Extreme pluis? Krullend haar en pluis in de winter (tips!)

Krullend haar en Pluis in de winterKrullend haar in de winter heeft soms wat extra aandacht nodig…

Heb jij na het wassen of refreshen van je haar net als Hanna een prachtige krullenbos? Maar verdwijnt deze als sneeuw voor de zon in een pluislaag op je haar? En zakken je krullen ook nog eens uit? Je bent niet alleen… Net als Hanna heb ik hier ook last van, hoog tijd voor een overzicht met tips hoe ik mijn winterhaar onder controle probeer te krijgen :). Natuurlijk ben ik enorm benieuwd hoe jij je krullen in de herfst en winter extra verzorgd, deel je dat in de comments?

krullend haar en pluis in winter

Tip: scrol naar beneden om mijn favoriete product productcombinatie te zien voor pluisweer! Want daar was dit het resultaat van (zie foto).

Krullend haar en pluis in de winter: Hoe zit jouw haar als je naar buiten gaat?

Bescherm je haar als je naar buiten gaat bij koud en/of nat weer. Denk hierbij aan een pineapple (hoge staart of losse knot). Of een muts met een satijnen sjaal eronder.

Zo doe ik dat: als ik met de auto ga, heb ik eigenlijk niet zoveel last van het weer. Maar op de fiets merk ik het echt! Dus ik doe mijn haar voor ik na buiten ga in een pineapple. Of ik doe een satijnensjaaltje over mijn haar en daar overheen zet ik een muts op. Ik zorg dat al mijn haar onder de muts zit. Het liefst doe ik dit pas weer af als ik binnen sta. Dit bespaart een hoop pluis!

Doe een pre poo van olie! Dit helpt je om bij krullend haar en Pluis in de winter tegen te gaan

Je krullen zijn in de winter vaak wat droger. Daarom gebruik ik (net als in de zomer trouwens, want het helpt met het inbrengen van vocht) een goede pre poo. Zelf gebruik ik mijn eigen pre poo: You & Your Curls Oil Mix (binnenkort verkrijgbaar) mijn home made vochtinbrengende olie gebruik ik op de volgende manier als pre poo. Je kan zelf ook een mix maken met vochtinbrengende oliën, zoals kokosolie en/of olijfolie (hoge porositeit) of zonnebloemolie of avocado-olie (lage porositeit).

Hoe gebruik ik de You & Your Curls Oil als pre poo?

De olie breng ik de avond voor ik mijn krullen ga wassen aan. Hiervoor verdeel ik mijn haar in vier delen en werk het door mijn haren heen met mijn vingers. Soms gebruik ik de Wetbrush Epic Pro Brush om het goed te verdelen. Ook pas ik de praying hands techniek toe om het goed aan te brengen. De volgende dag was ik mijn krullen met mijn normale routine (shampoo, conditioner, deepco & stylers).

Extreme pluis in de winter? Pluis tegengaan dat komt door het weer

Doordat je haar droger is, raad ik je een deepco, deep conditioner of haarmasker (veel van hetzelfde) aan (wekelijks). Als ik extreem last krijg van pluis door het weer (winter-, zomer- of herfstweer), maak ik een deepco cocktail. Dit betekent dat ik 2 masker combineer met mijn Jij & Je Krullen olie. De maskers kies ik uit op hun vermogen om vocht in te brengen. Deze winter gebruik ik deze cocktail graag:

Dit mix ik door elkaar heen en ga dan mijn haar wassen. Onder de douche:

  1. Ik was mijn hoofdhuid met een CG shampoo, dus een shampoo zonder siliconen, sulfaten en uitdrogende alcohols. Ik wissel op het moment Shea Moisutre Manuka Oil Hydration shampoo of The Mane Choice Easy on the Curls Shampoo af (beide bevatten een klein beetje proteïne).
  2. Vervolgens gebruik ik een conditioner om mijn haar te ontwarren. Ik kies voor hydraterend conditioners (dit is altijd wel handig bij krullen). Op het moment gebruik ik de bij de shampoo horende conditioners óf Petal Fresh Rosemary & Mint Conditioner (vrij van proteïne en goed voor volume).
  3. Hierna breng ik de cocktail van deepco’s aan. Ik doe een recyclebare badmuts op en ga 30 minuten onder de droogkap zitten (met hitte). Daarna spoel ik mijn krullen uit en style ik mijn haar. Over mijn favoriete stylers met dit weer zie je hieronder meer 🙂

P.S. inspiratie nodig voor goede producten? Bekijk deze CG producten.

Krullend haar en Pluis in de winter… Ligt het misschien aan je haarproducten?

Let op je haarproducten. Want de producten die het met minder extreem weer prima doen, kunnen nu voor een grote pluislaag zorgen. Niet elke curly is hier gevoelig voor, maar je kunt het zeker proberen.

Waar ben je naar op zoek op de ingrediëntenlijst?

Je zoekt naar humectanten die je herkent aan termen als glycerine, glycol, sorbitol, panthenol, honing enzovoorts. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je er vocht wordt opgenomen in je haar en vast wordt gehouden. De meest succesvolle humectant is glycerine. Deze blijkt zo sterk dat sommige curlies (met name lage en medium porositeit) last kunnen krijgen van extra pluis bij extreme weersomstandigheden (droog weer of extreem nat weer). Lees hierover meer in het artikel glycerine.

Probeer daarom eens glycerine te vermijden in je haarroutine als droog of erg vochtig is (dus eigenlijk best vaak in Nederland :)).

Zo doe ik dat: Zelf heb ik gemerkt dat wanneer ik als laatste styler een product zonder glycerine en laag in andere humectanten kies ik minder pluis krijg. In mijn geval is mijn laatste styler een gel. Hoe je er achterkomt of dit voor jouw krullen ook geldt, zonder geld en resources te verspillen?

Maak een DIY lijnzaadgel voor je krullen te maken. Verander je routine voor de rest niet behalve je gel (die je dan wel als laatste moet gebruiken). Door je pre poo, shampoo/haarreiniging, conditioner deepco en stylers hetzelfde te houden met uitzonder van de laatste stap de gel. In deze video laat ik bijvoorbeeld zien hoe een routine met als laatste stap gel eruit kan zien.

Humectanten  zitten in best veel krullen producten (ook de CG methode producten), juist omdat het zo helpt bij het inbrengen van vocht.

Gebruik olie-achtige producten. Mijn favoriete krullen routine tegen pluis met nat of super droog weer

Oké, wat gebruik ik dan graag bij pluisweer? Allereerst deel ik een leestip met je: mijn zoektocht naar producten en methodes tegen pluis, wellicht put je daar inspiratie uit. Bij extreem weer reageren mijn krullen met veel pluis. En met extreem bedoel ik eigenlijk het Hollandse weer: regen, super droog (koud of warm). Hier is mijn haar het best tegen bestemd als ik een olie-achtig(er) product gebruik als styler.

Mijn ideale routine levert me het resultaat als op de foto opWat doe ik dan? Alles onder het kopje ‘deepco’. Als stylers gebruik ik de Camille Rose producten op de 123 gel methode (deze routine vind ik met heel warm weer minder fijn):

  1. De Camille Rose Curl Love Moisture Milk (verdunnen met water, het product is best ‘vettig’, niet heel zwaar, wel rijk).
    Het bevat weinig humectanten en is vrij van glycerine.

  2. Vervolgens breng ik 2 verdunde laagjes, op zijn kop aan, van de Camille Rose Curl maker.
    Het bevat weinig humectanten en is vrij van glycerine.
  3. Als ik het echt goed wil doen: een dun laagje van de diy lijnzaadgel.

Refreshen doe ik met een klein beetje water en lijnzaadgel, zoals ik in onderstaande video doe.

Nu jij, wat is jouw beste tip tegen pluis bij koud, nat of heel warm weer?

Volg je me al op social?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *