Een van de grootste frustraties bij je haarroutine blijft pluizig haar. Pluis bij krullen en andere typen haar gaat vaak over een te kort aan vocht of hydratatie. Daarom test ik diverse tips en technieken om pluizig haar tegen te gaan.
Dus als je dit wilt tegengaan, moet je manieren zoeken om in hoog tempo vocht (water!) toe te voegen aan je routine. Gelukkig barst het op het internet van de ideeën over producten, routines en manieren om je haar supersnel te hydrateren voor minder pluizig haar. Maar wat werkt nu en voor wie? Goede vraag, daarom test ik (Sayna) de komende tijd verschillende manieren en doe ik verslag in dit artikel.
De geteste methode tegen pluizig haar op een rij
Klik op een van de methoden om er meer over te weten te komen
- DIY haarmasker tegen pluis
- De Denman Brush 3D Medium 7 Row Styler
- Do it Yourself Lijnzaadgel
- Squish to Condish
De resultaten in beeld:
DIY haarmasker met honing, avocado & jojoba olie
De Denman brush in de strijd tegen pluis
Over mijn haar
Ik (Sayna) heb krultype 3a, 3b en 3c, lage porositeit, hoge elasticiteit en normale dikte. Omdat ik dit weet, werk ik al een jaar goed aan gezond en gehydrateerd haar. Met als resultaat goede haargroei en minder haarbreuk. Culry Girl Methode vriendelijke routine.
DIY haarmasker tegen pluizig haar met ingredienten die zijn afgestemd op mijn haar
Het oordeel: DIY haarmasker specifiek afgestemd op mijn haar zorgt voor definitie, hydratatie maar ik heb nog wel pluis ❤❤❤ (uit 5)
Ondanks dat ik niet super tevrden ben, ga ik dit masker de komende maand elke week proberen. De voordelen van de ingrediënten beloven veel goeds namelijk. En dit gaat niet na 1x gebruik gebeuren, vandaar mijn test case. Ik hou je op de hoogte… Wil je direct weten hoe ik het masker heb gemaakt en toegepast? Klik hier.
- Minder pluis
- Zachte, bouncy, glanzende, gedefineerde krullen
- Gevoed haar
De nadelen
- Lange inwerktijd (1 uur)
- Shrinkage! Dus korte krullen
- Nog steeds wat pluis, maar goed dit kan ook liggen aan mijn routine
- Ik moet nog erg wennen aan wat super hydratatie met mijn krullen doet… Super definitie, waardoor ik mijn draai met een model nog niet echt heb gevonden…
Het DIY masker tegen pluis
Ik vond het weer eens tijd voor een DIY haarmasker. Want dan weet je niet alleen wat je in je haar doet, maar als je de bloggers en vloggers moet geloven behaal je er ook supergoede resultaten mee. Dus ging ik op zoek naar een DIY recept tegen pluis. Diverse recepten passeren de revu. Denk aan de recepten in dit artikel met DIY haarmasker recepten. Maar ook recepten als:
- Honing en water laten intrekken en niet uitspoelen
- Honing met ei mixen een half uur intrekken en uitspoelen
- Ei met olijfolie
- Kokosolie en ga zo maar door
Helaas vond ik veel recepten met twee grote no-no’s voor mijn krullen: olijf- en kokosolie. Of hoog in proteïnen (ei). Door mijn lage porositeit vermijd ik zware oliën en proteïnen als deze. In tegenstelling tot curlies met een normale porositeit of hoge porositeit houdt mijn haar simpelweg niet van deze producten en wordt het touwachtig.
Wil je meer weten over de proteïnen in ingrediënten? Bekijk de infographic voor de proteiïnen in de meest populaire ingrediënten van haarmaskers voor krullen. Liever direct door naar het DIY recept en routine? Klik hier.
Het recept:
Op basis van de voordelen die bepaalde ingrediënten zouden hebben, heb ik mijn eigen DIY haarmasker gemaakt. De gekozen producten hebben voordelen die mijn haar nodig heeft. De ingrediënten:
- Honing (3,5 eetlepel) – hydrateerd, antibacterieel
- Jojoba olie (1 eetlepel) – hydrateerd
- Tea trea olie (10 druppels) – stimuleert hoofdhuid
- Rozenolie (5 druppels) – stimuleert bloedcirculatie hoofdhuid
- Pepermunt olie (5 druppels) – stimulatie hoofdhuid
- Een rijpe avocado (1) – voedzaam en versterkend
Met een staafmixer mix ik het tot een glad geheel. Ik was eerst mijn haar met mijn normale shampoo, zie ook mijn wasroutine.
Vervolgens breng ik het goedje aan en masseer ik het ook goed in mijn hoofdhuid. Vervolgens pak ik mijn haar in met vershoudolie en ga ik met het haarmasker 1 uur(!) onder de droogkap. Vervolgens spoel ik het uit en was ik het met een beetje shampoo uit (niet bij de haarwortels). Ik squish en condish met de Shea Moisture Low Porosity conditioner. En stijl ik mijn haar met mijn standaard routine en de Denman brush. Het resultaat?
The heilige graal tegen pluis?! De Denman D3 – Medium 7 row styling brush
De afgelopen tijd bekeek ik er veel video’s over en las ik er over, de almachtige Denman brush(!!!). Met een borstel door mijn krullen? Eerlijk gezegd, moest ik wel even slikken. Ik bedoel de curly girl methode fanatiekelingen (waaronder ikzelf), zijn er duidelijk over – gebruik alleen je vingers als kam/borstel en dan echt alleen bij nat haar met een (leave in) conditioner. Gelukkig las ik ook dat de speciale Denman brush voorkomt dat je krullen breken dit door een gepatenteerd design.
Het oordeel: de Denman D3 – Medium 7 row styling brush zorgt voor definitie en minder pluis! ❤❤❤❤❤ (uit 5)
Eerst deel ik het resultaat en mijn oordeel. Wil je direct weten hoe ik de Denman brush gebruik? Klik hier.
(Ik weet ook niet wat er met mijn mimiek aan de hand is… :))
De voordelen
- Pluisvrij haar (kind of my goal…. :))
- Toepasbaar met elke productroutine
- Super, maar dan ook echt super gedefineerde pluisvrije krullen
- Bouncy, gehydrateerde, glanzende krullen
- Mijn haargrens doet ook vrolijk mee met het gedefinieerde krullenfeest (een aandachtgebied)
- Ik ‘finger coil’ mijn krullen nooit (lokje voor lokje met je vinger een spoel vorm maken), maar als je dit wel doet… Dan denk ik dat deze borstel veel tijd bespaart.
De nadelen
- Shrinkage! Dus korte krullen.
- Kost echt giga veel tijd (ik test daarom de volgende keer een andere techniek)
- Doordat de definitie wordt gevormd door het ‘clumpen’ of wel samenklonteren van je krullen, droogt het langzamer, maar kost het ook veel tijd bij het na het drogen weer uit elkaar halen.
- Ik vind het iets té spiraalachtig gedefineerd. En daardoor ook lastig om er een mooi kapsel van te maken
- Omdat je krullen ‘zwaarder’ worden door de definitie en het geklonter van lokken, mis ik volume. Kan ook aan mijn beperkte techniek liggen hoor…
- Nog een ding, ik voel na dat mijn haar droog is, de producten in mijn haar als ik er aan zit (moet ik ook niet doen ;-)). Dat kan ook liggen aan de souffle, want die gebruikte ik eerder niet.
De routine met de Denman brush in de strijd tegen pluizig haar
Wat ik super lastig vond om te achterhalen, was wat voor type borstel ik nodig had! De Denman brush komt namelijk in vele variaties! Maar serieus veel: meer dan 16 krulborstels/-kammen, variërend van € 5 tot € 27,50 per stuk (bron: Denmanbrush.com)! Succes met de juiste te vinden. Dus de juiste Denman brush vinden, bleek lastig met 15+ variaties. Na wat speurwerk kwam ik tot het volgende stappenplan om een keuze te maken:
- Bepaal je doel: detangeling: ontwarren, volume of definitie (of misschien wel allebei?) – voor mij definitie
- Je haar dikte (dun, medium of dik)
- Je haarlengte
Yes, curlies allemaal voor het kiezen van de juiste borstel. Ik kwam uit bij de Denman D3 Medium 7 row styling brush. Deze borstel is volgens denmanbrush.com niet goed, maar perfect voor het:
- gecontroleerd stylen
- ontwarren van droog en nat haar (ik zou dit alleen op nat haar doen)
- scheiden en definiëren van natte krullen
- modelleren en stylen van haar
- föhnen
- zacht maken van gesteild of steil haar
Kortom, door het ontwerp gebruik je de borstel dus voor het vormen en definiëren van krullen (bij nat haar), spanning te creëren voor het stijl maken van haar bij het föhnen.
Ik vond trouwens niet alle borstels terug op Nederlandse webshops. Oh ja, veel YouTubers passen hun borstel aan door rijen eruit te halen (die kun je later weer toevoegen).
Hoe heb ik het gebruikt?
Ik was mijn haren dit keer met shampoo (deep hydration van Shea Moisture) en conditioner (low porosity Shea Moisture). En pas ik de squeesh to condish methode toe. Ik verdeel ik mijn haar eerst in twee delen (boven- en onderkant,) de onderkant verdeel ik weer in 2 delen. Vervolgens breng ik onderstaande haarproducten aan, in dezelfde volgorde als ik ze hieronder heb staan:
Dit kam ik met mijn vingers door mijn krullen en pas ook de praying-techniek toe. Vervolgens borstel ik per grote pluk de volgende routine aan.
- Ik borstel het product door de pluk.
- Als ik in een vloeiende beweging door de pluk kom, sluit ik af met een laatste borstel beweging (pinnen naar de lucht gericht), vanaf de haarwortel, helemaal naar de punt en daar draai ik de borstel in de natuurlijke richting van mijn krullen.
- Vervolgens pak ik het plukje haar bij de wortel en schud ik het rustig op en neer. Hierdoor creëer ik gedefinieerde krullen. Zonder pluis (soms heb ik al pluis bij het aanbrengen van de producten na het wassen)!
Wil je ook zien hoe andere curlies uit onze community de ideale borstel voor krullen de Denman brush gebruiken? Klik hier. Zie ook de uitleg van Franchelli:
De pluisvrije definitie zit hem met name in de clumps (de samengeklonterde plukjes haar die samen een grote krul vormen. Dit maakt ook dat het langer duurt om je krullen te drogen. Omdat het avond is en mijn krullen met hun lage porositeit altijd nogal de tijd nemen om te drogen. Begin ik met tussenpauzes aan het difussen (met warmte) van mijn krullen. Ik gebruik hiervoor de ‘hover’-techniek van Mel (zie video). Ook dit duurt lang(!).
Vervolgens ga ik het plukje, voor plukje uit elkaar trekken (met wat olie). Gebruik ik een afrokam om meer volume te krijgen en word ik langzaam enthousiast. Mijn krullen zijn zacht, super gedefineerd, missen nog wel wat volume, maar ze zijn zeker pluisvrij! Ik ga deze borstel vaker gebruiken! Alleen de volgende keer wel op een andere manier: andere techniek om hopelijk tijd te besparen :).
En dan het resultaat:
DIY Lijnzaadgel & Squish to Condish tegen pluizig haar
DIY Lijnzaadgel voor minder pluizig haar bij krullen
Ondanks dat ik de DIY lijnzaadgel al langer ken, heb ik hem slechts een keer gemaakt, maar niet gebruikt omdat deze toen mislukte. Momenteel gebruik ik een prima gel (CGM-vriendelijk, doet er lang mee en betaalbaar). Alleen werd ik toch nieuwsgierig, vooral omdat diverse YouTubende curlies hier zo razend enthousiast over vertellen.
Het oordeel: de DIY Lijnzaad gel verzorgt én zorgt voor minder pluis! ❤❤❤ (uit 5)
Allereerst het resultaat & het oordeel. Wil je direct naar hoe ik dit deed? Klik hier:
De voordelen
- Puur natuur. Je maakt het zelf, dus je weet dat het curly girl friendly is, sulfaatvrij, silicoonvrij en alcoholvrij. Yeah!
- Minder pluis.
- Goed gehydrateerde, glanzende, gedefineerde krullen.
- Mijn haargrens bevat nogal droge pluizige haarstrengen, zelfs deze krijgen definitie en zijn gehydrateerd.
- Ik vind het te gek dat ik gewoon precies weet wat er in zit.
- Harde cast (echt waar zo een harde cast heb ik nog nooit gehad!)
De nadelen
- Tsja een gel kopen gaat sneller :). De bereidingstijd viel mij wat tegen. Op YouTube hadden de meeste het over ‘5 minuten werk’. Het kostte me echt veel meer dan dat (45 minuten in totaal). Gelukkig hoef je jezelf er niet de hele tijd mee bezig te houden. Als ik het nog een keer maak doe ik dit tijdens het koken, dan ben ik toch in de keuken bezig :).
- Relatief veel krimp ofwel shrinkage. Ik weet dat het bij gezonde krullen hoort, maar ik wil graag iets meer van mijn bereikte lengte behouden.
- De gel blijft een aantal dagen of weken goed in de koelkast.
Voorafgaand maak ik de DIY Lijnzaadgel volgens dit recept:
- Breng 38 gram lijnzaad en 600 ml water aan de kook.
- Zorg dat het een slijmerige snotachtige substantie wordt (zie derde foto).
- Blijf roeren zodat de onderkant niet aanbrand 😉 – wat mij dus wel gebeurde…
- Laat het afkoelen.
- Schep de substantie in een pantykous of zeef en knijp/duw de lijnzaad eruit.
Benieuwd naar een andere DIY lijnzaadgel recept? Klik hier.
- Klik hier voor mijn wasroutine.
- Mijn verzorgingsroutine:
- Op kletsnat haar breng ik een ruime hoeveelheid Blueberry Bliss Reparative Leave In Conditioner van Curls aan (de geur alleen al is een feestje!).
- Hierna breng ik de abrikozenpit-olie aan (een paar druppels per deel. Dit doe ik normaal niet, ben dus erg benieuwd naar het resultaat :).
- *Trommelgeroffel* ik breng de lijnzaadgel in ruime hoeveelheid aan. Hierbij zorg ik ervoor dat ik het echt goed inwerk (tussen twee platte handen, kammen met mijn handen, scrunchen enzovoorts) om klontjes, dan wel witte schilfers te voorkomen.
- Het overtollige water en product knijp ik er met een microvezel handdoek uit.
Vervolgens plop ik mijn krullen 15 minuten met een droge microvezel handdoek. Omdat ik lage porositeit heb, duurt het zelfs daarna nog meerdere uren om mijn krullen te laten drogen. Deze keer zonder diffuser. Maar wel lekker buiten in de zon (wat helpt).
- Als mijn krullen helemaal aan de lucht zijn gedroogd. Maak 1-2 druppels abrikozenolie warm tussen mijn handen en scrunch ik de crunch eruit. Hierdoor krijgen mijn krullen weer volume en fluff.
Error: ik heb dit iets te vroeg gedaan, waardoor het bij mijn wortels nog vochtig was… Waardoor ik minder volume heb dan ik had kunnen krijgen… Maar voor een eerste keer, vind ik het resultaat prima!
Op de foto’s zie je hoeveel lengte ik verlies door het krimpen van mijn krullen. Ik lees op diverse sites ook vanuit de CGM dat dit betekent dat mijn krullen gezond zijn, maar ik mis mijn lengte wel een beetje :). Wel vind ik het resultaat meer dan de moeite waard om de gel vaker te gebruiken. Toch nog wel een beetje pluis, maar dat werk ik altijd keurig weg met leave in conditioner en water per streng.
Methode 2 tegen pluizig haar: Squish to Condish bij krullend haar
Pluizig haar tegengaan gaat bij de Squish en Condish vooral over hydratatie van het haar. En dan door de manier waarop je conditioner en water aanbrengt op het haar. Dus niet welk product. Een goede conditioner en stylingproducten kies je op basis van wat je haar nodig heeft, alleen zo ga je doelbewust pluizig haar tegen. Meer weten? Lees Gezond Haar. Vandaag test ik (Sayna van MijnKrullen.nl) de Squish to Condish methode voor minder pluizige krullen.
Het oordeel: de Squish and Condish methode werkt voor minder pluizig haar! ❤❤❤❤ (uit 5)
Allereerst het resultaat & het oordeel. Wil je direct naar hoe ik dit deed? Klik hier:
De voordelen
- Minder pluizig haar! Dat is de absolute winst aan deze methode voor mij. Nee, niet pluisvrij, maar wel stukken minder dan met mijn normale routine.
- Goed om te weten, door mijn lage porositeit duurt het erg lang voor mijn krullen drogen aan de lucht. Door de microvezelhandoek te gebruiken ging er een uurtje droogtijd vanaf (fijn!).
- Mooie definitie van mijn krullen.
De nadelen
- Nog steeds wat pluis (zie close up foto’s) pluis, misschien moet ik het vaker proberen voor betere resultaten.
- Duurt misschien iets langer om mijn wasroutine te voltooien dan wanneer ik anders met conditioner was.
- Mijn krullen voelen stroever aan dan anders. Ik denk dat dit komt door de hoeveelheid gel die je bij deze routine gebruikt.
Mijn wasroutine van vandaag bestond met Squish to condish uit de volgende stappen:
- Voorafgaand
- Mijn hoofdhuid masseer ik nog voor het wassen in met een paar druppels pure Tea Tree Olie en Lemongrass olie.
- Vervolgens maak ik mijn krullen nat en kam ze met mijn vingers en conditioner (Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil Intensive Hydration Conditioner) Dit laat ik vervolgens gezamenlijk 10-15 minuten intrekken.
- Het wassen
- Nu pas stap ik in de douche (jep dat duurde lang…) en was ik mijn haar met shampoo (Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil Intensive Hydration Shampoo)
- Vervolgens breng ik weer conditioner aan. Ik gooi mijn haar voorover en kneed, scrunch en de praying hands techniek. Bij de praying hands techniek houdt je je handen gestrekt aan twee kanten van je haar en werkt je weg van boven naar beneden) de conditioner vanuit de punten in mijn haar. Terwijl ik telkens een beetje water toevoeg (zie ook video). De bedoeling hiervan? Het letterlijk inwerken van water en de conditioner in het haar voor zo goed mogelijke hydratatie van het haar (door het scrunchen en de praying hand techniek). Terwijl je dit doet, verwijder je langzaam de conditioner – zorg ervoor dat je niet alles eruit scruncht, want je conditioner zorgt voor minder pluizig haar en hydratatie.
- Optioneel: keer terug naar de lijnzaadgel routine.
- Het stylen
- Met kletsnat haar stap ik uit de douche en ik verdeel mijn krullen in 4 delen. Waar ik eerst mijn krullen smoothie (Shea Moisture Superfruit Multi-Vitamine Frizz-Taming Smoothie) op aanbreng (weer met praying hands, kammen met mijn vingers en scrunchen).
- Vervolgens komt de stap van de gel (Eco Styler Argan Oil Styling Gel). In de video’s die ik over de Squish en Condish zag, werd er veel gel gebruikt (dat doe ik normaal niet, maar deze keer wel…). Dus die doe ik op dezelfde manier in mijn haar als de krul smoothie.
- Daarna gebruik ik een microvezel handdoek speciaal voor haar ontwikkelt. Hiermee scrunchte ik voorzichtig het overtollige vocht uit mijn krullen (maximaal 3x per haar sectie). Belangrijk dit deed ik met zo min mogelijk wrijving, om pluizig haar te voorkomen.
Sponsored: 20% korting voor slimme curlies
- Ik laat mijn krullen aan de lucht drogen. Het duurt door mijn lage porositeit ruim 2,5 uur voordat het helemaal droog is. Het ziet er dan zo uit.
- Vervolgens gooi ik mijn haar weer voor over, terwijl ik onderste boven hang. Ik gebruik enkele druppels pure amandelolie en scrunch de gel eruit en fluff tegelijkertijd mijn krullen.
Let op: omdat de conditioner nog in kleine hoeveelheid in mijn haar zit, sla ik de stap van de leave in conditioner over.
In deze video legt The Clean Curl de Squish to Condish methode stap voor stap uit:
Wat vind jij?
Laat het ons weten. De volgende keer test ik de kom methode. Dus bewaar deze pagina of volg onze socials :).
Volg je me al op social?
Hoi
Ik weet niet of ik hier terecht kan voor advies. Ik heb namelijk erg moeilijk haar. Als ik mijn haren wil stylen dan spray ik mijn haren goed in zodat het vochtiger wordt. Dit omdat mijn haar droog is als ik het ga stylen. Dan breng ik mijn creme en gel in en scrunch ik het 1 voor 1 erin. Ik gebruik een microvezel doek of diffuser de op de laagste stand hangt af van het weer en of ik zin heb. Een uur later is alles weg en is mijn haar droog en pluizig ook zijn bij sommige delen de krullen( type 2a en 2b) in eens stijl. Ik ben 7 maanden bezig met de cg methode met cantu producten. De creme meng ik met water in een flesje. Tevens kan mijn haar niet tegen build up en vetten. Ik hoop dat u kunt helpen.
Hi Noa, Dank voor je vraag! We hebben je ook al gemaild, maar als je ons een foto van je krullen, je haar details, productroutine toestuurt, dan delen we je vraag graag met de 9200+ curlies binnen onze community! Dat kan door een mailtje te sturen of een pm op facebook. Curly Groet van Sayna