Lijnzaad gel maken en gebruiken voor je krullen

Hey Curly! Wil jij zelf lijnzaad gel maken en gebruiken? Dan vind je in dit blogartikel mijn review, het recept, instructies van hoe je het maakt en meer. Als je vaker op mijn blog komt, weet je dat ik het belangrijk vind dat jij en ik weten wat er in onze haarproducten zit. Hoe kun je nu beter weten wat er in jouw haarproducten zit? Door ze zelf te maken! Te gek gaaf je eigen lijnzaad gel maken. Wat heb je daarvoor nodig? Water en lijnzaad (that’s all!) Uiteraard kun je zelf ook etherische oliën zoals pepermunt, roos of sinaasappel toevoegen (voor de geur, maar ook de werking van etherische oliën).

Deze gel helpt jouw krullen veerkrachtiger, zachter, verzorgder en bijna pluis vrij te worden. Dat is het proberen waard toch?

Skip the line, in dit artikel vind je (klik op het linkje om er direct naar toe te gaan):

Lijnzaad gel maken én als enige product gebruiken bij het stylen?(!) Het kan!

Mijn haarspecs: lage porositeit, hoge elasticiteit en lage tot medium dichtheid. Minder belangrijk maar leuk om te weten ik heb krultypen 3a-3c. In deze video laat ik je zien hoe je de juiste consistentie van de gel krijgt, hoe ik het op mijn haar aanbreng en wat het eindresultaat is.

Vanaf dinsdag 3 september 2019 vind je hier mijn video REVIEW!!


Recept om lijnzaad gel te maken voor krullend haar

15-20 minuten bereidingstijd.

lijnzaad gel maken krullend haarHet recept

 • 50 ml lijnzaad (o.a. te koop bij je supermarkt of online bij bv. Bol.com)
 • 600 ml water
 • Een pan
 • Een vergiet
 • Een knijpfles/bewaarfles/bakje

Optioneel:

 • 5-10 druppels grapefruit-, pepermunt of andere etherische olie

Altijd al willen weten of DIY lijnzaadgel nu wel of niet werkt? Ik test het voor je! En deze keer test ik de lijnzaadgel voor de camera en gebruik ik alleen de gel als styling product.

Zelf aan de slag met DIY recepten? Bestel het DIY receptenboekje van Sayn.

diy recepten krullend haar

De vorige keer dat ik lijnzaad gel gebruikte waren dit mijn resultaten

Ik maakte een artikelen reeks, waarin ik de strijd aanga tegen PLUIS. In Dag pluizig haar, lees je onder andere mijn eerdere ervaring met deze DIY haargel. Ook toen was ik enthousiast.

lijnzaadgel resultaat bij krullen

Hoe refresh je met zelfgemaakte lijnzaad gel? Ik doe het zo!


DIY haargel met lijnzaad maak je zo

Voor deze DIY lijnzaad haargel, heb je minimale ingrediënten en kookskills nodig…
Je brengt namelijk 50 gram lijnzaad met 600 ml water aan de kook. Je kook het in (zie video), laat het afkoelen en voeg 10 druppels 100% pepermunt olie toe en voilà je kunt je haar stylen. Voor deze review gebruikte ik de gel toen deze nog lauw was. Dit kan me lijkt me geen kwaad, omdat warmte zorgt dat mijn haarschubben openstaan. Met mijn lage porositeit staan mijn haarschubben normaal gesproken best strak op elkaar, waardoor vochtopname een uitdaging is.

 1. MijnKrullen JournalDoe lijnzaad en water in pan en blijf roeren terwijl je het op medium vuur zet.
 2. Breng het aan de kook. Laat het 8-10 minuten koken terwijl je af en toe roert.
 3. Het goedje is klaar als het een beetje op ei-wit lijkt.
 4. Haal de pan van het vuur en giet het goedje af boven een kom.
 5. Voeg de optionele extracten en oliën al roerend toe.
 6. Laat het goedje afkoelen. Of als je het snel wilt gebruiken zet jet het 5-10 minuten in de vriezer (niet vergeten).
 7. Giet het over in de knijpfles.
 8. Gebruiken als haargel.

Het is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. Let op het is voedsel, dus ruikt het eerder merkwaardig? Gooi het dan weg.

 

Tip: je haar is gewend aan haarproducten uit de winkel. Gun het tijd om te wennen aan deze natuurlijke gel. 

Met dank aan het artikel ‘To all the curly girls, love Erica‘. The Happy Hunters blog.

Wat is jouw ervaring met deze gel? Ga je het proberen of heb je nog vragen? Laat het weten in de reacties!

Volg je me al op social?

9 gedachten over “Lijnzaad gel maken en gebruiken voor je krullen

 1. Hallo,
  Ik gebruik lijnzaadgel,hoe deze mee te nemen als je b.v. op vakantie gaat. Aangezien dit koel moet bewaard worden.
  B.v.b dank Floor

  1. Hi Floor,

   Goede vraag, heel eerlijk, ben ik vaak een beetje te lui om hem in de koeling te bewaren, dat gaat (zelfs in de zomer) tot 4-5 dagen goed (op mijn wasdag gooi ik hem dan weer weg).
   Om hem tijdens de reis goed te houden, zou je bijvoorbeeld de gel kunnen invriezen en een koelelement inpakken en dat je dan een gedeelte invriest als je op je bestemming bent en de rest in de koeling doet. Of je neemt lijnzaad mee en maakt het daar (moet je natuurlijk wel toegang hebben tot een fornuis :)).

   Liefs Sayn

 2. Hoi Sayn,

  Vandaag zelf de lijnzaad gel gemaakt, nog niet geprobeerd. Maar hij is echt super slijmerig, heb je een idee hoe ik hem wat vloeibaarder kan krijgen?

  Groetjes Judy

  1. Hi Judy,
   Wat leuk!
   De gel is bij mij ook altijd slijmerig, als je hem vloeibaarder wilt, moet je hem minder lang laten inkoken. Ik zou hem eerst een keertje zo gebruiken wellicht geeft ie zo super veel hold. Je kan bij het aanbrengen ook een klein beetje water erbij sprayen in je hand om het ietwat te verdunnen. Ben benieuwd hoe die bevalt! Liefs Sayn

  1. Hey Monique,

   Goede vraag, dat zit hem meer in het verschil of je hem direct wilt gebruiken ja of nee. Zelf maak ik hem op het moment vaak vooraf, laat hem afkoelen en doe hem dan gewoon in de koelkast.

   Liefs Sayn

 3. Hoi Sayn,

  Wat een lekker duidelijke video. Dankjewel! Ik ga het zeker proberen.
  Hoe bepaal je wanneer het tijd is voor weer een wasdag?

  Groetjes Inge

  1. Hey Inge,

   Hoe is de gel bevallen =)?

   Hmm ik kijk vooral naar het aspect heb ik tijd om te wassen, omdat ik toch al snel meer dan 1 uur bezig bent, zelfs met een snelle routine (van wassen naar droog haar). Omdat ik 3-5x per week sport was ik het 2-3x per week. Wat voor mij indicatoren zijn: jeukende hoofdhuid, vettig/stijf haar (al ligt dit vaak aan de ingrediënten van bepaalde producten), mijn haar niet meer mooi in model kunnen krijgen bij het refreshen of dat het simpelweg stinkt (door het zweten etc). Hoe bepaal jij je wasdag?

   Liefs Sayn

  2. Hoi Sayn,

   Ik heb echt jouw hulp nodig. Ik probeer nu al 3 jaar de cg methode maar niks werkt. Ook de verschillende soorten stylingtechnieken zoals finger twisten helpen niet. Op vochtig haar stylen of nat niks helpt. Wat moet ik doen. Het zakt uit, stro, slierterig, slap, volumeloos etc etc. Het kan niet tegen teveel haarproducten en soms kan ik dat moeilijk peilen. Zelf denk ik dat ik 3a haar heb, omdat er een paar plukken in mijn nekharen krullen en de rest is 2a soms 2b. Sinds kort probeer ik weer sulfaten om te kijken of het helpt. Wat de porositeit en elasticiteit is geen idee. Ik denk lage porositeit en hoge elasticiteit. Ook heb ik oliën, maksers en producten met proteïne en moisture gebruikt maar ja dat helpt ook niet.

   Ik gebruik nu de creme, mouse en gel van nivea zonder proteine. En de garnier papaya masker met soya bean oil in telt ook als proteïne volgens sommigen.

   Hopelijk kunt u mij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *