Hoe vaak was jij je haar? En wat is voldoende?

Heb je last van droog haar? Een geïrriteerde hoofdhuid? Je haren wassen kan hier iets mee te maken hebben.  Hoe vaak was jij je haar? Misschien was je te vaak en kun je de twee kwaaltjes iets verminderen, door minder vaak te wassen. Maar hoe vaak moet je dan wassen?

Waarom voelt je haar vies aan?

Talgklieren die aan elk afzonderlijk haarzakje zitten, produceren talg een vettige stof. Talg bestaat uit natuurlijke oliën die het haar hydrateren en waterafstotend maken. Als we ons haar te lang niet wassen, kan het daardoor vies en vettig aanvoelen (en er ook uit zien!).

Waarom te vaak wassen niet slim is

In de Curly Girl Methode wordt dit onderwerp besproken. Het is namelijk zo dat krullend haar van nature meer vetten bevat, maar ook nodig heeft. Bij sluik haar zou een natuurlijk vet ophoping ontstaan. En komt het haar er vies uit te zien. Bij krullen gebeurd dit vaak niet zo maar.

Oke, hoe vaak gaan we dan wassen?

Er is niet een one size fits all advies te geven. Sommige type krullen, hebben baat bij 1x in de week wassen. Anderen bij 2x en anderen bij 3x. Om hier richting aan te geven defineer eerst jouw krul type/structuur:

Kinky & Coily

Dikke krullen, strakke krullen, kinky kinks. Voor dit type krul is 1x per week en soms zelfs minder dan 1x per week ruim voldoende.

Tussendoor kun je uiteraard overwegen je haar te wassen met een droge shampoo of co-washing (wassen met conditioner).

Curly en waves

Om de 1-3 dagen wassen kan prima. Als je veel sport is het wel belangrijk om te co-washen of  te water wassen (je haar alleen met water wassen en de hoofdhuid goed masseren). Tijdens het sporten kun je overigens ook gebruik maken van een deep conditioner (een workout voor jou en je haar!). Voed je haar met haarolie.

Gebruik de ‘Ananas’ techniek of de hoge knot op je hoofd om optimaal 2e dag krullen te krijgen.

Dun krullend/golvend haar

Omdat je haar vrij dun is, zal je haar er aan het einde van dag 1 vettig zijn. Daarom is het slim elke dag te wassen. Gebruik tegen uitdroging een goede shampoo en conditioner.  

Dit telt ook!

Naast je haar structuur/type is het ook belangrijk te kijken naar je eigen haar. Hoe poreus en breekbaar is het? Wat is de kwaliteit van het water in jouw woonplaats? En hoe reageren jouw krullen op 1 dag wel/niet wassen. Bouw het op en kijk wat het beste werkt. Je ziet het snel genoeg terug; droger of gezonder haar. 

Zoals gezegd zijn krullen namelijk lekker eigenwijs en zal niet elke dag hetzelfde uitpakken. Hopelijk helpt dit je wel met een richtlijn, waardoor je kan ontdekken wat voor jouw krullen wel werkt.

Hoe vaak was jij jouw krullen?

Met dank aan het artikel van Naturally Curly: http://www.naturallycurly.com/curlreading/wavy-hair-type-2/curlies-how-often-should-you-wash-your-hair/?utm_source=nc_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20150616_general#!slide6

Foto credits: https://pixabay.com/nl/douche-water-nat-badkamer-kreek-653671/

Volg je me al op social?

2 gedachten over “Hoe vaak was jij je haar? En wat is voldoende?

    1. Hoi Arlette, daar bedoelen we mee dat je je haar midden bovenop je hoofd vastzet met een elastiekje. Zodat je er niet op ligt wanneer je slaapt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *