Waarom krult haar?

Ben je ook benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘waarom krult haar?’. Dus waarom sommige mensen krullen hebben, terwijl anderen steil haar hebben? Dat snap ik daarom in dit artikel antwoord op je vragen en duiken we samen in de wereld van structuur en chemie tot de invloed van externe factoren.

In dit artikel vind je antwoord op vragen als:

  • Wat is haar?
  • Waarom haar krult

Allereerst wat is haar eigenlijk?

Je haar bestaat uit een schacht en wortel. De wortel zit vast in een van haarzakje in de huid (haarfollikel). Fun fact je hebt ongeveer 100.000 van die haarzakjes. Hier omheen zitten talgklieren én spiertjes. Je haren liggen schuin op de huid en die spiertjes kunnen het rechtop zetten, zoals bij kippenvel. Bron: Nederlandse Haar Stichting.

Dus waarom krult haar?

Haarzakjes bestaan in twee varianten; een rechte tunnel óf een platte tunnel met een bocht. Krullend haar groeit uit de laatste variant en steil haar uit de eerste. Omdat het haar een bochtje moet maken voor het naar buiten groeit, komt het er gekruld uit. Meer weten? Bezoek ook deze pagina.

Healthline.com schrijft dat krullend haar als een dominant gen wordt gezien, terwijl steil haar als recessief is bestempeld. Wat dat betekent? Als de ene ouder krullend haar heeft en dat gen doorgeeft bij de verwekking, terwijl de ander het gen van steil haar doorgeeft, de kans groot is dat het kind krullen krijgt.

Hoe groeit je haar?

In het artikel haargroei stimuleren vertelde ik je al meer over de mogelijkheden om die te verbeteren. Door de wondere natuurlijke middeltjes die online worden geprezen. Denk aan rijstwater voor je haar, je haar wassen met een natuurlijke shampoo als appelcider azijn en meer.

De Nederlandse Haar Stichting schets de volgende fasen:

  1. De Anagene Fase (Groeifase); duurt 2-6 jaar en er worden nieuwe cellen aangemaakt.
  2. De Katagene Fase (Overgansfase); duurt 2 weken, de haarstreng en -papil laten elkaar los.
  3. De Telogene Fase (Rustfase); duurt 3-4 maanden de haarstreng rust in de haarwortel (follikel).
waarom krult haar
Door MarcoVector op FreePik.com

Eigenschappen van krullend haar

Krullend haar heeft enkele eigenschappen die het onderscheiden van steil haar. Waaronder de neiging om meer water op te nemen en vast te houden, waardoor het gevoeliger is voor vochtigheid (hallo pluizig haar bij vochtig weer). De elasticiteit en sterkte van krullend haar kunnen variëren, wat invloed heeft op de veerkracht en breekbaarheid.

Wil je weten hoe je krullen verzorgd?

Neem eens een kijkje in het start artikel gezond krullend haar, een perfect startpunt voor jouw krullenreis, al zeg ik het zelf :).

 

 

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *