Mousse voor krullen, welke cg mousse kies jij?

Zoek jij een krullen mousse? Maar weet je niet welke er curly girl methode proof zijn? Goed nieuws in dit artikel zet ik verschillende krullen mousse opties voor je op een rij. Zodat jij de beste mousse voor je krullen kunt vinden.

In dit artikel vind je

Waarvoor werkt krul mousse?


Je kunt mousse voor krullen gebruiken om ze te definiëren en lichte hold te creëren. Zelf ervaar ik meer hold van gels in vergelijking met mousses voor krullend haar. Volgens krullen stylist Maya Smith kun je het, het beste gebruiken op nat/vochtig haar. Dus denk aan stylen op wasdag of bij het refreshen van krullen nadat je het vochtig hebt gemaakt. Ze geeft in het artikel “Who should use mousse & who shouldn’t” op NaturallyCurly.com aan dat ze het niet aanbeveelt op droog haar. Bij mijn fijne, lage porositeit met medium elasticiteit haar werkt dit ook niet succesvol. Wel ken ik curlies met name met hogere porositeit die het wel prettig vinden te dry refreshen met mousse.

Waarom mousse voor je krullen wel of niet werkt?


De meeste mousses bevatten drogende alcohols waardoor je haar sneller droogt, dit maakt ze dan ook niet geschikt binnen een CG methode haarroutine! Daarnaast bevatten veel mousses polymeren*, dit kan zorgen voor een plakkerige laag op het haar. Dit herkende ik bijvoorbeeld bij het gebruik van de mousses van Nivea en A lotta body. Zoals gezegd heeft niet elke curly hier last van, maar ik wel =).

MijnKrullen Journal

Welke krullen mousse moet je kiezen?


krul mousseLichte, luchtige mousse en schuim zijn geschikt voor gebruik bij gehydrateerde krullen. Let op mousse zorgt vaak niet voor extreme hold, dus als je daar naar zoekt, combineer het dan met een curly girl methode gel.

Wanneer wel of geen mousse gebruiken voor je krullen

Als je definitie en/of lichte hold zoekt dan is mousse iets voor jou! Als je haar erg veel behoefte heeft aan moisture kan het zijn dat je beter een verzorgende gel kan kiezen, en in elk geval de mousse wilt voorzien van een laagje met leave in conditioner en/of krullen crème die je krullen verzorgd.

En zo kun je krul mousse gebruiken

Reinig vooraf je haar. Of gebruik het als refresh. Voor aanbreng technieken, zie onderstaand filmpje. Zorg in elk geval dat je de mousse er goed in kneedt (scrunchen).

Je gebruikt mousse onder andere als

  • Als enige styler.
  • Eerst leave in conditioner, dan mousse.
  • Eerst leave in conditioner en/of cream, dan mousse eventueel opgevolgd door gel.
  • In onderstaand filmpje laat ik de Mousse Gel Mousse methode van CoffeeCurlyGirl op Instagram zien.

Krullen mousse

Wat ik terug vindt aan CG krullen mousses, bevatten veel van deze de polymeren waar ik eerder over schreef. Voor meer informatie over polymeren klik je hier. Isitcg.com waarschuwt voor polyquaternium (een polymeer), omdat deze voor build up kan zorgen bij dun haar.

Krullen mousse met wel/geen proteïne*

De meest gangbare en verkrijgbare mousse is misschien wel de curl pumping mousse van Nivea. Deze test ik onderstaande video. In het artikel dat ik hier over schreef, geef ik ook aan dat de producten door de Nederlandse online community als okay worden bevonden ondanks dat het benzyl alcohol bevat. Wil je hier meer over weten bezoek dan het artikel betaalbare krullen producten.

De mousse voor krullend haar van Nivea bevat de humectant sorbitol en proylene glycol. Ook bevat het de filmvormende humectant panthenol. Daarnaast bevat het parfum, conserveringsmiddelen en botanische oliën.

Krul mousse met proteïne

Shea Moisture Coconut & Hibiscus Frizz Free Curl Mousse

krul mousseDaar is ie weer, een product van het bekende, bijna altijd CG-merk, Shea Moisture. Deze keer de coconut & hibiscus mousse.

Het bevat proteïne, glycerine, Polyquaternium 7 en 10, shea butter olie en olijfolie. Door de polyquaternium’s en de oliën is deze minder geschikt voor een wasroutine zonder reinigende shampoo. Je koopt deze CG mousse bij Kruidvat en bij online shops zoals Bol.com.

Mousse voor krullend haar zonder proteïne

Lottabody Honey Milk – Refine Me – Curl Defining Mousse*

Van dit merk noem ik twee mousses, de eerste met honing.

Deze heb ik ook gebruikt in de mousse gel mousse methode waarvan ik hierboven het filmpje deelde. Deze mousse bevat polyqaternium-11, conserveringsmiddelen, parfum. Ook bevat het argan-, kokos-, shea- en macadamia-olie. En natuurlijk honing wat een natuurlijk humectant is.

Omdat ik deze zelf heb gebruikt. Deze mousse heeft bij mij niet heel veel hold (Nivea deed meer). Maar ruikt wel lekker, en daarom gebruik ik het soms om mijn haar op dag 6/7 nog te refreshen als ik geen tijd heb om het te wassen. Je koopt hem online bij diverse krullenshops, en bij Bol.com.

Lottabody Wrap Me Foaming Mousse

krul mousseDeze mousse bevat kokosolie, arganolie, shea butter, polyquaternium-11
en de ‘jeukende M’s’, Methylisothiazolinone. Voor dat laatste waarschuwt isitcg.com een cg ingrediënten database. Het bevat geen glycerine, fijn als je hier gevoelig voor bent. Belangrijk om te weten is dat het doordat het shea butter bevat geen geschikt product is als je je haar nooit wast met een reinigende cg shampoo. Je vindt op Bol.com meer informatie over dit product.

Cantu Wave Whip Curling Mousse

Het bevat polyquaternium-11, polyquaternium-55, de filmvormende humectant pantenol en shea butter. Door de shea butter is deze mousse minder geschikt voor een strikt curly girl regime waar je niet met een goed reinigende shampoo wast. Je koopt deze mousse onder andere bij het Kruidvat, online of bij Bol.com.

The Mane Choice Pink Lemonade Mousse

mousse voor krullend haarDeze mousse bevat geen proteïne, maar wel glycerine, castor olie, aloe verabladsap en een aantal botanische extracten.

Online verkrijgbaar bij onder andere Bol.com.

* Polymeren

Polymeren worden gebruikt om het haar te verzorgen, beter door kambaar en handelbaar te maken en krullen tot leven te brengen. Je vindt ze met name terug in haarverzorgingsproducten.

Het zijn grote moleculen die zijn opgebouwd uit vele kleine herhalingen van kleine moleculen, die chemisch zijn verbonden. Je vindt het in diverse vormen terug in de natuur waaronder in DNA, spinnenzijde, proteïne en natuurlijk rubber.

De populaire polymeren cationic polymeren vind je terug als conditioning agent voor het haar. Kort door de bocht worden deze gemodificeerd om positief geladen te zijn, daar haar negatief geladen is, hierdoor ontstaat er een reactie waardoor het niet uit het haar gewassen wordt met water. Hierdoor staan de schubben plat op het haar, en lijkt het haar zacht van textuur en glanzend. Deze polymeren staan bekend onder hun INCI systeem naam: Polyquaterniums, dit zijn vaak aangepaste versies van natuurlijk voorkomende versies zoals cellulose en gum.

Meer over dit onderwerp vind je in het artikel van Tonya Mckay Becker op NaturallyCurly.com: Polymers in Hair-Care Products. https://www.naturallycurly.com/curlreading/curl-products/polymers-in-hair-care-products

Specials thanks to

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van mijn eigen ervaring, de online curl community, ingrediënten database isitcg.com en artikelen zoals:

  • Naturallycurly.com. J. Cleaveland “Who should use mousse & who shouldn’t” van 3 februari 2020, geraadpleegd op 2 november 2020.
  • Springer Link, C. R. Robbins, 1994, Polymers and Polymer Chemistry in Hair Products.
Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *