Droge en jeukende hoofdhuid verminderen (inclusief infographic)

Heb je de laatste tijd last van een droge of een jeukende hoofdhuid? Dit kan bijvoorbeeld komen door droge lucht of een nieuw product dat je gebruikt. Hier lees je de tips tegen een droge en/of jeukende hoofdhuid, inclusief de tips van en voor curlies (zie infographic).

Een jeukende en droge hoofdhuid kan veroorzaakt worden door enkele andere factoren. Het is belangrijk om er eerst achter te komen waar het vandaan komt. Zo komt het voor dat je er last van krijgt nadat je een nieuw product gebruikt, door de zon of juist door gebrek hieraan. Of als je je haar routine verandert, je een ander dieet volgt of minder drinkt. Komt iets je herkenbaar voor? Dit blijken allemaal factoren die een mogelijke oorzaak van een droge en jeukende hoofdhuid kunnen zijn.

Wat kan jij doen om hier van af te komen? Hier lees je een aantal tips om een droge en jeukende hoofdhuid te voorkomen of te verminderen. Ook verzamelden we tips bij curlies. Speciaal voor andere curlies. Wil je die direct lezen (infographic)? Klik hier.

Het artikel bestaat uit

Hydrateren

Hydratatie is van essentieel belang om droogte te voorkomen. En daarmee bedoelen we ook interne hydratatie. Let goed op de hoeveelheid water die je drinkt en probeer elke dag minimaal twee liter water te drinken. Naast dat het gezond voor je haar en hoofdhuid is, is het ook erg gezond voor je lichaam.

Gebruik voor extra hydratatie voor je haar en hoofdhuid een leave in conditioner of bepaalde oliën zoals tea tree olie of jojoba olie. Deze oliën zijn ook erg goed zijn voor de gezondheid van je hoofdhuid.

Niet krabben

Al voelt het op dat moment goed, niet doen! Krabben kan er namelijk toe leiden dat je wondjes creëert op je hoofdhuid. Ook wordt door het krabben de jeuk niet minder.

Sulfaatvrije shampoo

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid, kan het soms erger worden doordat je je haar niet wast. Gebruik een sulfaatvrije shampoo eens in de 2 à 3 dagen. Waarom? De vlokken op je hoofdhuid kunnen bacteriën, viezigheid en restjes haarproducten in blijven zitten. Door te wassen spoel je de vlokjes weg en heb je snel weer een jeukvrije hoofdhuid!

Shampoo zonder sulfaten

Tips van en voor curlies tegen een droge of jeukende hoofdhuid

Direct door naar de andere tips? Klik hier.

Ingrediënten en DIY’s voor een jeukende en droge hoofdhuid

Apple cider azijn

Appel cider azijn en zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen helpen hoofdhuidklachten tegen te gaan. Het helpt dus ook goed om je hoofdhuid weer schoon te maken zonder het vocht te verwijderen. Zeker het proberen waard als je hier last van hebt!

Maak een masker door 50/50 water met apple cider azijn te mixen. Laat dit 10 minuten in je haar zitten en spoel het er daarna uit. Gebruik dit nooit als je open wondjes hebt op je hoofdhuid, dit kan namelijk irritatie veroorzaken.

Tea tree olie

De antibacteriële en schimmelwerende werking van tea tree olie helpt bij het verminderen van jeuk op je hoofdhuid. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om de jeuk te verminderen en de infectie die de jeuk veroorzaakt aan te pakken.

Kokosolie

Deze olie gebruiken jullie vast vaker voor je krullen, wat kan het niet?! Kokosolie staat er om bekend voor zijn hydraterende werking. Kokosolie helpt in sommige gevallen ook bij het bestrijden van infecties op je hoofdhuid. Ideaal toch? Hier vind je een DIY recept voor een kokosnoot olie haarmasker.

Maak het zelf: Kokosnoot-olie haarmasker

Ben jij niet zo’n fan van kokosolie? Bekijk hier de alternatieve opties!

Pepermunt olie

Pepermunt olie helpt goed en snel tegen het bestrijden van jeuk. Deze olie helpt goed bij het kalmeren van ontsteking op een natuurlijke wijze. En er gaat niks boven puur natuur.

Olijfolie

Olijfolie en zijn hydraterende werking zorgt voor vochtigheid en balans voor je hoofdhuid.

Doe twee eetlepels olijfolie op je hoofd en spoel na 10 minuten uit.

Eucalyptus

Net zoals de andere genoemde ingrediënten is eucalyptus een natuurlijke stof die helpt bij het bestrijden van bacteriën en schimmel die jeuk veroorzaken. Daarnaast ruikt het ook heerlijk!

Kamille

Kamille staat bekend om zijn rustgevende werking voor je lichaam en het verzachten van je huid. Kamilleolie helpt bij het verminderen van jeuk die komt door roos, een droge hoofdhuid en zelfs bij eczeem.

Honing

Gebruik (producten met) honing om je jeuk, roos en roodheid op je hoofdhuid te verminderen. Daarnaast helpt honing ook bij de vochtbalans op je hoofdhuid. Honing heeft namelijk een genezende werking vanwege zijn antibacteriële en antischimmel eigenschappen.

Honing in je haar stoppen lijkt je waarschijnlijk een nachtmerrie? Het is belangrijk dit goed te mixen met de juiste ingrediënten. Probeer 85% honing te mixen met 10% water en 5% olijfolie. Laat het 2 tot 3 uur op je hoofdhuid zitten met een plastic cap om je hoofd. Spoel het daarna uit.

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!

Bronnen

Natural Curly

Unsplash 

Volg je me al op social?

2 gedachten over “Droge en jeukende hoofdhuid verminderen (inclusief infographic)

  1. Juist van sulfaat vrije shampoo ging mijn hoofdhuid heel erg jeuken, tot pijn aan toe!! Nadat ik alleen nog siliconen vrij ben gaan wassen heb ik nooit meer jeuk gehad! (En mijn krullen zijn nog steeds prima!)

    1. Wat fijn dat je dat hebt ontdekt Henrietta! Niets is zo vervelend als een jeukende hoofdhuid! Ik (Sayna) was ook al 3 jaar of langer zonder sulfaten en siliconen en werkt top! Bedankt voor het delen van je ervaring =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *