11 redenen voor haarbreuk en haaruitval bij vrouwen (ook bij mannen)

haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen is best wel normaal. Per dag schijnen we tussen de 50-100 haren te verliezen. Jep dat komt neer op 700 haren per week! Let er op dat als je je krullen minder vaak wast het dus kan lijken alsof je heel veel haar kwijt raakt, terwijl het eigenlijk gespaard verloren haar is. Dat geldt ook voor haarstijlen waarin je je haar vast hebt (vlechten) en bij krullen lijkt het nog iets erger dan bij steil haar, omdat bij steil haar de losgelaten haren makkelijk los laten. Terwijl het bij krullen in het haar blijft hangen…

Haarbreuk is wel echt een ander verhaal daarover meer in dit filmpje. Waarin ik met je deel wat de 11 redenen zijn dat je aan haarverlies lijdt… En wat je er aan kan doen. Denk aan je beschadigd haar herstellen, de manier hoe je haar verzorgt, extra zorg dragen rondom de dagen dat je je haar extra forceert en meer. Verder lees je in dit artikel ook meer over de wetenschap achter haarverlies.

Dit onderwerp zet ik voor de verandering niet alleen uiteen voor vrouwen met krullend haar, maar gewoon met haar. Er zit wel een aangenomen verschil in haarverlies, maar ik wil me bij dit artikel enerzijds houden aan de (wetenschappelijke feiten). Aangevuld met persoonlijke ervaring van curlies world wide.

Haaruitval bij vrouwen in een wetenschappelijk kader

Wat me allereerst opvalt? Het wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp werd meer dan eens gefinanceerd door collossen van beauty bedrijven. Zoals Procter & Gamble Company in samenwerking met Sheffield Hospitals Charitable Trust.

De eerste studie die ik aanhaal, voerde ze uit onder Caucasian vrouwen (1.099 tussen de 18-66 jaar die zelf haarverlies ervaren en 315 tussen de 17-86 jaar die geen haarverlies ervaren).*

De conclusie van dit onderzoek biedt mijn inziens logische, maar niet vernieuwende inzichten:
Bij vrouwen tot halverwege de 30, dus zeg maar gewoon +/- 35 jaar neemt de diameter van de haarschacht toe, waardoor het de dichtheid van het verminderen van de haardichtheid compenseert. Kortom, de haarstreng is/wordt dikker en de hoeveelheid haarstrengen wordt minder. Alleen heft dit afgezet tegen elkaar het effect op. Daarna begint de diameter van de haarschaft(-streng) in combinatie met de hoeveelheid (dichtheid) de perceptie van de hoeveelheid haar te beïnvloeden. Hierdoor merken vrouwen tussen halverwege hun 40-tiger jaren (+/- 45) tot midden van hun 50-tiger jaren (+/- 55) dat ze dunner haar krijgen.

Leuk maar wat zegt het? Nou dat als je jonger bent je haarstreng wat dikker is en dat compenseert eventueel verlies in dichtheid (die dan wel/niet plaatsvindt). En met de jaren neemt de dikte van je haarstreng mogelijk af, in combinatie met minder haar (dichtheid) maakt dat dat je zichtbaar minder haar lijkt te hebben.

Verder haarverlies op de hoofdhuid blijkt uit onderzoek in 90% van de gevallen een genetische oorzaak te hebben (androgen-dependent – genetisch haarverlies). De andere variant die voor deze 90% zorgt? Telogeen effluvium haaruitval met een bepaald patroon (niet op bepaalde plekken). Deze laatste variant kent een directe (acute) en een chronise vorm. Beide varianten zijn behandelbaar door een arts, mits goed gediagnosticeerd. Aldus het onderzoek “Management of Hair Loss In Women” van D. Hugh Rushton, BA, PhD**

Haarverlies bij vrouwen in een curly comunnity kader

Maar haaruitval bij vrouwen kent zoals wel meer aandoeningen talloze oorzaken. Zo zien we in de wereld van wijsheden rondom haar uitval verschillende ‘oorzaken’. Ik zet dit tussen haakjes omdat het niet wetenschappelijk (dus herhaaldelijk in proefgroepen is bewezen – of dat ik niet op dat onderzoek stuitte). Dat neemt niet weg dat het geen nuttige informatie kan zijn, als je zelf op zoekt, gaat naar de oorzaken van haarverlies. Al wil ik je wel adviseren dat als je zelf aan de slag gaat en het niet binnen korte tijd verandert, een bezoek aan de huisarts misschien een beter idee is.

Allereerst claimen veel curlies dat haarverlies bij krullen er anders uitziet dan bij steil haar. Met logisch nadenken lijkt dit niet te vergezocht:

Natuurlijk haarverlies en wasgedrag bij steil en krullend haar

Je verliest per dag +/- 100 haarstrengen. Bij steil haar valt dit gedurende dag uit het hoofd (bij het borstelen, tijdens het lopen, slapen enzovoorts). Bij krullen blijven deze haren in je haar ‘clumps’, bundeltjes hangen. Op het moment dat je 1 of 2x per week gaat wassen komen deze los. En lijkt het alsof je meer haarverlies hebt dan toen je elke dag je haar waste.

* “What women want – quantifying the perception of hair amount: an analysis of hair diameter and density changes with age in caucasian women” 23 april 2012. Onderzoekers: C. Robbins P. Mirmirani A.G. Messenger M.P. Birch R.S. Youngquist M. Tamura T. Filloon F. Luo T.L. Dawson Jr. Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2012.11010.x. Geraadpleegd op 30 oktober 2019

** “Management of Hair Loss In Women”. 1993. Onderzoeker: D. Hugh Rushton, BA, PhD**. Bron: https://www.derm.theclinics.com/article/S0733-8635(18)30281-X/abstract. Geraadpleegd op 30 oktober 2019.

Delen via:

Volg je me al op social?

Related Posts

by
Hi lieve curly, leuk dat je mijn blog bezoekt, laat je een berichtje achter? Liefs Sayn
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares