraine heeft na het schrijven van dit boek haar grijze lokken omarmt en een community opgericht die grijs haar omarmt (en dus niet verft/kleurt).

denman brush tegen pluizig haarWaarom zou je highlights in krullend haar laten zetten?


Een hele goede vraag, die natuurlijk alleen jij kan beantwoorden. Voor mij (Sayn van mijnkrullen.nl) is dit de reden dat ik mijn haar lichter maak:

Doordat mijn haar best gezond en een lage porositeit heeft glanst het, maar oogt het ook donkerer dan ik wil (zie foto). Voor mij is het iets té donker en precies daarom kies ik ervoor mijn haar lichter te maken. Ook hoop ik hierdoor mijn porositeit iets te verhogen, zodat het drogen minder lang duurt. Nu is het niet zo dat ik elke 3 maanden highlights in mijn krullen laat zetten. De eerste keer is in 2019 geweest en de 2e keer was in maart 2021.

Mijn proces van maart tot juni 🙂

krullen highlights zetten cg methode

 

Waar op te letten als je highlights in je haar zet?


MijnKrullen JournalAllereerst de keuze of je het zelf gaat doen of laat doen door een professional. Als je haar je lief is, zou mijn advies altijd zijn, laat het doen door een professional, het liefst een die ook daadwerkelijk color expert is. Zodat hij/zij je advies kan geven over wat qua kleur mooi staat. Vraag zelf ook actief uit op de techniek die ze gebruiken en wat het plan is om je haar lichter te maken met zo min mogelijk schade. Hieronder deel ik mijn checklist als ik mijn haar lichter laat maken. Verder let ik op deze zaken:

 • Eco-kapper die eco-producten gebruikt
  Zelf kies ik een eco-kapper (niet zo zeer voor mijn haar, maar wel voor mens – de kapper dus, milieu en dier). Deze producten zijn vaak ook milder voor het haar, maar vraag je kapper hier vooral naar.
 • Siliconen verf/spoeling of niet?
  Maakt mij niet zoveel uit ik was mijn haar toch met een CG final wash na.
 • De opvolging na het verven (hierover later meer).

Mijn checklist als ik mijn haar lichter wil maken:


Voor ik overweeg blonde highlights in mijn krullen te laten zetten, loop ik in mijn hoofd bewust en onbewust het volgende lijstje af:

 • Hoe gezond is mijn haar nu?
  Daarvoor doe ik de testjes die ik in het artikel over Gezond Haar krijgen met je deel. Denk hierbij aan de porositeit van mijn haar, de elasticiteit van mijn haar en meer. In de filmpjes hieronder leg ik daar meer over uit.
 • Kan ik nog even wachten?
  Als mijn haar niet haar beste conditie heeft, dan wacht ik liever. Dus als het al erg pluist, de kruldefinitie slecht vasthoudt of mijn haar snel breekt, dan vind ik het de moeite waard om het een paar weken of zelfs maanden niet te wachten met het highlighten van mijn krullen.
 • Wil ik accepteren dat mijn haar een op donder krijgt?
  Ondanks dat je best op een (soort van) verantwoordelijkere manier je haar kunt laten bleken, wil dit absoluut niet zeggen dat je haar geen opdonder krijgt. Bij mij toont zich dat als volgt. Mijn haar reageert voor geen meter op de productencombinatie die voor het highlighten van mijn krullen wél werkte. Logisch na zo een beschadiging heeft het méér behoefte aan proteïne én vocht.
 • Wil ik dan ook accepteren dat mijn haar een tijdje minder mooi zit?
  Zoals ik hier boven al vertelde, wacht ik tot mijn haar er goed uit ziet en voelt, om het vervolgens een paar weken tot maanden minder goed te hebben zitten. Dat accepteer ik dus. Kun jij dat ook? Ga er dan voor!
 • Ben ik bereid om mijn haar extra liefde en aandacht te geven?
  Dit klinkt suf, maar is echt nodig. Ik schrijf dit artikel in juni (3 maanden na het bleken) en de afgelopen maanden heb ik meer proteïne-boosts, maskers en rijstwater behandelingen gebruikt dan ik normaal zou doen. Ik ben een eazy-going curly die niet te veel tijd in haar steekt. Dat moet nu dus iets meer. Als in minimaal 1x per week een masker, minimaal 1x per week rijstwater, minimaal 1x per 2 weken appelcider-azijn spoeling. Opnieuw de juiste balans zoeken met haarproducten die meer proteïne bevatten dan ik normaal gesproken gebruik.

mijnkrullen.nl highlights krullend haar olaplex 3Wat kun je doen voordat je je (blonde) highlight in je krullen laat zetten


Voordat je naar je krullen gaat verven, zorg je dus dat je haar in de best mogelijke conditie is. Zelf geef ik mijn haar voordat ik naar de kapper ga bewust een boost met een proteïne masker en met Olaplex 3. In tegenstelling tot wat ik lange tijd dacht, bevat het geen proteïne, maar geeft het haar wel een boost, deze behandeling kun je zeker ook geven na de verfbeurt. Mijn kapper deed dit al uit zichzelf, vandaar dat ik dat achterwege heb gelaten.

Dus geef je haar een of beide

Deze producten koop je onder andere bij krullen webshops en Bol.

Wat je kunt doen nadat je highlights in je krullend haar hebt laten zetten


1. Was je haar met een CG final wash shampoo. Hiermee was je eventuele siliconen weg, wat voor build up kan zorgen. Ook zou het zorgen voor het verwijderen van het chemische stofje para-phenylenediamine’ dat in chemische verf wordt gebruikt. Maar als je mijn tip over de eco-kapper en -verf volgt voorkom je dat mogelijk ;-).

2. Geef je haar een boost met olaplex 3, een DIY gelatine masker (zie video) of een proteïne masker.

3. Check je haarspecs en pas je productcombinatie hier op aan.

proteine voor haar

4. Style je haar zoals altijd, maar vervang in elk geval één product met een (zwaarder) proteïne product.

CG verf bestaat (niet echt)


Je kunt overwegen om CG-proof te verven, dan kom je al snel uit bij Henna of Indigo natuurlijke verf. Het fijne is dat dit het haar niet beschadigd, maar dat het een experiment op zich is om de juiste resultaten te behalen. Ook vertelde een color expert me ooit dat het verven met henna er voor kan zorgen dat je haar de volgende keer oranje uitslaat en dit er niet uit te krijgen is. JIKES!

Maar dan mis je natuurlijk het bleek effect wat bij highlights vaak ook nodig is.

Ook qua toners/kleurspoelingen zijn er diverse. Steeds meer producten zijn vrij van ammoniak, toch het blijven het kleurbehandelingen die in de basis bij de CG-methode worden gezien als reden van haar schade. Als je je krullen lichter maakt doe, dit dan altijd bij een kapper die ervaren is (color artist).

Je highlights beschermen


Dan zitten die mooie highlights in je krullen, hoe houd je ze dan mooi? Nou, het fijn is dat de curly girl methode producten over het algemeen ‘vriendelijker’ zijn voor je haar kleuring.

Dit artikel heb ik geschreven aan de hand van mijn eigen ervaring, tips van kappers door de jaren heen én onderstaande artikelen (I Love The Only Community):

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *