Hoge porositeit? Verzorgingstips voor mooie en gezonde krullen :)

Blijft je haar lang nat? Of lijkt het dat je haarstrengen net zo snel vocht absorberen als dat ze het kwijt raken? Grote kans dat je haar een hoge porositeit heeft. Zeker weten? Doe een van de tests om de porositeit van je haar vast te leggen.

Hoe komt het dat mijn krullen een hoge porositeit hebben?

Hoge porositeit kan gewoon bij jouw krullen horen, of ontstaan door chemische processen, ruwe behandeling of omgevingsschade. Het haar heeft beschadigingen en gaten in de haarwortels en haarstrengen. Hierdoor kan er teveel vocht in het haar komen, waardoor pluis en klitten ontstaan bij vochtig weer. Daar ben je in Nederland dan mooi klaar mee ;-).

Bij haar met hoge porositeit kunnen zelfs alledaagse dingen als zwemmen, douchen/baden of wassen met shampoo de schade aan het haar nog erger maken. Waardoor het sneller breekt. Dit komt door de grote hoeveelheid vocht die het haar kan absorberen. Daarom delen we in dit artikel verzorgingstips voor krullen met een hoge porositeit. Heb je zelf goede tips? Deel ze onder aan het artikel!

Behandel tips voor krullen met hoge porositeit

Proteinebehandelingen!

Een absolute must. Niet dagelijks en ook niet wekelijks, maar wel regelmatig. Want… Het vult tijdelijk de gaten op in de beschadigde haarstrengen. Hierdoor word je haar sterker, meer elastisch én blijft het vocht in je haar. Een maandelijkse of tweewekelijkse (lichte) proteïnebehandeling kan dus helpen om het haar sterker te maken.

Deep conditioning is de sleutel

Dus sla deze niet over! Tussen de proteïnebehandelingen in is het belangrijk dat je een deep conditioner gebruikt. Het liefst speciaal voor krullend haar met hoge porositeit (heb je tips voor goede conditioners – deel deze dan in de reacties onderaan dit blogartikel!). Deep conditioning helpt het haar te versterken en te hydrateren. Hiermee verminder je pluis en klitten.

Vermijd hitte

Zeg nee tegen diffusers, föhns, stijl-/krultangen. Hitte beschadigt je haar alleen nog maar verder.

krullend haar hoge porositeit

Kies de juiste shampoo: sulfaatvrij shampoo of sulfaatvrije co-washing conditioners

Gezien het haar is beschadigd, staan de haarschubben al open. Dit is bij lage porositeit absoluut niet het geval en daar kan een goede ‘clarifying’ shampoo juist goed zijn. Bij haar met een hoge porositeit niet. Kies altijd voor vochtinbrengende shampoo’s, co-washing conditioners die sulfaatvrij zijn.

Zit zo min mogelijk aan je haar als het nat is

Kam je haar voorzichtig met je vingers wanneer het handdoek droog is. Blijf er daarvoor en daarna van af :).

Seal die krullen!
Om het vocht in je beschadigde haar te houden is sealen een top idee. Het houdt de vochtbalans in balans 😉 en je haar elastisch. Sealen kan je met leave-in conditioners en/of oliën doen (zie voor de beste oliën voor krullen met hoge porositeit de lijst hieronder).

Super geschrikte haarolieën voor krullend haar met een hoge porositeit zijn:

Voor elke olie geldt: Probeer qua hoeveelheid vooral uit wat voor jouw krullenbos werkt en wat niet.

Kokosolie

Kokosolie dringt de haarwortel in en helpt bij het vasthouden van vocht (door het haar te sealen). Daarnaast vermindert het pluis/frizz en vermindert het roos (jeaaah!). Begin je net met het gebruik van haarolie, en heb je net ontdekt dat jouw krullen een hoge porositeit hebben? Probeer dan als eerste kokosolie.

Olijfolie

Let op: dit is een zware olie. Olijfolie is rijk aan vettige zuren die helpen bij roos, haar dat uitgedroogd is en ‘it seals like a champ’ J. Probeer het eens uit voor hoofdhuidmassages of in een DIY deep conditioner.

Hennepzaadolie

Deze olie zit bordevol vettige zuren. In het speciaal ‘gamma-lineloeic zuur’ helpt bij het vormen van keratine in het haar én maakt je haarstrengen sterker – en voorkomt dus het breken van je krullen J. Het helpt vocht langer vast te houden en maakt je haar elastischer. Deze olie is uitermate geschikt om drooghaar te bestrijden.

verzorging haar lage porositeit hoge porositeitHennepzaadolie

Deze olie zit bordevol vettige zuren. In het speciaal ‘gamma-lineloeic zuur’ helpt bij het vormen van keratine in het haar én maakt je haarstrengen sterker – en voorkomt dus het breken van je krullen J. Het helpt vocht langer vast te houden en maakt je haar elastischer. Deze olie is uitermate geschikt om drooghaar te bestrijden.

 

Jojoba-olie

Deze olie lijkt het meest op de talg die we zelf produceren. Dat maakt de olie een natuurlijke conditioner voor zowel huid als haar. Deze olie is geschikt voor haar met een lage én hoge porositeit. Gebruik de olie na het aanbrengen van een leave-in conditioner, om het haar te sealen (zo blijft vocht in de haarstrengen).

Castorolie

Schimmel- en bacteriëndodend. Het stimuleert de hoofdhuid in positieve zin J. Het heeft een vocht inbrengende werking en werkt perfect op de puntjes te sealen. Hiermee voorkom je gebroken of gespleten haarpuntjes.

Welke haarproducten en -oliën gebruik jij voor jouw krullen hoge porositeit?

Porositeit en de gezondheid van je krullenbos

Porositeit is slechts een onderdeel om naar te kijken als het gaat om de beste verzorging van jouw krullen. Lees daarom ook de omschrijving van het type porositeit in plaats van alleen de drijf- of glijtest te doen. Klik voor meer informatie over de krullend haar met een lage porositeit of voor haar met een medium porositeit.

Special thanks to: NaturallyCurly.com, Carolsdaughter.com, Ohfroblog.wixsite.com. http://ohfroblog.wixsite.com/ohfro/single-post/2016/09/05/The-Best-Oils-for-Low-Porosity-Hair en http://www.carolsdaughter.com/blog/hair/natural-hairstyles/3-Reasons-You-Can-Blame-Your-Worst-Hair-Day-On-Porosity.html en https://www.naturallycurly.com/texture-typing/hair-porosity  en https://www.naturallycurly.com/curlreading/home/the-best-natural-oils-for-high-porosity-hair/

Image credits: https://pixabay.com/en/fingers-girl-hair-hands-person-1834818/

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *