Je haren krijg je niet zomaar ongezond, en ook niet zomaar weer gezond. Houdt er rekening mee dat er tijd en dus veel geduld voor nodig is. Maar je haar gezonder maken, begint bij het begin, namelijk weten wat de huidige staat van je haar is. Hoe je daar achterkomt? Dat lees je in dit artikel.
Je begint bij de analyse van je krullen op de volgende punten.
- De elasticiteit
- De porositeit
- De haartextuur
- De haarpatroon
- De haardichtheid
- Aan de studie(?)!
Als je deze aspecten in kaart brengt, kan je jouw haarverzorging beter afstemmen om je haar weer in goede conditie te krijgen. En haar dat gezond is glanst van nature, is handelbaarder en heeft een blijere curly ;-). Naast het leren kennen van je haar kan ik je ook zeker deze artikelen aan bevelen:
- Curly Girl Methode
- Goede styling producten op basis van je haarspecs
- Tips voor een goede krullen routine
Analyseer je haar begin bij de elasticiteit
De elasticiteit van je krullen is de mate waarin je krullen ‘stretchen/rekken’ (en weer terug keren naar hun normale stand). Wat zegt dat dan? Nou:
Gezond haar kan als het nat is tot 50% opgerekt worden, en keert terug naar de normale stand zonder te breken. Droog haar (dus niet nat haar) stretcht daarin tegen slechts 20%. Er zijn 3 categorieën: laag, normaal en hoog.
Awesome hoe test je dat dan?
Je hebt haarstrengen nodig van 4 verschillende plekken op je hoofd. Doe de elasticiteittest alleen bij nat haar. Houd de haarstreng stevig vast (boven en onder) en rek het haar uit. Als je haarstreng na het loslaten terugkeert naar de oorspronkelijke lengte van het haar heeft je haar een goede elasticiteit. Als het haarstreng breekt en/of niet terugkeert naar de oorspronkelijke lengte, dan heb je een lage elasticiteit. Krullen met een lage elasticiteit breken snel en krullen vaak moeilijk op.
Analyseren voor gezonder haar: porositeit
Porositeit staat voor het vermogen van jouw haar om vocht te absorberen én vast te houden. Meer over porositeit en hoe je hier achterkomt, lees je in het artikel Krullen & Porositeit. Wat betekent het? En hoe kom je achter de porositeit van jouw krullen?
Maak je haar gezonder – begin bij het begin Haartextuur
Dit gaat over de omtrek van een haarstreng. Hierin onderscheiden we grof (grootste omtrek – sterker), medium en fijn (kleinste omtrek – zwakker). Let op je kan bovenop bijvoorbeeld een fijne omtrek hebben, terwijl je onderop juist grof haar hebt.
Analyseer de haardichtheid
Hierbij kijk je letterlijk naar hoeveel haarstrengen er op 2,5 vierkante CM van je hoofd groeien. In haardichtheid onderscheiden we: dun, medium en dik.
Waarom is fijn dit te weten? Met name voor je keuze in hoe je haarproducten aanbrengt. Heb je bijvoorbeeld dik haar (hoge haardichtheid), dan is in lagen de producten aanbrengen slim. Terwijl je bij dun haar juist beter voor eenvoudige mixes (en dus niet te veel product) kiest.
Je kan je haar in een staart doen en meten wat de omtrek van je staart is. Gemiddeld wordt haar dat in een paardenstaart minder dan 5 cm in omtrek is als dun gezien, waar dik haar wel 10 cm in omtrek kan zijn.
Of je kan letterlijk het aantal haren per 2,5 vierkante centimeter gaan tellen. Gemiddeld genomen heeft een 2,5 vierkante centimeter hoofdhuid 2.200 haarstrengen (ons voorstel is om wellicht ene kleiner oppervlak te tellen ;-)). En een gemiddeld hoofd heeft 100.000 haarstrengen – maak je je toch iets minder zorgen over die paar strengen bij het wassen 😉
Meet je haar dikte met deze slimme truc.
Je haar gezonder maken? Hoe zit het met het patroon van je krullen?
Dit onderdeel heeft geen betrekking op de gezondheid van je krullen. Alle patronen vind je namelijk in gezond en ongezond krullend haar terug. We maken onderscheid tussen
- Golvend
- Krullend (C-vorm krul)
- Heel erg krullend (S-vorm krul)
- Coiled (spiraal-vorm)
Educatie?(!) Ja educatie…
Helaas leren we in Nederland veel dingen over haarverzorging op basis van reclame. Reclame voor over het algemeen haarproducten voor mensen met steil haar. En in alle eerlijkheid hebben wij curlies daar niets aan. Want ons haar wijkt om meer dan een punt af (droog, honger naar vocht, minder vaak wassen, niet kammen, enzovoorts). Gelukkig komt er steeds meer aan het licht als het gaat om zelf na te denken over de verzorging van haar en huid. In Amerika zijn al talloze boeken verschenen over ‘natural hair’, ‘de curly girl methode’ en over hoe je zelf thuisgemaakte natuurlijke producten maakt. We maakten een kleine selectie voor je. Op de redactie lazen we al over de curly girl methode en het boek over natural hair. Uiteraard leer je ook op platformen als MijnKrullen, of Facebookgroeps van je mede-curlies! Deze boeken vullen wel je basis begrip van je krullen aan, heel belangrijk.
De leestips op een rij
Special thanks to: https://www.hairfinder.com/hairquestions/hairdensity.htm https://www.hairfinder.com/hairquestions/hairwavepattern.htm and https://www.hairfinder.com/hairquestions/hairelasticity.htm en de photo credits zijn voor https://unsplash.com/photos/4nulm-JUYFo
Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!
Volg je me al op social?