Proteïne of vocht? Keuzehulp: heeft mijn haar producten met proteïne of vocht nodig?

Doe jij dit weleens? Een curly met een prachtige bos krullen vragen wat ze gebruikt? Vraag haar dan eerst naar haar haarspecs. En ken die van jezelf ook :). Weten hoe je daar achterkomt? Lees het artikel gezond haar krijgen.  In dit artikel lees je op basis van die specs of je proteïne of vocht of allebei nodig hebt. Happy curly reading!
Waarom ik dit artikel schrijf? Nou, omdat het je echt tijd gaat besparen. Niet zolang geleden zat ik bij een opdracht bij een klant aan de lunchtafel. En toen werd letterlijk besproken hoe curlies dus tips vragen op basis van het uiterlijk van haar. Zonde, maar ja eerlijk is eerlijk, dat deed ik in aan het begin van mijn krullenreis natuurlijk ook.

Het beste wat je volgens mij kunt doen is producten kiezen op basis van je haarspecs. Al beperk je je maar tot het kennen van de porositeit van je haar, dat gaat je al op weg helpen.

Een keuzehulp voor proteïne of vocht in je producten

proteine voor haar

 

Proteïne en moisture?! Wat hebben die met krullen te maken?

Dit zijn twee termen die als je echt de krullenwereld induikt vaker zal tegekomen. Over het algemeen zijn krullen droger dan steil haar. In The Curly Girl Handbook schrijft Lorraine Massey (bedenker van de Curly Girl Methode) dat dit komt, omdat mensen met krullen gemiddelde 100.000 haren op hun hoofd hebben en mensen met steil haar 120.000. Haren spelen een belangrijke rol in het verspreiden van de natuurlijke oliën om je hoofdhuid. En dat is weer belangrijk bij het vasthouden van vocht (en het tegengaan van droge lokken).

Dat het goed is om te weten wat je haar nodig heeft ontdekte ik toen ik zelf op een tour van 100% moisture en 0% proteïne zat. Met als resultaat een moisture overload; slap en futloos haar. Ik deel er meer over in het onderstaande video.

De proteïne en moisture balans voor jou haar

Een goede krullenroutine bestaat uit een gebalanceerde mix van producten met proteïne, hydraterende (water toevoegende), bevochtigende (moisturizing) oliën en verzachtende ingrediënten (zoals honing, shea butter of aloe vera. Let op: op dat laatste ingrediënt  reageren sommige krullen alsof het proteïne is).

Je elasticiteit helpt je als vertrekpunt voor waar je de nadruk op zou moeten leggen. Meer weten over dit ondewerp? Leest het artikel beschadigd haar herstellen. In de regel geldt dat bijvoorbeeld haar met hoge elasticiteit meer proteïne nodig heeft en met lage elasticiteit juist moisture. Maar elke krul heeft moisture en proteïne nodig.

Ook porositeit zegt wat over de behoefte aan proteiïne. Zo zou haar met een lage porositeit (gesloten haarschubben) vaker gevoelig zijn voor proteïne. Terwijl je bij haar met een hoge porositeit schade kan herstellen door het gebruik van proteïne.

Dit zijn richtlijnen die je verder kunnen helpen. Deze richtlijnen komen uit The Curly Handbook van Lorraine Massey en de online curly girl community, houdt het meeste wat hierover wordt geschreven en gezegd niet wetenschappelijk onderzocht is. En dat het vooral gaat om een goed vertrekpunt te hebben. Ik heb zelf 1,5 jaar vrijwel geen proteïne gebruikt, omdat er in een krullengroepen met overtuiging werd geroepen dat je bij lage porositeit proteïne moet vermijden. Inmiddels ben ik fan van routines met zowel proteïne als moisture.

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *