Vettig haar; 10 tips tegen vet haar bij krullen

Last van vettig haar? No worries, want in dit artikel geef ik je tien tips die je helpen om van vettig haar af te komen (zonder tondeuze ;-)).

Vet haar kan het voorkomen van je krullen beïnvloeden en ervoor zorgen dat ze er minder mooi uitzien. Dat willen we natuurlijk niet! Gelukkig kun je met deze tips tegen vet haar het bestrijden en voorkomen.

1. Was je haar minder vaak om vettig haar te voorkomen

Vind je het verleidelijk om je haar elke dag te wassen? Al helemaal als je last hebt van vettig haar? Dit kan het probleem juist verergeren, omdat je de natuurlijke oliën van je hoofdhuid dagelijks verwijdert. Hierdoor gaat het juist meer olieën aanmaken. Probeer eens om je haar om de dag of om de paar dagen te wassen en kijk of het na twee weken minder vet is.

2. Wissel een milde shampoo af met een goed reinigende shampoo

Kies een milde shampoo voor krullend haar, zoals sulfaatvrije krullen shampoo’s. Maar wissel dit alsjeblieft af met een goed reinigende sulfaten shampoo, zoals de CG final wash shampoo’s. In het artikel 3 reden om de No Poo methode te vermijden, deel ik waarom je deze zou moeten afwisselen. Dat is dus anders dan wat de Curly Girl methode die veel curlies volgen voorschrijft.

3. Tip tegen vet haar én een jeukende hoofdhuid; Vermijd conditioner op de hoofdhuid

Een goede conditioner helpt je om je krullen te hydrateren en te ontwarren tijdens het wassen van je krullen. En daar moet je het dan ook precies voor gebruiken; je haar én niet je hoofdhuid. Houd daarom +/- 2 cm afstand van de hoofdhuid bij het aanbrengen. Het kan namelijk zorgen voor een jeukende hoofdhuid en dat wil je liever niet. Meer weten over hoe je je krullen wast? Bekijk ook het filmpje dat ik er over maakte.

4. Spoel je haar goed uit als je last hebt van vettig haar

Zorg ervoor dat je je haar goed uitspoelt om alle shampoo- en conditionerresten te verwijderen. Dit kan ook helpen om ophoping van producten (product build up) te voorkomen, wat ook kan leiden tot vet haar.

5. Probeer niet te warm water te gebruiken tijdens het wassen

Heet water kan de talgproductie namelijk stimuleren, waardoor je haar sneller vet wordt. Was je haar met lauw water om de talgproductie te verminderen.

6. Gebruik geen zware stylingproducten

Stylingproducten zoals gel, mousse en haarlak kunnen bijdragen aan vettigheid en ophoping van producten. Probeer lichtere producten te gebruiken zoals een leave-in conditioner of olie om je krullen te stylen.

7. Probeer je haar niet te vaak aan te raken

Het aanraken van je haar kan de talgproductie stimuleren, waardoor het sneller vet wordt. Probeer je haar niet te vaak aan te raken of te borstelen. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook de kans op pluizige krullen verminderd!

vettig haar 8. Gebruik een droogshampoo tegen vet haar

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik hoor dat veel curlies er enthousiast over zijn! Een droogshampoo kan helpen om overtollige olie en talg op te nemen tussen wasbeurten door. Dit helpt dus ook bij het minder vaak wassen van je haar! Bij de meeste droog shampoos moet je na gebruik het haar borstelen. Dat is niet echt handig bij krullen. Daarom zijn er producten die geschikt zijn voor krullen.

9. Eet gezond

Wat je eet, heeft invloed op je huid en haar. Een gezonde voeding kan bijdragen aan gezonder haar en een gezondere hoofdhuid.

10. Was je kussensloop hoge temperatuur om het goed schoon te krijgen

Kussenslopen kunnen olie, dode huidcellen en vuil opbouwen, wat kan bijdragen aan vettig haar. Verander je kussensloop regelmatig om dit te voorkomen.

Probeer deze tips om vet haar bij krullend haar te verminderen. Onthoud dat consistentie en geduld de sleutel zijn

Fotocredits:

Foto van krullen: foto door Paul Siewert op Unsplash.

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *